web analytics
 
 
23.04.2024 Превента България

Какво трябва да знаете при избор на препарат против хлебарки?

Какво трябва да знаете при избор на препарат против хлебарки?

В борбата с нежеланите нашественици в нашите домове е важно да изберем подходящо оръжие. При избора на препарат против хлебарки, насоките на Министерството на здравеопазването могат да ви ориентират. Как да направите информиран избор, който не само елиминира вредителите, но и пази вашето здраве и това на нашите близки? Тук ще научите повече.

Значение на активните съставки на препаратите против хлебарки

От особено значение при избора на препарат против хлебарки са активните вещества. Информация за тях е лесно достъпна на опаковката на самия препарат или описанието му в сайта на производителя. Активните вещества са химикалите в продуктите за борба с вредители, които убиват, контролират или отблъскват. Съставките, добавени към формулата, могат да представляват повече от 50% от продукта.

 

Тъй като тези вещества са изключително токсични, сами по себе си или в комбинация с други съставки има строги регулации в ЕС спрямо тях. Лесно може да проверите всяка активна съставка при избора на препарат против хлебарки в сайта на Агенция по Химикалите на Европейския съюз (ECHA). Разбира се, всички професионални препарати, които се използват от фирмите изтребители са проверени и легални.

В зависимост от това какъв ефект търсите, активните съставки са различни. Например, за борба с хлебарките е полезно да потърсите следните активни вещества написани на опаковката:

 

– Cypermethrin

– Cyphenothrin

– Deltamethrin

– Imidacloprid

– Imiprothrin

– Permethrin

– Piperonyl butoxide

– Prallethrin

– Pyriproxyfen

– Tetramethrin

Въпреки това, активните вещества могат да имат и неочаквани ефекти, както твърдят американски учени от Университета в Орегон, работещи в тясна връзка с National Pesticide Information Center (Национален информационен център по пестициди) (NPIC). Те смятат, че някои активни съставки могат да засегнат популация на полезни насекоми. В това число са включени пчелите, ако препаратите против вредители не се използват правилно.

Защо дозировката е важна при избора на препарат срещу хлебарки?

Определянето на препоръчителните дози (концентрации) на пестицидите не е лесна задача. Това се случва със сложни уравнения, които взимат предвид множество променливи, като големина на зоната на приложение, токсичност на активните вещества и други. Дозировката е важна за ефективността и безопасното използване на продукта и за това е важна при избора на препарат против хлебарки.

 

 

 

При препаратите предназначени за употреба у дома ще откриете точната дозировка и как правилно да бъде приложена спрямо нуждите ви. Това важи не само за препарати против хлебарки, но и други вредители. Важно е да отделите време за да прецените какви са вашите нужди и колко трябва да използвате от препарата. Има отрови за пръскане, които се разреждат в съотношение с вода – такива са Айкън и Фендона, например. Други могат да бъдат предлагани готови за употреба – Райд, Хлебомор-К.

Разлика между търговски и професионални отрови

Когато се борите с хлебарките е важно да обърнете внимание на активните вещества и на дозировката. Но ако проблемът ви с хлебарките се окаже по-упорит, е време да се замислите за сериозни мерки. Следващата стъпка в борбата с хлебарките е професионалната помощ.

Обмислете опцията да изберете отрови срещу хлебарки, предназначени за професионална употреба. Те често са по-ефективни, тъй като съдържат силни синергетични съставки (активни вещества). Те подобряват действието на отровата и намаляват риска от резистентност при хлебарките.

Тук, обаче, ще се изправите пред пречка. Професионалните препарати са достъпни, само ако имате документи и лиценз за фирма. Заради силната си токсичност отровите предназначени за професионална употреба подлежат на стриктни регулации от Министерството на Здравеопазването. Тези разрешителни се издават само на фирми, които притежават необходимите документи като Превента.

Ефективността на препаратите, които се използват професионално е в пъти по-голяма от тази на отровите на пазара. Въпреки наличието на алтернативни препарати в търговската мрежа, важно е да се има предвид, че те може да не са толкова ефективни.

 

За това има няколко причини:

1. Слабо действие върху яйцата на хлебарките.

2. Нужда от повторно нанасяне поради по-кратко действие на препарата.

3. Риск хлебарките да развият резистентност към препарата или неговите активни съставки.

Защо професионалните препарати са по-предпочитани?

Когато избирате отрова за борба с хлебарките е важно да обърнете внимание на активните съставки, дозировката и ефективността. Най-правилното решение е да се обърнете към професионалните препарати. Въпреки наличието на алтернативи, професионалните отрови за борба с хлебарки са за предпочитане. Те обикновено са по-ефективни и дълготрайни, благодарение на специфичните им съставки и действие.

Сблъскали сте се с упорито нашествие от хлебарки у дома? Препоръчително е да действате бързо и да потърсите услугите на професионална компания за контрол на вредителите. Ние от Превента сме насреща – обадете ни се!

 

Вижте още от нашия блог

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button