web analytics
 
 
01.05.2024 Превента България

Как да се справим с нашествията на хлебарки в двора?

Как да се справим с нашествията на хлебарки в двора?

Ако често забелязвате хлебарки в двора или градината си вечер и това започва да ви притеснява, обезателно прочетете следващите редове. В тях ще намерите обяснение какво привлича вредителите към тези открити части на имота ви, защо са опасни, както и практически съвети как да се справите с проблема.

Обикновено се вдига шум около нашествия на хлебарките в домовете на хората. Но други пространства като дворове, градини, гаражи и превозни средства също могат да се превърнат в местообитания на тези вредители, създавайки същите проблеми и рискове за здравето ни.

Защо е важно да се отървем от хлебарките в двора си?

Първо, защото от двора, те много лесно могат да проникнат и в дома ни. Никой не иска тези гадини в къщата си. Второ, защото, както вече споменахме, хлебарките представляват заплаха за човешкото здраве.

 

 

Известно е, че тези инсекти могат да заразят храни или прибори с болестотворни организми, които често пренасят. Според Агенцията за защита на околната среда в САЩ, тези бактерии могат да причинят салмонела, стафилококови и стрептококови инфекции, диария и други болести.

Американската белодробна асоциация пък предупреждава, че хлебарките не само представляват мощен алерген, но могат и да предизвикат астма и алергии у хората.

Какво би могло да доведе до нашествие на хлебарки в двор или градина?

  • Близост до източник на храна

Почти във всеки двор и градина се намират органични отпадъци като мулч, тор, или компост, което е идеална храна за хлебарките. А много хора гледат на двора си домашни любимци, като кучета и котки, които обикновено имат панички за храна, или държат там кош за отпадъци, където гадините могат да намерят какви ли не “вкусотийки.”

  • Наличие на подходящи условия за подслон

Хлебарките предпочитат топли, влажни и тъмни места, където могат да се скрият през деня. Купчини дървен материал, камъни, гъста растителност или празни контейнери осигуряват идеални условия за живот и размножаване на хлебарките.

  • Наличие на нашествие в съседен имот

Възможно е съседите ви да имат нашествие на хлебарки в имота си, и гадинките просто да са се преселили във вашия. В такъв случай е най-добре да говорите със съседите и да предприемете координирани действия за унищожаване на вредителите заедно. Иначе ефектът ще бъде никакъв.

Практически съвети за борба с хлебарки в двора

  • Ограничете достъпа им до храна и вода

Това никак не е лесна задача, като се има предвид, че хлебарките ядат почти всичко, но все пак махнете поне коша за отпадъци и компоста, и прибирайте вечер паничката на домашния любимец.

Също така, внимавайте да не преполивате градината и да нямате течове по водопроводни тръби, които евентуално минават през двора ви. Както вече споменахме, хлебарките обожават влагата.

 

  • Премахнете, доколкото е възможно, скривалищата им

Отървете се от всичко излишно в двора или градината си, което може да послужи, като скривалище за хлебарките – купчини с листа или дърва, стари мебели, контейнери, и други подобни.

  • Разпръснете диатомична пръст, отрова на прах, подходяща за външна употреба или такава под формата на гранули

Има най-различни препарати за унищожаване и борба с хлебарки, но тук посочваме тези, които са най-подходящи за външна употреба. Можете да ползвате и борна киселина, но имайте предвид, че тя е силно токсична за растенията.

  • Заложете капани с примамка

Това са препарати против хлебарки, които съдържат някакъв атрактант и инсектицид. Ако се чудите защо са ви тези капани, при положение, че вече сте наръсили двора с отрова, това е така защото при борба с хлебарките винаги се препоръчва интегриран подход. С други думи, не залагайте само на един препарат или продукт, а приложете няколко едновременно.

Изправяте се срещу противник, който е усъвършенствал изкуството на оцеляването до съвършенство, и дори е способен да развива резистентност към отровите, разработени срещу него.

Обърнете внимание, че не всички такива капани са подходящи за употреба на открито. Винаги четете инструкциите за употреба и безопасност. Неправилното приложение може да навреди на вас, а също така на домашните животни и растенията.

  • Премахвайте регулярно мъртвите хлебарки

Тази стъпка е необходима, тъй като мъртвите хлебарки могат да послужат като храна за живите. Освен всеядни, тези твари са канибали. Имайте предвид, че хлебарките са много упорити вредители и след като веднъж се настанят някъде, трудно могат да бъдат прогонени.

Обикновено се налага неколкократно да повторите изброените по-горе мерки за справяне с нашествие от такива. В този ред на мисли, много хора избират най-бързото, ефикасно и трайно решение срещу хлебарките и се свързват със специализирани фирми за борба с вредители като Превента.

 

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button