web analytics
 
 
18.05.2015 Превента България

Какво трябва да знаем при обработката срещу хлебарки?

[dt_gap height=”30″]

Започваме с това какво представляват хлебарките?

[dt_gap height=”30″]

Срещат се близо 4000 вида хлебарки. Най- разпространените у нас са черната и кафявата хлебарка, които може да ви създават проблеми.
Хлебарките сменят хитиновата си обвивка към седем пъти в живота си и за няколко часа стават бели, а после при взаимодействието с въздуха придобиват отново първоначалния си цвят.
Известни са вкаменелости на тези гадини от преди 400 милиона години, но по-интересното е, че от тогава не са променили устройството си. Хлебарката може да оцелее при ядрена война, защото издържа на повече от 100 пъти по-висока доза радиация от тази, която е смъртоносна за хората. Освен това тя може да живее около месец без глава, защото има трахеи с отвори, през които диша. Най-много обичат да са на топло, тъмно и близко до храна, която включва: хранителни отпадъци, коса, кожа, умрели болни животни, ферментиращи вещества и части от септични канали.

Тези вредители похапват много и най-разнообразни неща като сапун, картон, месо, лепило, освен всичко това, големите могат да се хранят с умрелите и малките хлебарки.

Ако „къщичката” им е тясна и нямат достатъчно храна, излизат навън, и през деня, и през нощта.

[dt_gap height=”30″]

Съвет от нас: Ако видите една хлебарчица, това означава, че ще видите още много.

[dt_gap height=”30″]

Освен гадинките в дома Ви, трябва да сте подготвени, че е възможно да идват и такива от други сгради,  апартаменти, тавани, офиси, входове и мазета. Могат да се внесат със стоки, мебели, обувки, дрехи и всякакви опаковки. Освен това, на собствен ход, те могат да изминат различни дестинации като минават през комини, стълбища, шахти, стени, ключалки, сифони, дупчици, канали, отдушници, електрически инсталации, въздухопроводи, врати, прозорци…и през къде ли не, и през какво ли не.

[dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”plain” line=”true” style=”0″ animation=”none”]Ще ви разкажем малко повече за черната/ориенталска/хлебарка, кафявата/германска/ и американската:[/dt_call_to_action][dt_gap height=”30″][dt_quote type=”blockquote” font_size=”normal” background=”plain” animation=”none”]

Черната (ориенталска) – тя е голяма черна хлебарка, която живее около 180 дни. Подвизава се най-често в каналите, мазетата, влажни места и по по-ниски етажи. Не оцелява на открито. Не обича много и светлината. Крие се в пукнатините и ъгълчетата на мебелите, най-вече в кухнята. Храни се с хранителни отпадъци, а женската черна хлебарка може да бъде на диета около 40 дни. Женската е дълга около 32 мм, а мъжките представители са около 25 мм. Женската трупа на тайно място, но близо до храна, 7-8 капсули (наричат се оотеки). Във всяка има между 16 и 18 яйца.

[/dt_quote][dt_gap height=”30″][dt_quote type=”blockquote” font_size=”normal” background=”plain” animation=”none”]

Кафявата (германска) хлебарка – тя е дребна и е най-често срещаната хлебарка в България. Живее повече от черната- от 100 дни до цяла година. Обича да си стои в сгради с парно и там, където има храна. На топличко и влажно прекарва близо 75% от живота си. Майката носи капсулата между 1 и 4 седмици и я поставя на някакво влажно местенце, за да могат, когато се излюпят малките, да пият веднага. Една капсула има около 45 яйца, а всяка женска е възможно да отложи средно между 4 и 8 капсули. Малките достигат големина до 13-15 мм. Женската, не като типична дама, има по-къси крила от мъжкия екземпляр.

[/dt_quote][dt_gap height=”30″][dt_quote type=”blockquote” font_size=”normal” background=”plain” animation=”none”]

Американската хлебарка – нея може да я срещнем най-вече по корабите и в пристанищните градове. Живее доста – от 100 дни до 2-3 години. В България обитава абонатните станции на блоковете и канализацията. През лятото и тя излиза на разходка и щъка по улиците и в дворовете. Крилата й са кестеняво-кафяви, а по гърдите има жълти петна. Женската си избира специално място, където със секрет закрепва капсулата си (отлага 21-59 капсули, във всяка има между 16 и 28 яйца).

[/dt_quote][dt_gap height=”30″]

Основните проблеми за здравето ни, причинени от хлебарките, са болестите, които те механично пренасят като се придвижват. Такива са салмонела, хепатит, гастроентирит, коремен тиф, полиомиелит и дизентерия.  За да си „говорят”, те оставят диря като пътечка от бактерии след себе си. Така „казват” на приятелчетата си дали има наблизо опасност, някаква храна. Тези бактерии причиняват алергии и астма. Може да видим секретите им върху чинии и върху оставена непокрита храна.

[dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”plain” line=”true” style=”0″ animation=”none”]Къде най-често има  хлебарки?[/dt_call_to_action][dt_gap height=”30″][vc_toggle open=”false” title=”Крият се на тези места:” css_animation=”top-to-bottom”]– зад готварски печки
– в банята и тоалетната
– зад хладилника
– под кофите за отпадъци
– под тапет, който се бели
– около тръбите
– в шахтите
– в пукнатини и прорези
– зад шкафове и секции
– в локации с ТЕЦ
– в панелни блокове
– первазите по пода
– зад дивана
– около електроуредите
– корнизите на пердетата
– касите на вратите[/vc_toggle][dt_gap height=”30″][vc_toggle title=”Начини за намаляване на популацията на хлебарки в домашни условия:” open=”false” css_animation=”top-to-bottom”]– В дома ви и в офиса ви трябва да има висока хигиена.
– Не оставяйте храна извън хладилника.
– Не оставяйте мръсни чинии.
– Не оставяйте храната на домашните любимци на открито.
– Ако имате сълзящи тръби и капещи кранове – ги поправете.
– Отходните тръби трябва да са запушени.
– Не трябва да имате процепи в стените, до прозорците, вратите. Постарайте се да ги запушите.
– Но най-важното е, че, ако ни извикате, за да се справим с вредителите Ви, трябва и вашите съседи в цялата сграда да бъдат убедени, че пръскането е необходимо да се случи и при тях.[/vc_toggle][dt_gap height=”30″]

Съветваме Ви още да се доверите на квалифицирани специалисти, които използват сертифицирани препарати за една качествена ефективна борба с хлебарките. За наше съжаление, капсулата, в която се намират яйцата на хлебарките има дебела обвивка, която ги защитава от препаратите. Така че, около 2 седмици след първоначалното пръскане се налага да се направи още едно и по този начин се убиват новородените преди и те да са снесли яйцата си.

[dt_gap height=”30″]

Преди да ни се обадите и да Ви посетим, е хубаво да сте подготвили предоставения ни терен по следния начин:

[dt_gap height=”30″][dt_vc_list style=”1″ dividers=”true”]1. Изпразнете кухненските си шкафове.

2. Разместете електроуредите си така, че между тях и стените да има разстояние около 40 см.

3. Отворете цокъла под кухненските шкафове.

4.  В тоалетната, банята и мокрото помещение е добре да се отворят сервизните отвори към тръбите и водомерите.

5. Изчистете кухненския си плот от всички електроуреди, храни и подправки.[/dt_vc_list][dt_gap height=”30″]

След направената обработка от нас:

[dt_gap height=”30″][dt_vc_list style=”1″ dividers=”true”]1. Не отмивайте препаратите.

2. Добре е да не сте си у вас около час след нашата намеса.

3. Длъжни сме да кажем, че е възможно да се наложи повторно пръскане.[/dt_vc_list][dt_gap height=”30″]

Фирмата ни използва нова технология за нанасяне на филм от микрокапсули чрез опръскване, предназначена за професионален контрол на хлебарки. Това представлява подход, който се базира на използването на микрокапсулите с твърдо ядро, които задържат активното вещество върху обработената повърхност за дълъг период, като с тях действат и други нанокапсули с антрактант, които привличат насекомите към третираните участъци. Благодарение прилагането на тази технология, се постига висока ефективност и дълъг остатъчен ефект върху двата основни вида повърхности (порьозни и непорьозни).

Препаратите ни са без миризма, не оставят петна и не е нужно да се третира цялата повърхност. По този начин Вие не откривате видими следи от обработката ни. Лесни са за прилагане, защото позволяват да се напръскат и труднодостъпни участъци, тъй като самите хлебарки разнасят полепналите по телата им микрокапсули в убежищата си. Работим само с препарати с ниска токсичност и с голяма икономичност на обработката, защото не се налага цялостно опръскване, а се третират точково отделни участъци от обекта. Обработката и ефектът наподобяват прилагането на гел. Това позволява да се намали количеството препарат, което понижава риска от експозиция за хора и животни. В същото време продължителното отделяне на активното вещество от микрокапсулите увеличава остатъчния ефект до 2 месеца.
Превента мисли за клиентите си, защото смятаме, че сте най-важни, и затова Ви даваме гаранция от 6 месеца при направата на втора обработка на засегнатите локации, две седмици след първоначалното третиране. Ако след направените две обработки и в рамките на 6 месеца, гадинките се появят отново, пръскането е за наша сметка.

[dt_gap height=”30″][vc_toggle title=”Цените ни на пръскането срещу хлебарки са следните:” open=”false” css_animation=”top-to-bottom”]– До 70 м2- 30 лв
– До 100 м2- 35 лв
– До 150 м2- 40 лв[/vc_toggle][dt_gap height=”30″]

Така че, не губете много време, а ни потърсете. Нашите професионалисти ви очакват.

[dt_gap height=”30″]
, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button