web analytics
 
 
10.07.2024 Превента България

Как да предотвратим проникването на хлебарки в дома си?

Как да предотвратим проникването на хлебарки в дома си?

Ако имате проблем с хлебарките вкъщи, прочетете следващите редове, за да разберете от къде най-често проникват, как да предотвратите влизането им в дома си, за какво да внимавате, какви материали да ползвате и друга полезна информация.

Уплътняването, запълването на фуги и пролуки и обезопасяването на други отвори е задължителна стъпка в борбата с хлебарките, както и много добра превантивна мярка. Разбира се, елиминирайки местата, през които тези вредители влизат в жилището ви, няма да ги унищожите, но без да го направите, обричате на неуспех начинанието. Борбата с хлебарките е нелека задача, която най-често изисква предприемането на редица мерки от различен характер.

От къде най-често се промъкват хлебарките в жилищата ни?

За съжаление, има много начини, по които хлебарките могат да проникнат в нашите жилища. Ето някои от местата, които най-често им служат за входове:

– Фуги и пукнатини в стените или пода

Малките пукнатини и фуги в стените и пода, особено около тръби, кабели и разклонителни кутии са идеални за хлебарките, стига да могат да се проврат през тях.

– Пролуки около прозорци и врати

Недостатъчно добре уплътнените врати и прозорци също могат да позволят на хлебарките да проникнат вътре. Както и процепи в самата дограма, ако е стара дървена такава.

– ВиК системи и вентилационни отвори

Водопроводните и канализационни тръби, както и необезопасените вентилационни отвори също могат да послужат на хлебарките като вход към вашето жилище.

Стъпка по стъпка: Как да предотвратим влизането на хлебарки в дома си

И така, ако четете това, вероятно хлебарките вече са се промъкнали в дома ви. Вместо да се хвърляте да пръскате с първия спрей, който ви е попаднал пред погледа в супермаркета, по-добре следвайте плана, който сме ви изготвили.

1. Почистване на дома

Почистването е важна първа стъпка в борбата с хлебарките по няколко причини: първо, ограничава източниците им на храна; второ, премахва изпражненията им и други неща, които оставят след себе си (хитинови обвивки, счупени крайници или антени) и които могат да действат на нас, хората, като алерген. Трето, така ще прецените сериозността на проблема с хлебарките, за да прецените какъв подход да предприемете. И четвърто, необходимо е добре да почистите зоните, върху които ще нанасяте уплътнителен материал, за да залепне добре.

2. Щателна инспекция на дома

Инспектирайте старателно цялото жилище и идентифицирайте местата, от където потенциално могат да се промъкнат хлебарките.

Проверете дали вратите и прозорците се затварят плътно, огледайте за малки процепи в стените, пода, или дограмите, останали фуги около тръбите, вентилационните и канализационни отвори, кабелните канали и около контактите.

Отваряйте си очите на четири за следи от тях – изпражнения, яйца, части от телата им или мъртви екземпляри. Такива обичайно се намират по маршрутите и в скривалищата на хлебарките. Особено внимание обърнете на кухнята, банята и тъмните, влажни и труднодостъпни кътчета в жилището.

3. Избор на подходящ материал

След като сте идентифицирали (потенциално) проблемните зони, изберете подходящ уплътнител или материал в зависимост от вида и големината и местоположението на фугата или отвора. Хлебарките са способни да прегризат някои материали като картон или фина пластмаса, но няма да се справят със силикон или полиуретанова пяна.

Ако смятате, че гадините се промъкват през по-голяма фуга – обикновено такива може да има около тръбите за парното например – запълнете я с пяна. Можете, разбира се, да я запълните и с цимент или минерална вата с мазилка, но ще стане по-бавно.

По-малките пролуки в стените или пода най-лесно или бързо се запълват със силикон – подберете най-подходящия съобразно съответната повърхност – дърво, цимент, фаянс, метал, PVC и т.н.

4. Нанасяне на уплътнителен материал или поставяне на защитна мрежа/решетка

Нанесете уплътнителя равномерно и следвайки инструкциите на опаковката. Уверете се, че фугата или пролуката е напълно запълнена. Добра идея е със силикона да запълните и други малки процепи и пукнатини – не само тези, през които хлебарките могат да влязат, но и такива, които им служат като скривалища.

Ако установите, че хлебарките влизат през вентилационен отвор, монтирайте вентилационна решетка с мрежа против насекоми. Ако мислите, че може да влизат през каналите, поставете капаци. Има и сифони за мивки с гофрирана връзка и клапа против насекоми, които биха свършили работа срещу хлебарките.

Ако гадинките влизат директно през вратите или прозорците, то вероятно има износено или разхлабено уплътнение на дограмата, което може да се смени.

Какво следва от тук нататък?

След като сте почистили и обезопасили дома си, елиминирайки пролуките и отворите, които могат да послужат като входове за хлебарките, е време да започне същинската борба с тях. Има много различни методи и средства за унищожаване на тези вредители и е важно да изберете тези, които биха били най-ефективни във вашия случай.

Ако смятате, че ситуацията не е толкова тежка, можете да опитате да се справите с хлебарките сами. Имайте предвид обаче, че се изправяте срещу сериозен противник – упорит и толкова адаптивен, че развива резистентност към редица инсектициди.

Ако пък проблемът с хлебарките е наистина сериозен или просто не искате да губите време с експерименти, доверете се на професионалистите. Ние от Превента сме лицензирани за борба с вредители като хлебарките и сме готови да помогнем. Освен това, даваме 100% гаранция за трайно решаване на проблема.

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button