web analytics
 
 
21.04.2024 Превента България

Как да се отървем от хлебарки в гаража в 5 лесни стъпки

Как да се отървем от хлебарки в гаража в 5 лесни стъпки

Хлебарките се нуждаят от три неща, за да оцелеят: топлина, влага и храна. Най-често ги намират в домовете ни, но гаражите също могат да им предоставят тези благоприятни условия. Ако имате проблем с хлебарките в гаража си, тази статия е за вас – от нея ще научите всичко, което трябва да знаете, за да се отървете от тези гадинки бързо, трайно и безопасно.

Защо трябва да се отървем от хлебарките в гаража си?

 

 

Преди да пристъпим към конкретните стъпки за унищожаването им, трябва да изясним, че хлебарките не са просто гнусни насекоми – те носят реални рискове за здравето ни. Макар да не хапят, те пренасят различни болести, и могат да предизвикат алергични реакции у хората. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава изрично за тези рискове.

Освен това, при наличие на хлебарки в гаража, е много вероятно тези гадинки да проникнат в автомобила, както и в дома ви, ако това вече не е факт. Така че е добре да запретнете ръкави и да действате веднага.

Следвайте тези 5 стъпки за справяне с хлебарки в гаража:

1. Старателно почистване и подреждане на гаража.

– Обикновено в гаража натрупваме всякакви неща, за които не намираме място другаде, и в крайна сметка се затрупваме с ненужни вещи и боклуци, което изключително затруднява едно почистване. Това прави тази първа фаза от борбата с хлебарките най-досадната и отнемаща най-много време, но без нея не може. Подреждането на гаража е необходимо, за да имаме достъп до всички кътчета в него, където гадините могат да се сврат. Почистването пък има за цел да елиминира (или поне ограничи) източниците за храна на хлебарките. И понеже тези източници са много и най-разнообразни, трябва да го направим щателно, елиминирайки не само мръсотията и всякакъв род отпадъци, но и всичко от хартия или картон – хлебарките не само ги ядат, но и обичат да снасят яйцата си върху тях.

 

2. Запушете всички пролуки и отвори, вземете мерки срещу влагата.

Разбира се, хлебарките проникват отнякъде в гаража ви – и затова е хубаво да запечатате техните входове, доколкото е възможно. Проверете за пролуки в стените или недобре уплътнени дограми. Хлебарките са привлечени от влагата дори повече, отколкото от мръсотията. Тя е необходима за оцеляването им. Ето защо също така е важно да проверите дали нямате теч или разхлабен кран в гаража си и да отстраните евентуален проблем от такъв характер, както и да третирате мухъл по стените.

3. Използвайте подходящ препарат срещу хлебарки.

След като сте подредили, почистили, и обезопасили гаража си, е време за същинската дезинсекция. Изберете ефективен препарат срещу хлебарки и го ползвайте съобразно указанията за употреба и безопасност. Най-популярни са инсектицидните спрейове и геловете-примамки. Ако се затруднявате в избора си, вижте кои са 10-те дай-популярни и ефективни препарата срещу хлебарки ТУК.

Съвет от специалистите: не залагайте само на един препарат, а приложете едновременно няколко, за да увеличите шансовете си за успех. Изправяте се срещу упорит нашественик, който е изключително адаптивен – дотолкова, че е развил и продължава да развива резистентност към редица пестициди.

Много добър подход е например комбинирането на синтетичен инсектицид с някое от натуралните средства за борба с хлебарките – борна киселина, диатомична пръст етерични масла с инсектицидни свойства и други.

Превантивни мерки

За да предотвратите нови нашествия от хлебарки, продължете да следвате стъпките за борба с тях, които вече разгледахме. Освен това, можем да предложим и някои други средства и трикове, с които да държите тези насекоми далече от гаража си.

Едно от тях са етеричните масла, които вече споменахме като натурално средство за борба с хлебарките. Друга опция е дафиновия лист и утайкта от кафе – всички те могат напълно безопасно да се използват за предотвратяване на повторно нашествие в гаража, както и в дома ви.

Етеричните масла могат да бъдат изключително ефективни в борбата с хлебарките.

 

Ако нищо не помага, потърсете професионалистите. Ако имате сериозно нашествие от хлебарки в гаража си и искате да се отървете от тази напаст ВЕДНАГА, без да рискувате гадинките да проникнат и в колата или в дома ви, е най-разумно да се обърнете към професионална фирма за борба с вредителите като Превента.

Повече за предлаганите услуги в борбата с хлебарките можете да откриете ТУК.

 

 

 

 

Вижте още от нашия блог

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button