web analytics
 
 
14.12.2016 Превента България

Как да не допуснем вредители от градината в дома си

Как да не допуснем вредители от граднита си вкъщи

Как да не допуснем вредители от граднита си вкъщи

Когато живеете в еднофамилна къща с двор, това си е удобство. Заради непосредствения контакт с природата, заради възможността да си работите и засаждате дворчето…Но заедно с благините на това идват и някои сенчести страни. Някои от естествените обитатели на външното пространство могат да се окажат заселници в къщата ви. То става, дори да не го желаете.

 

Ако не почиствате редовно улуците

Те отвеждат дъждовната вода от покрива, но понякога се затлачват с полепнали листа и клонки, мъх и други отпадъци. Така се създават условия за задържане на застояла вода – идеално място за пребиваване и развитие на комарите. А комарите, макар и дребни хвъркати насекоми, са истински бич за хората. А че не са безобидни вредители, ни показва статистиката: например ежегодно акули убиват по 5 човека на година, а от комари умират ежегодно пж 725 000 души. Така че, никакви застойни места с вода, които биха създали естествената среда за комарите.

 

Отворените врати са покана за неканени гости

През летния сезон търсим прохлада, затова и често оставяме за дълго вратите на дома си отворени. Това всъщност не е чак толкова добра идея, защото между другото, докато сте залисани в своите ангажименти, разни вредители или неприятни посетители могат да ви удостоят с присъствието си и се скрият вътре. Това са всякакви видове насекоми, както и пълзящи гадинки. Като почнете от стандартните пеперуди, бръмбари и стигнете до скорпиони, гущери или змии. Съжителството с тях в един момент ще предизвика опасен шок. Проникнали веднъж вътре, ще си създадат условия за развитие и даже размножение. За препоръчване е като оставяте масивните врати, да имате и леки врати, обковани с мрежи, които да са преграда за такъв род „посетители“. Нужно е да се внимава и дали не се заселват и през вентилационни отвори и други проходи, които са им удобни, но които най-често ние оставяме без внимание.

Как да не допуснем вредители от двора вкъщи
Неглижирането на реда и чистотата създава комфортна среда за вредителите

Веднъж настанили се вътре, вредителите може да приемат средата за своя и това да се окаже проблем за вас. Дори две-три нищожни по размер плодни мушици като влязат вътре заедно със съответното им „мезе“-презрели плодове, това ще доведе до разселване, размножение, окупиране на някои територии в къщата. Сред това ще наблюдавате истински рояци от нашественици и ще се дивите „Откъде се взеха!?“ Те обичат места като неизмити чинии в мивката, неизчистена утайка от кафе и пр.
Ако веднъж сте допуснали мишки и им давате възможност да се хранят и умножават, след определен етап, ще наблюдавате явните следи на популацията им. Те ще посещават отворените контейнери за храна, ще влизат в шкафове и килери със запаси от храни… и въобще ще се чувстват като у дома си.

 

Старите изнесени мебели на двора

Понякога идва редът да се освободим от стари мебели. Няма къде да ги сложим, и ако живеем в къща, ги изнасяме уж временно на двора. Даже може да им намерим някаква друга функция. Но там те са естествено укритие и хабитат точно за вредителите. В уюта на тези мебели те ще си живуркат и отглеждат потомствата. Може да са паяци, мравки, мишки, хлебарки и пр. Поради това, ако сте решили да махнете старата мебелировка, най-добре наемете някой да ги изнесе и откара за рециклиране. Да не говорим, че и според Фън шуй старите неща носят енергията на застоял и отминал живот. Колкото по-дълго се мотаете и не ги махнете от двора си, толкова повече пришълци ще съберете там.

 

Градински вредители

 

Непокрити, незатворени съдове

Нещо подобно може да се случи и с изнесени и оставени без надзор варели, бъчви, ламаринени кутии и всякакви подобни вместилища. Ако вредителите решат, че те са оставени без надзор и необезпокявано могат да се настанят там, ще си създадат своята колония в тях. После ще се чудите откъде мигрират едни или други посетители към дома ви. Насекомите и другите вредители отначало се привличат от остатъците от храна, от миризми, а по-късно откриват удобството и на „пансионното“ настаняване. Те също бързо могат да прескочат вътре в къщата ви. Така че тези съдове или не трябва да се съхраняват там, или не трябва да се оставят отворени, а да са плътно затворени с капаци.

 

Хранителните остатъци в дома

В домовете си не можем да не се храним. Естествено е понякога да остават и трохи. Особено, ако са в неподходящите за целта помещения. Ако сме небрежни или допускаме децата да се хранят навсякъде като ръсят трохи и други хранителни отпадъци, ще се създаде неизбежно среда за развитие на хлебарки, мишки, плъхове и др. Също така оставянето за дълго на разни кошчета или контейнери за отпадни храни и боклуци – също ще са магнит за такива вредители. Винаги е по-добре да не се допуснат те и много по-сложно да се обезвредят.

 

Домашните любимци са също приносители

Щом имате домашни любимци, с които съжителствате в къщата си, но им позволявате да се разхождат спокойно и навън, то пак ще се подложите на риска от привличане на такива неканени посетители. Най-често чрез козината си те могат да пренесат бълхи, кърлежи или разни спори на гъбички. Следователно този режим на достъп на домашните животни трябва или да е под контрол, или да не е допустим.
„Отглеждането“ на подобни гости в домовете ни е вследствие на нехайство и недоглеждане. Затова е нужен ясен разчет на действията, така че да не създадете предпоставки за заселване и размножение на подобни домашни „любимци“. Ако все пак сте ги допуснали по един или друг начин, ще трябва да си повикате специалист-дезинсектор, за да се избавите от тая напаст.

 

, , , , , , , ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button