web analytics
 
 
19.06.2024 Превента България

Как да се отървем от кърлежи в двора в 5 стъпки

Как да се отървем от кърлежи в двора в 5 стъпки

За много от нас дворът е любимо място за релаксация, детски игри или отдаване на любимото хоби – градинарството. През топлите сезони обаче, той може да се превърне в постоянен източник на тревога и опасности заради един определен вид дребни, но упорити и опасни вредители – кърлежите. В тази статия ще научите най-важното, което трябва да знаете за тези гадини, за да се отървете успешно от тях в 5 стъпки.

Какво трябва да знаем за кърлежите?

Кърлежите са дребни акари, които на пръв поглед могат да изглеждат като безобидни, тромави малки паячета. Не скачат като бълхите, не летят като комарите, нито се движат толкова бързо, колкото хлебарките. Истината, обаче е, кърлежите не са за подценяване – повечето от видовете са кръвосмучещи паразити, чиито ухапвания сърбят силно и се възпаляват, но по-лошото е, че тези гадинки не пускат, докато не се напият хубавичко, или не бъдат отстранени принудително. И ако човек се размине само с ухапване, е добре – защото те могат да ни заразят с един куп опасни болести като марсилска треска, лаймска болест, ку-треска и конго-кримска хеморагична треска.

С други думи, кърлежите представляват сериозен проблем за здравето на хората и домашните любимци заради болестите, които пренасят – поради което трябва да вземем необходимите мерки, за да ги държим далеч от дворовете, градините и домовете си.

Повечето видове кърлежи предпочитат сенчести, топли и влажни местообитания и често се крият в треви, храсти, дървета, или под камъни и паднали листа. Ето защо много често се срещат не само в градските паркове и градинки, но и в дворовете в населените места.

Докато нашествията от различни вредители в парковете и други обществени места са грижа на съответните общини и контролните органи като РЗИ, то наличието на кърлежи в двора или градината е проблем на живущите в имота. И така, как да се справим с нашествията от тези опасни гадинки?

5 стъпки за справяне с кърлежите в двора

1. Редовно косене и поддръжка на двора

Първата стъпка за справяне с нашествие от кърлежи е редовното косене и поддръжка на двора, за да ограничите благоприятните за тях местообитания. Направете пространството по-малко привлекателно за тези вредители – отстранете окосената трева, нападали листа, както и натрупвания на различни видове излишни предмети като стари дъски, купчини камъни, тухли и т.н.

Косенето е важно и поради друга причина – ако площите не са изцяло или добре окосени, това ще затрудни и намали ефективността от последващото им третиране с инсектициден препарат.

2. Обезпаразитяване на домашни любимци

Ако живеете в къща с двор, вероятно имате домашни любимци като кучета и котки, които разбира се са изключително привлекателен гостоприемник за кърлежите. Абсолютно задължително е да ги обезпаразитявате редовно, ако искате да държите кърлежите далеч от двора и дома си. Има различни средства и препарати за това – противопаразитни каишки, препарати, които се втриват в козината или се пръскат. Изберете най-подходящото за вас и домашния ви любимец и редовно го проверявайте за кърлежи.

3. Пръскане с инсектициди

След като сте окосили и обезпаразитили домашните животни, идва ред на същинското третиране на откритите площи срещу кърлежи, което става с подходящ инсектициден препарат. Без това трудно ще минете, особено ако броят им е значителен. Препаратите в търговската мрежа обикновено са комбинирани – срещу кърлежи и други вредители – и е важно да следвате точно инструкциите за употребата им, както и да спазвате мерките за безопасност.

От съществено значение е да изберете правилния момент на пръскане – при сухо време, и да третирате всички открити площи, включително дърветата. Ако след това има проливни дъждове, е хубаво да повторите процедурата 10 дни след първото пръскане, защото влагата е изключително благоприятна за популациите от кърлежи, а и отмива препарата. Обикновено зелените площи се третират срещу кърлежи два пъти годишно – през май и септември-октомври, когато гадинките са най-активни.

4. Използване на естествени средства, които ги отблъскват

Ако предпочитат по-естествените средства за борба с вредители като кърлежите, много етерични масла ги отблъскват – мента, евкалипт, лимонова трева, кедър, и други. Лесно можете да приготвите воден разтвор с няколко капки от избраното от вас масло и да напръскате в двора или градината си. Подобно действие има и диатомичната пръст. Но трябва да знаете, че тези субстанции те няма да ги убият, нито да ги прогонят трайно, ако проблемът е сериозен.

При всички случаи, диатомичната пръст и етеричните масла с репелентни свойства могат успешно да се прилагат като превантивна мярка срещу кърлежи и други вредители.

5. Професионална помощ

Въпреки, че горепосочените методи могат да бъдат ефективни за справяне с нашествия от кърлежи в двора, в някои случаи може да се налага професионална намеса. Ако въпреки положените от вас усилия, резултатите са незадоволителни или ситуацията се влошава, е най-добре да се обърнете към специализирана фирма за борба с вредителите като Превента. Повече за предлаганите услуги в борбата с кърлежите можете да откриете ТУК.

Вместо да рискувате да излагате на риск своето здраве, както и това на семейството си и домашните любимци, решете проблема с кърлежите по най-бързия и траен начин, доверявайки се на специалистите. Те имат необходимата експертиза, опит, както и достъп до специализирано оборудване и инсектициди, което им позволява ефективно да унищожат кърлежите във вашия двор или градина, осигурявайки безопасна и здравословна среда за вас и вашите близки.

Вижте още от нашия блог

,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button