web analytics
 
 
22.06.2024 Превента България

Как да се отървем от миризливките в 5 стъпки?

Как да се отървем от миризливките в 5 стъпки?

Макар да не са опасни, миризливките могат да бъдат много досадни, когато се вмъкнат в дома ни, особено ако са повече от две-три. В тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете за вонящите буболечки, за да се отървете от тях – конкретни съвети, домашни рецепти, препоръки и цялостна стратегия за борба с тях.

Какво представляват миризливките?

Миризливките, известни също като вонещици и смрадливки, са летящи бръмбари със специфична форма на тялото, наподобяваща щит. Най-характерното за тях е неприятната миризма, която изпускат, когато са застрашени – откъдето идва и името им. За разлика от много други насекоми, миризливките не хапят, нито разнасят зарази, но това не ги прави желани гости в домовете ни – особено ако са много на брой.

Обикновено тези буболечки създават проблеми през есента, когато търсят топло място, където да презимуват. Ако забележите, че миризливките започват да се промъкват в дома ви, трябва да действате бързо, защото след като намерят уютен подслон за зимен сън, те излъчват специфичен феромон, за да привлекат още и заплахата от нашествие е реална.

Как да се справим с нашествие от миризливки вкъщи в 5 стъпки?

1. Премахнете механично миризливките и почистете

Първото, което трябва да направите при инвазия на миризливки, е да се заемете с улавянето и премахването им. Най-лесно и бързо става с прахосмукачка, особено ако буболечките са повече. Почистете щателно и дома си, за да елиминирате и яйцата им. Най-добре използвайте еднократна торбичка за прахосмукачката, и веднага след това я изхвърлете запечатана в контейнер отвън.

Разбира се, може да ги улавяте и изхвърляте една по една, но трябва да внимавате да не ги притиснете или уплашите, защото ще замиришат, а могат и да ви напръскат със зловонния си секрет.

2. Приложете някоя от домашните рецепти срещу миризливки

Ако почистването и премахването на буболечките не свърши работа и те продължават да пълзят и летят из дома ви, спорадично пръскайки зловония, е време да вземете и други мерки.

Разбира се, можете да напръскате с инсектициден спрей, но ако имате малки деца и/или домашни любимци, вероятно ще предпочетете да изпробвате някоя от изпитаните домашни рецепти и средства, които сме подбрали тук. Вероятно вече имате повечето от нещата, които ви трябват, а освен достъпни, тези средства са безопасни и екологични.

• Разтвор от препарат за миене на съдове

Сложете няколко лъжици препарат за миене на съдове или течен сапун в пулверизатор с вода и напръскайте миризливките, както и местата, на които сте ги забелязвали. Оставете да престои поне няколко часа, преди да почистите с влажна кърпа.

• Разтвор от чесън на прах

Ако миризмата на чесън не ви е толкова неприятна, можете да го използвате като средство за прогонване на миризливките. Както казва народната поговорка, „Клин клин избива“. Приготвя се и използва подобно на разтвора със сапун.

• Етерични масла

Известно е, че някои етерични масла (като това от мента и лимонена трева например) отблъскват смрадливките и други насекоми. Сложете няколко капки масло с вода в пулверизатор и напръскайте зоните, където има или сте виждали буболечките.

• Диатомитна пръст

Поръсете диатомитна пръст на местата, където има или сте виждали миризливки. Това естествено вещество е абразивно за насекомите и може да помогне за контролиране на популацията им.

• Самоделни капани

Друго естествено средство, което можете да използвате за унищожаване на миризливките в дома си, е капан. Лесно можете сами да си направите такъв – всичко, което ви трябва е светлинен източник и купа с вода и сапун под нея.

Светлината привлича смрадливките, така че ако просто сложите под лампа купа с вода, към която сте добавили сапун, за да им попречите да излязат, повечето ще се удавят. Ако поръсите в купата и някоя капка масло от мента, капанът ще е още по-ефективен. Лесно е, нали?

3. Използвайте препарати и продукти срещу миризливки от търговската мрежа

Ако не искате да губите време с приготвяне на разтвори, или просто предпочитате по-твърдия подход, то можете да използвате препарати срещу миризливки от търговската мрежа. Разбира се, те са и най-подходящи в случаите, в които тези буболечки са нападнали градината ви. Известно е, че миризливките особено обичат домати, малини и ябълки например.

Въпросът е кои от тези продукти са най-ефикасни?

  • Инсектицидни спрейове

Тези спрейове са едно от най-популярните средства за борба с насекоми, включително миризливки. Пръскат се както самите инсекти така и повърхностите, на които е вероятно да кацат или пълзят.

Повечето спрейове, които вършат работа срещу миризливките са всъщност ефективни за много видове насекоми, като например: Raid House & Garden Bug Killer, Ortho Home Defense Insect Killer, Avesta CS, TERRO Stink Bug Killer aerosol. Можете, разбира се да ползвате и течен течен инсектицид като АЙКЪН 10 КС 20 мл.

ВАЖНО! При употребата на продукти, съдържащи инсектицид, е особено важно да следвате точно указанията за употреба. Вашата безопасност и тази на хората около вас зависи от това.

  • Капани – светлинни, лепкави или с примамка

Повечето светлинни капани са предназначени да улавят не само смрадливки, но и други видове насекоми. Такива са например DynaTrap Indoor Light Trap и Aspectek Indoor Insect Killer.

Има обаче капани с примамки, предназначени точно за миризливки като :
• BioCare Indoor Stink Bug Trap – комбинира лепкава повърхност с примамки
• BONIDE Stink Bug Trap – използва примамка с двойно действие.

4. Превантивни мерки срещу миризливки

За да предотвратите проникването на тези насекоми в дома ви, прегледайте за пролуки и пукнатини в дограмите и стените и ако има такива, ги запечатайте със силикон или друг подходящ материал. Желателно е да нямате и дупки в мрежите на прозорците.
Бъдете внимателни при прибиране на прането – често се случва буболечките да влизат именно така, „на стоп“.

Добра идея е да ползвате като превантивна мярка по отношение на миризливки и някои от естествените средства срещу тях, които описахме по-горе – етеричните масла например. Освен, че отблъскват миризливките и други насекоми, те са и чудесен ароматизатор.

5. Свържете се със специализирана фирма за борба с вредителите

Ако сте опитали различни методи за борба с миризливките и те нямат желания ефект или искате да се отървете от миризливата напаст веднага, е най-разумно да се свържете с лицензирана фирма, която предоставя такива услуги. Специалистите притежават експертизата, опита и необходимите препарати и средства, за да се справят ефективно с проблема с миризливките и други вредители.

Ние от Превента сме насреща в борбата с миризливките и всякакви други вредители!

Вижте още от нашия блог

, , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button