web analytics
 
 
30.01.2018 Превента България

Как да се избавим от листните въшки

Как да се избавим от листните въшки

Как да се избавим от листните въшки

Листните въшки са едни от най-честите вредители в градината. Мъничките насекоми пробиват стъблата на растенията, с цел изсмукване на богатия на хранителни вещества сок от тях. По този начин лишават растението от естественото му „гориво“, за да вирее и процъфтява. Най-големите струпвания на листни въшки са в основата на клоните и долната част на листата. При изсмукването на сока от растенията, остатъчните захари и вода оформят т.нар. медена роса. Върху нея често се развива черна плесен. Като резултат от дейността на листните въшки, по листата на растенията се наблюдават лепкави и деформирани участъци, както и преждевременно опадване. Листните въшки често носят вируси, с които заразяват растението-гостоприемник, точно в този процес на сокоизвличане. Такива вируси често са летални за култури като картофи.

 

За щастие, има много начини да се предпазите от листни въшки. За тази цел се използват естествени средства, които няма да навредят на продукцията във вашата градина.

 

Отстраняване с водна струя

Може да разпръснете листните въшки чрез поливане с градински маркуч, но струята трябва да е подчертано силна, с налягане. Този метод може да навреди на по-крехките растения като бъдат изпочупени части от тях. За препоръчване е да прилага при по-укрепнали и здрави растения, заразени с въшки.

 

Физическо отстраняване

С чифт градински ръкавици и с четка отстранявате вредителите от стъблата и листата. Ако заразяването се съдържа в един или два стъбла или клона, изрежете засегнатата част(и) и ги пуснете в кофа със сапунена вода, за да убиете листните въшки. Този начин може да се приложи при дребни заразявания и сравнително малки колонии.

 

Потапяне на цялото растение в съд с хладка вода

Ако популацията на листни въшки все още не е много голяма, може цялото растение, с листната маса надолу, да се потопи в съд с хладка вода. После се оставя да изсъхне на полусенчесто място за 2-3 дни. След това процедурата се повтаря още 2-3 пъти. Не прилагайте този метод при наскоро засадени и не добре вкоренени растения.

 

Веро и вода

Използвайте няколко капки веро или сапун и влажна кърпа, за да се отървете от листните въшки. Това няма да навреди на растението. Не забравяйте също така да третирате и долната част на листата, където могат да се скрият яйцата на листни въшки и ларвите им.
Тук е уместно да се подчертае, че този метод уврежда и другите полезни насекоми като калинки, които иначе се хранят с въшките и по този начин би отворило простор за развитие на нови колонии листни въшки.

начини за справяне с листните въшки

 

Птици

Друг метод за естествен контрол на листните въшки е да се насърчи гнездяването на птици, които кълват такива насекоми. Осигурете им храна и жилище. Тези птици предпочитат да гнездят в малки дървета, с клони, които им осигуряват добро прикритие. Посадете хортензии, абелия и други храсти с гъста зеленина, в която птиците могат да се скрият от своите врагове. Вечнозелени храсти и дървета като бор също са отличен избор за привличане на птици, които плячкосват листните въшки.

 

Етерични масла и естествени репеленти

Създайте смес от равни части мащерка, мента, карамфил, розмарин. 4-5 капки от всеки вид трябва да са достатъчни. Смесете този разтвор в малка бутилка спрей, напълнена с вода. Разклаща се добре и се прилага върху заразени растения. Тази мощна смес от етерични масла ще убие повечето листни въшки и други градински насекоми вредители, както и техните яйца и ларви. Листните въшки не харесват органичните съединения, които се съдържат в лука и чесъна. Техният аромат ги държи на дистанция. Летливите вещества от тях, в това число и лавандулата, са също ефективно средство за борба срещу листните въшки.

 

Внимавайте за мравки

Медът, който се отделя при храненето на листни въшки, е любима храна за много видове мравки. Мравките често защитават колонии от листни въшки от хищници. Опитайте да прогоните мравките далеч от въшките, като ги подмамите с малко мед, поставен в близост до основата на заразеното растение.

 

Насекоми-приятели

Добра идея е да помислите за хищните насекоми, които са естествени врагове на листните въшки. Най-известният враг им е калинката, която се храни с листни въшки и техните ларви. Тя може допълнително да бъде разпространена в такива участъци. Посадете детелина, мента и равнец около градината си, които покоряват калинките. За да привлечете естествени врагове-насекоми е нужно да засадите наоколо ароматни билки като чесън, копър и риган, чиито цветове привличат тези дребни насекоми-хищници.

 

Съхранявайте равновесието

Решението за контролиране на популациите на въшките не означава непременно пълно унищожаване на тези вредители от вашата градина. Вместо да унищожите всички въшки на място, полагайте усилия да отглеждате растения, които са достатъчно здрави, за да оцелеят при малки популации от листни въшки. След като постигнете равновесие между хищници, плячка и растения-домакини, може да не се наложи да се притеснявате за пренаселеността от листни въшки във вашата градина.

 

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button