web analytics
 
 
07.07.2024 Превента България

Как да изкараме хлебарките от скривалищата им, за да ги унищожим

Как да изкараме хлебарките от скривалищата им, за да ги унищожим

Най-краткият отговор на този въпрос е: с примамка.

В тази статия ще опишем конкретните стъпки, които да следвате, за да накарате хлебарките да излязат от скривалищата си, какви видове примамки и капани има, кои са най-ефективни, къде и как да ги разположите и какво още е необходимо да направите, за да се избавите от тази напаст.

Хлебарките са известни с умението си да остават незабелязани. Активни са нощем, когато ние обичайно спим, а през останалото време се крият в затънтените кътчета в домовете ни. Скривалищата им често са на места, където не е подходящо или възможно да пръскаме с инсектицидни спрейове – в мебелите, различни електронни уреди, водопроводни и канализационни тръби, пукнатини в стените и други. В тези случаи гадините не ни оставят друг избор, освен да ги примамим да излязат от скривалищата си, за да ги унищожим. Как обаче да стане това?

За да накараме хлебарките да излязат от своите тайни леговища, трябва да ги примамим с храна, феромони или влага. Звучи просто, но на практика не е чак толкова лесно.

Какви са конкретните стъпки, които да следвате, за да изкарате хлебарките от скривалищата им и да ги унищожите?

  • Почистете старателно дома си и идентифицирайте скривалищата и маршрутите им

Почистването е важна първа стъпка в борбата с хлебарките поради две причини: първо, докато чистите, може да идентифицирате местата с повишена активност или скривалищата; и второ, почиствайки, елиминирате голяма част от хранителните ресурси на гадините – а колкото са по-гладни, толкова по-бързо и настървено ще се хванат на въдицата.

За какво да следите? Местата, където хлебарките се крият и са най-активни, могат лесно да се разпознаят – обикновено там има техни изпражнения, яйца (оотеки), възможно е да има отчупени антени, крайници, а също и хитинови обвивки.

  • Изберете подходящи капани / примамки и ги разположете на стратегически места

Капаните се разполагат именно в близост скривалищата или маршрутите на хлебарките, които вече знаем как да разпознаем – обикновено в тъмни и влажни зони в близост до храна.

Що се касае до капаните за хлебарки, съществуват най-различни видове: лепкави, отровни, електрически, и комбинация от тези. Примамката или атрактанта, от друга страна, може да бъде такава на хранителна основа, или на основата на феромони.

Лепкавите капани имат сравнително ограничена ефективност, дори ако са комбинирани с атрактант – първо, защото някои екземпляри успяват да се освободят, и второ, защото унищожават само тези, които се ‘’хванат”. Докато геловете-примамки и станциите за стръв комбинират атрактант с отрова (фиронил или абамектин например), която отнема известно време докато подейства. Това време обикновено е достатъчно за отровената хлебарка да стигне до гнездото и да пренесе инсектицида там.

Геловете-примамки се поставят със спринцовка или друг подобен апликатор, който се продава в комплекта. За разлика от инсектицидните спрейове, геловете не оставят силна неприятна миризма и не са толкова силно токсични за хората и домашните любимци.

Едни от най-продаваните такива продукти в търговската мрежа са Advion Pest Control Gel, Raid Roach Gel, Hot Shot Liquid Roach Bait, и Combat Max Roach Killing Gel.

Станциите за стръв (bait stations) са подобни на геловете-примамки, но използваната отрова често е твърда и е защитена от покритие, обикновено направено от пластмаса.

Ако средствата ви са ограничени и разполагате с повече време, можете и сами да си направите капани за хлебарки. Най-популярните такива са:

  • Лепкав капан с тиксо, поръсено с примамка – трохи или настъргана ябълка;
  • Отровни “бисквитки”: смес от брашно, захар и диатомична пръст/борна киселина ;
  • Капан от отрязана пластмасова бутилка с вода

Отрязвате горната част на пластмасова бутилка от литър и половина и я пълните с известно количество вода. Гърлото на бутилката намазвате с мазнина или вазелин, за да не могат хлебарките да излязат. След това мушвате отрязаната горна част на бутилката с гърлото надолу.

  • Комбинирайте капаните с други средства срещу хлебарките

Имайте предвид, че и най-ефективните капани трудно ще ви помогнат да елиминирате хлебарките напълно. Най-добрият подход срещу тази напаст е интегрираният, т.е. такъв, който включва няколко различни средства за борба с тях. Освен поставените капани, можете например да наръсите борна киселина или диатомична пръст в дома си, да поставите инсектицидни таблетки около капаните.

  • Други препоръки

Най-добре да поставите капаните вечер, преди да си легнете. Хлебарките се плашат от шумове, светлини и изобщо от човешка активност.

За да бъде борбата с хлебарките ефективна, е важно редовно проверявайте капаните, да ги поддържате и подменяте при нужда. Пригответе се за дълга битка и бъдете упорити, защото имате срещу себе си много силен противник, който е оцелял в продължение на стотици милиони години благодарение на своята адаптивност.

Ако въпреки усилията ви, проблемът с хлебарките не се разрешава, е време да се обърнете към професионалисти – лицензирани фирми за борба с вредителите като Превента. Доверявайки се на Превента, получавате 100% гаранция за трайно решаване на проблема с хлебарките.

Вижте още от нашия блог

,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button