web analytics
 
 
25.05.2017 Превента България

Как мухите помагат в разплитането на най-тежки престъпления

Как мухите помагат в разплитането на най-тежки престъпления

Мухите предизвикват малко повече от чувство на отвращение и много хора са щастливи от факта, че могат да ги убият без да се замислят. Но монетата има и друга страна. Мухата е едно от големите чудовища на природата и може би най-добрият приятел на криминолога.

В допълнение към познатите методи на криминалистите, като например пръстови отпечатъци, косми от коса и кръвни петна, все повече следователи по наказателно дело разчитат на услугите на скромната иначе муха. Съдебната ентомология е технически термин за използването на насекоми, с цел да ни помогнат да разрешим неизвестните около престъпленията. В предвид естеството на материята, с която мухите избират да се хранят, те често са първите, които се намират в най-грозните сцени от престъпния свят. Има предвидима последователност на пристигането на мухи при даден труп. Съществуват различни видове мухи, специализирани в храненето на различни части на тялото на различни етапи на разлагане.

 

Първи, регистриран случай на съдебна ентомология

мухи разкриване на престъпления

Една класическа история, която си струва да разкажем, е свързана с първия регистриран случай на съдебна ентомология през 1235 г. в малко село в Китай. Професор по Правосъдие, Sòng Cí, описва случая в медико-правната книга ‘‘The Washing of Wrongs‘‘.

Земеделски стопанин от селото бива убит със сърп. Сун Ци осъзнава, че има хитроумен начин да намери убиеца. Той моли всички фермери да присъстват на среща, на която да донесат сърповете си. След това ги кара да чакат. Чакането не е отнело много, тъй като денят бил топъл и мухите скоро започнали да се появяват. И всички тези мухи отишли на същия сърп, с който било извършено престъплението. Sòng Cí се изправил срещу собственика, който бил толкова шокиран, че направо признал. Това, което убиецът не знаел е, че макар, че почистил оръжието от всички видими признаци на кръв, мухите все още биха били привлечени от оставащите следи по оръжието.

 

Англия през 30-те

Осемстотин години по-късно мухите отново се използват, за да инкриминират законно убиец, този път във Великобритания. В Природонаучния музей се намира буркан с червеи – образец от първия наказателен случай, в който те са помогнали да се осъди убиец.

Историята започва с д-р Buck Ruxton, който е практикуващ лекар в Lancashire, Англия през 30-те години. Като цяло той бил обичан и уважаван в общността, където живеел и работел. През септември 1935 г., две осакатени женски тела са открити омотани във вестник, захвърлени в малко дере в Дъмфриешир, Шотландия, на 100 мили северно от мястото, където той живеел. Макар че използваният вестник бил с национален тираж, една от използваните страници е била добавена от друг вестник, достъпен само в район, съвпадащ с местожителството на Рустън. Когато става ясно, че съпругата и слугинята на Ръкстън са изчезнали, подозрението неизбежно пада върху него. Той отрича всякакво участие, като твърди, че прислужницата е забременяла и че съпругата му е отишла с нея, за да й помогне да абортира.

Две ключови доказателства остават неоспорими. Първо, сравнението на изображенията на един от черепите с фотографията на съпругата на Ръкстън сочи към едно от телата – нейното. На второ място, проба от червеи, събрани при откриването на телата, била изпратена до д-р Александър Маърнс, ентомолог в университета в Единбург. Той ги идентифицирал като Calliphora vicina, много често срещани, и е успял да установи, че те са някъде между 12-14-ят си ден от развитие, което означава, че телата трябва да са били там поне две седмици. Това предоставя жизненоважна информация кога са извършени убийствата, съвпадащи с времето, когато Рустън заявява, че съпругата му и прислужницата са изчезнали. Съчетано с други доказателства, това е достатъчно, за да доведе до неговата убеденост.

 

Ферми за трупове

как мухите разкриват престъпления

Нашият капацитет по отношение на криминалната ентомология се е увеличил значително през последните 80 години. В САЩ съществуват множество ферми, в които се даряват човешки тела в различни състояния, които се поставят в различни позиции, за да се изследват показателите, сочещи доказателства по разкриването на престъплението.

Фермите за тела са идеален начин да изучим различните фактори, които влияят върху разграждането – на открито, извън полезрението на любопитните хора и гладните гръбначни животни – и ни дават възможност да разберем колко дълго се проявяват различните етапи. Висящо/окачено тяло, например, се разлага различно от това, което е поставено в контейнер.

 

Червеи, под влиянието на кокаин, растат по-бързо

Освен от позицията и последователността от пиршестващи червеи, смъртта може да бъде повлияна от много външни фактори, като температура или наличие на наркотици.

В края на 80-те години на миналия век, д-р Мадисън Лий Гоф, хавайски съдебномедицински ентомолог, получил телефонен разговор от друг ентомолог, който имал червеи от жена, която била намушкана до смърт. Странно, червеите били с различни размери и изглежда били от различна възраст – правейки времето на смъртта трудно да се определи.

По това време Гоф е разследвал ефекта от наркотиците, по-специално кокаина, върху развитието на червеите. В книгата си “Fly for the Prosecution” той обяснява как трябва да кандидатства на работното си място за разрешение да даде кокаин на зайци и след това да се опита да закупи законно продукта. В крайна сметка той получава разрешение, но след това трябвало да разчита на дарения от полицейски агенции, вместо да го купува сам.

Кокаинът е силен стимулант, обикновено приеман назално, което при хората може да предизвика усещане за еуфория, тъй като имитира адреналина. Гоф установи, че червеите, подложени на кокаин, растат по-бързо в сравнение с чистите си спътници, поради този стимулант. По време на разследването наистина имало следи от кокаин в тялото и по-големите червеи били намерени конкретно около носа.

 

Мухите отърват околната среда от всякакви гниещи трупове – мръсна работа, важна за поддържането на здравословна екосистема. Сега, благодарение на навика им да се хранят с нас, когато умрем, те несъзнателно ни помагат да превърнем нашия свят в по-безопасно място.

 

 

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button