web analytics
 
 
15.07.2017 Превента България

Как да привлечем полезни насекоми в градината

калинка

как да привлечем полезни насекоми в градината

Градинарите са наясно, че в света на природата това кой ти е приятел, кой – враг е доста относително. Градините се посещават от голям брой насекоми, това зависи и от климатичните условия. След студената и неблагоприятна зима през пролетта всичко се събужда за нов живот.

В хранителната верига едни ядат други и това обстоятелство може да се използва. В градината някои от насекомите минават за полезни, защото съдействат на растенията, други са вредни, защото пък унищожават полезните или нараняват растенията.

 

За да привлечете повече полезни насекоми в градината:

• Направете си разнообразна градина откъм видове растения и цветя. Насекомите идват заради прашеца и нектара. Тези насекоми пък са храна за птици, дребни бозайници, влечуги и земноводни.

• Използване на конкретни растения, за да се привлекат специфични насекоми. Ако държите да привлечете точно определен вид насекомо, трябва да култивирате точно този вид растение – негов гостоприемник.

• По възможност отглежданите растения-зеленчуци да стигнат до семена, когато е възможно.

• Включете и растения, чиито цветове имат форма на чадър. Те имат струпвания на много малки цветове и са достъпни за малки паразитообразни оси, които се хранят с вредни листни въшки, гъсеници и ларви на бръмбари. Например бял равнец е такъв вид полезно растение.

В една декоративна градина растенията са особено „опитни“ в привличането на опрашители и цъфтят точно, когато опрашителите са активни.

• Може да култивирате няколко вида растения, поставени на вертикален принцип: отгоре тези с по-високи стебла, на по-ниските нива тези с по-ниски стебла. Така ще се умножи полезната площ за привличане на насекоми-опрашители. Зависи от растенията, които се отглеждат, някои насекоми консумират прашеца, други пък се хранят с ларвите на вредителите насекоми.

Не се притеснявайте за мравките (с изключение на огнените мравки). Те добавят мутуализъм на екосистемите, тъй като с действията си прибират и разпространяват семената, като по този начин удължават живота на растителните популации.

• Радвайте се и на земните червеи. Въпреки че не са насекоми, те са полезни, защото с действията си разрохкват и подобряват почвата.

Ако не можете да се справите по естествен начин с наплива на вредни насекоми, можете да използвате и пестициди от органичен характер, както и други инсектицидни разтвори, които са безопасни за хора и домашни любимци.

• Ако се наложи, можете и ръчно да се справите с някои досадни инсекти и гъсеници, плъзнали по вашите растения. В хранителната верига те са угощение за птиците, които също се нуждаят от тях, за да оцелеят.

 

Това, което привлича добрите буболечки

насекоми, полезни за растенията в градината

 

Някои специалисти съветват да се използват цъфтящи билки и диви цветя за привличане на насекоми в градините. Смята се, че хибридните видове, които са съставени по изкуствен начин, губят някои от характеристиките, с които по естествен начин се привличат опрашители. Основното в този случай е наличие на цветен прашец и нектар.

Ето и някои от най-подходящите билки, зеленчуци и цветя, които биха могли да изпълнят тази функция за привличане на голямо разнообразие от насекоми:

полезни насекоми в градината• моркови
• копър
• вратига
• растения от семейство Златник
• лавандула
• маточина
• невен
• синап
• латинка
• магданоз
• здравец
• градинска мента
• слънчоглед
• мащерка

В градината ни трябва да има и някои неокопаеми участъци, защото там се развиват гнездата на диви пчели и някои други насекоми-опрашители. Ако ги унищожим, те също няма как да се погрижат за нашите растения.

Избягвайте да опушвате мястото по един или друг начин, защото този вид насекоми не понасят дима. Дори при малки количества на дим във въздуха те прекратяват своите посещения по цветовете, а след това и завинаги напускат този участък. Изводът е ясен и категоричен: в периода на масово цъфтене на опрашваемите растения плодове и зеленчуци е нужно напълно да се откажете от запалване на огньове и подпалване на растителни остатъци в градината. Това не трябва да го правят и вашите съседи по участък. Такова небрежно отношение би могло да създаде всички условия да останете без реколта. Дори за няколко часа, а още по-малко в течение на няколко дни, е опасно за този род насекоми. Това се прави от неграмотни, необучени градинари, които иначе ще похарчат доста средства и усилия, за подхранване с торове, поливане и борба с плевелите. Може просто да се окаже напразно заради допускане на огън и дим.

Хубав добив на краставици например може да се получи, ако по време на цъфтежа на растението, напръскате цветовете със захарен разтвор (100 грама захар на 1 литър вода)и това се прави на всеки 2-3 дни до края на този период. Това ще привлече пчели, оси, стършели, които опрашват хубаво растенията. Не могат да навредят на растенията.

Стремете се да създадете система от полезни симбиотични връзки между вашите растения в градината и съответните насекоми в участъка. Опитайте се да привлечете предимно полезните насекоми и да изплашите и отпратите вредните.
През лятото в периода на пеперудите-вредители можете да привържете към клонките на плодовите дървета цветарници, в които има засети подходящи за целта растения. Между дърветата може да се оставят няколко крупни растения, които също да служат като примамки за съответните насекоми.
Нека се знае, че използването на почвата само с едни култури я изтощава и способства за натрупване в нея на патогенни микроорганицми, предизвикващи болести.Затова е измислен т.нар. сеитбооборот, смяна на културите.

 

Някои насекоми, които са полезни за растенията в нашата градина:

калинка

Седемточковата калинка унищожава на ден до 150 листни въшки, а по-малките екземпляри – до към 60. Още докато са личинки, насекомите изяждат около 800 листни въшки. За целия си живот една такава възрастна самка унищожава над 4000 листни вредители.

Плодовата мушица, докато е на стадий личинка, изяжда доста листни въшки, полепнали по растенията. Самката-мушица изхвърля около 60 яйца, които се развиват в колония, намираща се непосредствено до колонията на листните въшки и затова могат лесно да си хапнат. От 4-7-я си ден личинките на мушицата стават червено-оранжеви. Захапват въшката за крачката и й впръскват парализираща течност. Ухапаната листна въшка умира и бива изядена от личинката на мушицата. След две седмици напълно оформената личинка на плодната мушица пада на земята и се превръща в какавида. След три седмици от нея се излюпва втора, чиито личинки зимуват в земята като какавиди и през пролетта се излюпват, превръщайки се постепенно във възрастни екземпляри.

Така градината ни е обект на сложни междувидови връзки, в които представителите на флората и фауната могат взаимно да си помогнат.

 

 

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button