web analytics
 
 
01.01.2024 Превента България

Как да се лекуваме от ухапване от дървеници: Ефективни методи и съвети

Как да се лекуваме от ухапване от дървеници: Ефективни методи и съвети

Ухапванията от дървеници могат да бъдат изключително неприятни и да причинят различни симптоми, включително зачервяване, подуване и сърбеж. Разбирането на тези симптоми е важно, за да може човек да избере най-подходящия начин за лечение и облекчаване на дискомфорта. Правилният подход може значително да намали времето за възстановяване и да облекчи симптомите.

Въпреки че някои случаи може да изискват медицинско внимание, много ухапвания от дървеници могат да бъдат лекувани у дома с помощта на безрецептурни медикаменти. Антихистамините могат да намалят алергичните реакции, докато кортикостероидните кремове помагат за намаляване на възпалението и сърбежа. Овлажняващите кремове и каламиновите лосиони също предлагат облекчение, като помагат за успокояване на кожата и намаляване на дразненето.

Ключови изводи

 • Ухапванията от дървеници причиняват сърбеж, подуване и зачервяване.
 • Безрецептурните продукти като антихистамини и кортикостероидни кремове облекчават симптомите.
 • Подходящата грижа вкъщи ускорява възстановяването от ухапвания от дървеници.

Съдържание

Признаци и симптоми на ухапвания от дървеници

Ухапванията от дървеници могат да предизвикат различни реакции и често се бъркат с ухапвания от други насекоми. Разпознаването на характерните признаци е първа стъпка към адекватно лечение.

Външен вид на ухапванията

Ухапванията от дървеници обикновено се характеризират с малки, червени петна, които могат да сърбят и да причинят подуване или зачервяване. На мястото на ухапването често се появява подутинка, която е по-тъмна в центъра.

 • Никога не са единични, а винаги в група от няколко ухапвания заедно.
 • Симптомите не се появяват веднага, а няколко часа след ухапването.

Сравнение с други насекоми

За разлика от ухапванията от комари или бълхи, които са по-разпръснати и произволно разпределени, ухапванията от дървеници обикновено са подредени в линия или група и са концентрирани.

 • Ухапванията от дървеници не са единични, а винаги няколко заедно.
 • Ухапванията от бълхи са концентрирани около глезените, тези от дървеници са разпръснати из цялото тяло.
 • Ухапванията от дървеници предизвикват забавена реакция, за разлика от тези от комари, които веднага сърбят.
 • Около мястото на ухапването от дървеници може да се образува леко подуване, което не е характерно за другите насекоми.

Типични места за ухапване

Тези насекоми предпочитат кожата, която често е открита по време на сън, като ръцете, краката, врата и гърба. Поради своята предпочитани места за заселване, честите места за ухапвания са обикновено телата лежали на матраците и около шевовете на мебелите.

Алергични реакции

Според проучване, публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology, само около 50% от хората развиват кожни реакции след ухапване от дървеници. Това изследване подчертава, че не всички хора реагират по един и същи начин на ухапванията от тези насекоми.

Допълнително, друго изследване, публикувано в Annals of Allergy, Asthma & Immunology, потвърждава, че съществуват значителни индивидуални различия в чувствителността към секретите от слюнчените жлези на дървениците. Това обяснява защо в едно семейство често само някои членове имат следи от ухапвания, докато други изобщо не реагират.

Генетичните и имунологични фактори играят ключова роля в определянето на това дали даден човек ще развие алергична реакция към ухапванията от дървеници или не.

Лечение и облекчаване на симптомите

При ухапвания от дървеници, бързото реагиране е важно за облекчаване на симптомите като сърбеж и предотвратяване на инфекции. На първо място, засегнатата област трябва да бъде почистена с мек сапун и вода.

Незабавни стъпки при лечение:

 • Използване на студен компрес или лед, покрит с тънка кърпа, може да помогне за намаляване на подуването.
 • Нанасянето на каламинов лосион или кремове съдържащи хидрокортизон могат да успокоят сърбежа.

Ако има признаци на алергична реакция като затруднено дишане или обширен обрив, трябва да се потърси незабавна медицинска помощ. За лечение на по-тежки реакции могат да се предписват антихистамини или стероидни препарати.

Домашни средства за облекчение:

 • Локални приложения на алое вера или сода бикарбонат (разтворена във вода) могат да намалят дразненето.
 • За предотвратяване на инфекция, може да се използват антисептични течности или кремове.

Шуслеровите соли

Шуслеровите соли, известни също като биохимични соли, са хомеопатични средства, които се използват за лечение на различни здравословни проблеми, включително за облекчаване на симптомите от ухапвания от дървеници. Ето няколко Шуслерови соли, които могат да бъдат полезни в такива случаи:

Соли на Шуслер и дървеници

 1. Calcium fluoratum (Калциев флуорид, Шуслерова сол №1): Тази сол може да помогне при твърди, болезнени отоци, които се появяват след ухапване.
 2. Ferrum phosphoricum (Железен фосфат, Шуслерова сол №3): Полезна при възпаления и първоначални стадии на кожни реакции, тази сол може да помогне за намаляване на зачервяванията и подуванията.
 3. Kalium muriaticum (Калиев хлорид, Шуслерова сол №4): Тази сол се използва при бели, плътни отоци и може да помогне при ухапвания, които са съпроводени с бял оток или гной.
 4. Natrum muriaticum (Натриев хлорид, Шуслерова сол №9): Подходяща за лечение на сърбежи и суха кожа, тази сол може да облекчи дискомфорта от ухапванията.

Важно е да се отбележи, че ефективността на Шуслеровите соли може да варира в зависимост от индивидуалните характеристики и симптоми на човека. Преди да използвате тези или каквито и да било хомеопатични средства, е препоръчително да се консултирате с квалифициран здравен специалист, особено ако симптомите са сериозни или продължават.

Винаги е препоръчително да се избягва драскането на засегнатия участък, за да се предотврати занасяне на инфекция. За подробна информация и съвети, можете да прегледате посочените ресурси за ухапване от дървеници и методи на лечение.

Топ 3 безрецептурни антихистамини в България

Когато става въпрос за ухапвания от дървеници, често е необходимо облекчаване на сърбежа и алергичната реакция, която може да възникне. На пазара в България са налични редица безрецептурни средства, които могат ефективно да помогнат в тази ситуация. Ето най-търсените антихистамини:

Кларитине (Loratadine) – Този медикамент е известен със своето бързо действие при облекчаване на симптомите на алергии.

Зиртек (Cetirizine) – Той е предпочитан заради продължителното си действие и подобряване на качеството на живот при хора с алергии.

Алергозан (Chlorpheniramine) – Характеризира се с добра ефикасност при контролиране на алергичните симптоми, включително сърбежа от ухапвания.

Като плюсове на тези медикаменти можем да изтъкнем тяхната достъпност без рецепта и ефективността им при облекчаване на алергични реакции като сърбеж и подуване. Минуси могат да включват потенциални странични реакции като сънливост или сухота в устата.

Кортикостероидни кремове

Кортикостероидните кремове могат да предложат облекчение при такива симптоми. Ето пет от най-добрите кремове, които могат да се използват:

Не се препоръчват рутинно при ухапване от дървеници, освен ако има много силна алергична реакция. В този случай употребата им трябва да се обсъди с лекар.

Дипросалик унгвент 0.05% 15 гр.

 • Плюсове: Комбинира стероид и салицилова киселина за по-добро отстраняване на възпалението.
 • Минуси: Не трябва да се прилага на големи площи от кожата.

ТРИДЕРМ 0,5 мг/10 мг/1 мг/г крем

 • Плюсове: Предлага тройна защита – срещу възпаления, бактериални инфекции и гъбични инфекции.
 • Минуси: Съдържа антибиотик и антимикотик, които изискват предписване от лекар.

Основно приложение на тези кремове е намаляването на възпалението и сърбежа, след ухапване от дървеници. Винаги следвайте указанията на лекаря и обръщайте внимание на инструкциите за употреба, за да избегнете нежелани реакции.

Каламин лосиони

Каламин лосионите се прилагат широко при ухапвания от дървеници, като действат успокояващо над възпалените и сърбящи зони. Лосионите съдържат каламин – активно вещество, което помага за намаляване на дискомфорта и алергичните реакции след ухапване.

Предимства:

 • Смекчава кожата: Каламинът осигурява облекчение чрез изсушаване на обриви и създаване на защитна бариера, което допринася за по-бързото заздравяване на кожата.
 • Успокоява сърбежите: Лосионът помага да се контролира сърбежът, което намалява риска от инфекция при разчесване на засегнатите участъци.

Недостатъци:

 • Краткотрайно облекчение: Понякога ефектът от каламин лосионите може да трае кратко и да се наложи повторно приложение.
 • Възможно оцветяване: Каламин може да остави временни бели следи върху кожата и дрехите.

Препоръчани средства:

За по-дълготраен успокояващ ефект, можете да използвате продукти като Avene Thermal Spring Water, който е подходящ за охлаждане и помага на кожата да възстанови своята защитна функция. При лечението на ухапванията и за чувствителна кожа, La Roche-Posay Lipikar Syndet може да помогне за поддържане на хидратацията на кожата. Също така, Bioderma Atoderm е вариант за дълбоко успокояващо и възвръщащо действие, което е полезно при лечение на дерматологични състояния.

Използването на каламин лосиони е често практикуван метод за облекчаване на симптомите при ухапвания от дървеници. Те доставят бързо облекчение от сърбежа и действат като средство против възпаление. Така пациентите по-лесно устояват на импулса да разчесват засегнатите области, което предпазва от вторични инфекции.

Овлажняващи кремове

При ухапвания от дървеници е често срещано да се появи сърбеж и алергична реакция. В такива случаи, ефикасното овлажняване на кожата може значително да помогне. Овлажняващите кремове обикновено играят важна роля в облекчаването на дискомфорта, като намаляват сърбежа и подпомагат възстановяването на кожата.

Eucerin pH5 Lotion е предназначен за суха и чувствителна кожа. Този крем помага за поддържане на бариерата на кожата и е подходящ за употреба при раздразнения свързани с ухапвания от дървеници. По този начин той облекчава сърбежа и поспомага за възстановяването на увредената област.

Съдържащите Omega 6 мастни киселини, като в A-Derma Exomega, са средствата за успокояване и подхранване на кожата. Те се препоръчват при изразена сухота и алергични реакции вследствие ухапвани от дървеници. Защитата и овлажняването са от съществено значение и този крем предоставя именно тази грижа.

От друга страна, La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 играе ключова роля в възстановяването на кожата. Този възстановяващ крем не само успокоява кожените реакции, но и ускорява процеса на заздравяване и е подходящ за употреба при ухапвания от дървеници. Успокояващият ефект и възстановителните свойства правят този продукт важен избор при лечението на ухапвания от дървеници.

Използването на овлажняващи кремове е от решаващо значение за смекчаване на кожата и облекчаване на реакциите след ухапвания от дървеници. Подходящите продукти осигуряват необходимата хидратация и облекчават сърбежа без сериозни странични ефекти. Важно е да се изберат кремове, съобразени с нуждите на кожата и специфичните симптоми след ухапвания от дървеници.

Често задавани въпроси

Правилното разпознаване и лечение на ухапване от дървеници е от ключово значение за облекчаване на симптомите и предотвратяване на допълнителни усложнения. По-долу са предоставени отговори на често задавани въпроси относно ухапванията от дървеници.

Как да разпознаем ухапванията от дървеници?

Ухапванията от дървеници често се бъркат с ухапвания от други насекоми. Те обикновено се характеризират с малки, подредени в редица червени петна, които сърбят и могат да се появят основно по време на нощта.

Какви са обикновените симптоми на ухапвания от дървеници?

Основните симптоми включват зачервяване, сърбеж и подуване на засегнатата област. В редки случаи може да се развие алергична реакция, която изисква медицинска намеса.

Как мога да се лекувам у дома след ухапване от дървеници?

Домашното лечение обикновено включва прилагане на успокояващ крем или използване на лекарствени продукти, които облекчават сърбежа и възпалението. Хладни компреси също могат да намалят дискомфорта.

Какви методи съществуват за премахване на белезите от ухапване от дървеници?

Често белезите от ухапвания избледняват с времето без лечение. За да ускорите процеса, може да приложите продукти съдържащи алое вера или витамин Е, които подпомагат кожното възстановяване.

Как да различим ухапването от дървениците от ухапванията от други насекоми?

Ухапванията от дървеници обикновено са подредени в линия или купчина, докато другите насекоми като комари причиняват по-разпръснати ухапвания. Отличителен белег е също появата на ухапвания след сън.

Каква е разликата между симптомите на ухапване от дървеници и ухапване от бълха?

Ухапванията от дървеници често се характеризират със сърбежен обрив, докато ухапването от бълха се разпознава по червени, понякога болезнени точки, обикновено около краката и глезените. Ухапванията от бълхи също така идват с червен ореол около центъра на ухапването.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button