web analytics
 
 
24.06.2016 Превента България

Как да се отървем от насекомите на пикник?

как да се отървем от насекомите

как-да-се-отървем-от-насекомите-на-пикник

Вие сте решили да излезете за ден, два, а защо не и повече от направената от бетон, стъкло и асфалт джунгла, която ние справедливо или не, наричаме град. Търсите спасение сред природата. Вие взимате близките си, необходимите за приятно изкарване на заслужената почивка неща и очаквате да се откъснете от всекидневните проблеми и да се презаредите с физическа, а и с психическа енергия.

Настанили сте се сред природата, започвате да се отърсвате от всекидневието и изведнъж чувате не особено приятното жужене, чувствате слаба, но доста досадна болка, сърбеж и виждате малка точица, която прилича на пъпка. Вие сте станали жертва на Нейно величество комара.

Женските насекоми, за да могат да отложат яйцата си, се нуждаят от белтъчини. Основният източник на това необходимо за увеличаване на популацията на комарите вещество е кръвта на бозайниците, а в този случай човешката не е изключение. Всъщност някои учени смятат, че мъжките комари са безвредни, защото се хранят само с нектара на растенията и са напълно безредни за хората и другите висши животни. Други експерти застъпват мнението, че това е мит, а насекомите и от двата пола са еднакво вредни за бозайниците. Нека да оставим този спор на специалистите и да се върнем към хвърчащите и ходещите същества, които могат да ни развалят пикника.

Ние можем да избягаме от града, но не и от заобикалящия ни свят. Това е

Мисия невъзможна.

Разбира се можем да отидем на пикник, облечени със скафандри и да си носим кислородни бутилки и да предизвикаме почуда, та дори и стрес сред другите почиващи. „Но ще бъде ли нашата почивка пълноценна?” Трябва да зададем напълно логичния въпрос. Отговорът ще е кратък, ясен и категоричен – „Не!”

Има ли обаче изход от тази ситуация?

Да, винаги има. Нека да започнем от самите нас. Погрижете се за помещенията, където живеете и/или работите. Тоест извършвайте редовно действия по дезинфекция, дезинсекция, дератизация, или накратко казано, ДДД, и се обърнете към нашата фирма, предлагаща такива услуги. По този начин ще опазите дома и офиса, Вас, и близките Ви хора от насекомите, които могат да попаднат в дрехите, а също и храната, които сте занесли на Вашия пикник.

Може ли обаче да се предпазим от насекомите сред природата. Естествено, че може! Използвайте, като предпазна мярка, добре опаковани храни, а дрехите Ви трябва да бъдат чисти. Относно облеклото – гледайте да спазвате

Правилото +1

насекоми-пикникНека да го разясним. Ако сте решили да прекарате два дни извън града, си вземете три фланелки. Като стана дума за облеклото. Носете леки и удобни дрехи, които да покриват добре Вашето тяло. Така ще създадете преграда срещу комарите и другите насекоми, които могат не само да ви развалят почивката, но и да застрашат здравето Ви. Също така не привличайте вниманието. Нека дрехите не са в крещящи цветове, а също избягвайте яркия грим и силните парфюми. Те казват на насекомите

„Добре дошли”

Препоръчва се да използвате и репеленти – вещества, отблъскващи натрапниците.

Вече казахме за храната. Тук ще направим и едно малко уточнение. Носете в себе си и малко алкохол (не повече от 100 мл). Миризмата на спиртното питие не е от най-приятните за насекомите.

Мястото също има значение

Не оставайте дълго на места, разположени близо до блато и реки, които текат бавно. Комарите и други вредни насекоми, обичат застоелите водни басейни. Също така, избягвайте в околността да има домашни или други животни. Насекомите може да надушат човешкото присъствие и да си разнообразят трапезата с Вашата кръв.

На морето е спасението. Ако комарите и другите насекоми, които се хранят с кръвта на човека и други бозайници, обичат местата около сладководните басейни, те трудно могат да живеят на морския бряг. Повърхността, в непосредствена близост до солените водни басейни е най-често гладка и е открита за вятъра. Точно движенията на въздуха са причината летящите насекоми да не обичат морето. Нали обаче си спомняте, че животните сме еволюирали като сме се приспособявали към обкръжаващата среда. Така вероятно са направили и главните герои на нашия текст – досадните насекоми, които могат да ни развалят почивката. Тези същества са намерили тих пристан край брега. В близките гори, сгради и др. По тези места те са се адаптирали добре и продължават да ни тровят и в буквалния, и в преносния смисъл на тази дума. Тук ще направим е едно малко, но много необходимо уточнение. Малките и доста дразнещи образувания по кожата ни, които се получават след ухапвания от насекоми, са реакция на човешкия организъм към

Токсините,

пренасяни от тези животни.

Ето защо е препоръчително да попитате управата на хотела или хазяите дали да използват услугите на ДДД фирма.

Не трябва да забравяме и един друг много важен фактор – времето.

как да се отървем от насекомите Повечето насекоми спят зимен сън, а това е факт. Те се отдават на дълбока дрямка, когато температурите са по-ниски, а светлата част на денонощието – по-къса. Това прави нашия пикник, както изглежда на пръв поглед, много по-безопасен. Да наистина, при хлад рисковете да бъдем ухапани от някой вредител сред природата са почти сведени до нулата.

Надали при студено време особено когато то може да се съчетае с обилен снеговалеж, идеята за пикник ще е най-добрата. Разбира се, че ако сте почитател/ка на екстремните спортове или сте си го наумили, нищо не може да Ви спре.

С думата „време” не се определят само климатичните условия в даден момент, но и това, което отмерваме, със секунди, минути, часове, дни, седмици, месеци, години, десетилетия, векове и хилядолетия. „Има ли това нещо общо това с темата как да се отървем от насекомите?!”, ще попита някой. „Да!”, е нашият кратък и мотивиран отговор.

Много от досадниците са нощни птици, колкото и парадоксално да звучи това. Много насекоми излизат на

Лов

през тъмната част от денонощието, когато спим и нашите реакции – също. Точно поради това, за да се предотвратят ухапванията, като си легнете може да изключите лампите. Много от активните нощем насекоми се привличат от светлината.

 

, ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button