web analytics
 
 
19.05.2024 Превента България

Какво да предприемем, ако видим хлебарка в дома си?

Какво да предприемем, ако видим хлебарка в дома си?

Трябва ли да се притесняваме, ако се натъкнем на една-единствена хлебарка в дома си? Може би тя е само върхът на айсберга… Или да не параноясваме излишно?

Ако сте изправени пред тази дилема, и се чудите как да подходите, тази статия е за вас. В нея може да намерите важна информация за хлебарките, както и конкретни съвети какво да предприемете, за да установите имате ли проблем с тях, доколко е сериозен и как да го разрешите.

Някои хора веднага грабват чехъла като видят хлебарка и ако успеят да я размажат, заспиват спокойни, че в дома им няма повече гадини. А истината е друга – щом сте видели една, вероятни има още десетки, които се крият в ъглите, тръбите, пукнатини в стените, и където се сетите. Хлебарките са социални насекоми, които живеят в колонии.

И дори, ако забелязаната от вас хлебарка минава случайно през дома ви, това не означава, че няма гнездо наблизо, което може да се разрасне и пресели у вас на някакъв по-късен етап. Например, много често се случва при нашествие на хлебарки в даден апартамент от етажна собственост, скоро да ”пламне” целият блок. Известно е, че тези гадинки се размножават много бързо и се придвижват през канализационните и вентилационни отвори в сградите.

Какво да предприемем, ако видим хлебарка в дома си?

Разбира се, добра идея е да я убием, ако можем. А след това, препоръчваме да следвате следните стъпки:

1. Почистете старателно жилището си

Независимо дали имате реален проблем с хлебарките или не, тази първа стъпка е необходима. Ако имате проблем, той скоро ще излезе наяве, защото при почистването ограничавате значително достъпа до храна на хлебарките и те скоро ще излязат от скривалищата си в търсене на нещо за ядене. А ако нямате хлебарки вкъщи, то почиствайки вие предотвратявате евентуални бъдещи нашествия.

 

2. Огледайте се за следи от хлебарки

Докато чистите вероятно няма да се натъкнете на хлебарки – дори ако имате нашествие в дома си. Те са активни предимно нощем – но почиствайки, можете да се огледате за следи от тях. Това ще ви ориентира дали имате проблем с хлебарките и доколко той е сериозен.

Любимите скривалища на хлебарките са тъмни и влажни места в близост до храна, така че прегледайте внимателно зоните под мивката в кухнята, около кошчета за боклук, в килера и банята.

 

Какво да търсите:

  • Изпражнения и петна от хлебарки

Изпражненията на хлебарките обикновено са тъмни и цилиндрични със заоблени краища и ръбове отстрани. Фекалиите на по-малките екземпляри пък наподобяват смляно кафе или черен пипер.

Освен изпражнения, хлебарките често оставят след себе си малки тъмни петна с неправилна форма. Обикновено оставят такива по стените и по други повърхности, където са най-активни.

  • Яйца от хлебарки

Те също са разпознаваеми, защото са на групи, никога единични – наричат се оотеки и са обвити в твърди капсули – дълги, плоски и обикновено са кафяви на цвят.

  • Свалени хитинови обвивки или други телесни части

Докато растат, хлебарките сменят обвивката си неколкократно, така че ако се натъкнете на такава, или на откъсната антена или крайник, това е ясен знак, че имате проблем и трябва да вземете мерки.

 

  • Мъртви хлебарки

Ако се натъкнете на други мъртви хлебарки, освен тази, която вие самите сте убили, това е доказателство, че домът ви се е превърнал в тяхно местообитание.

3. Преценете ситуацията и изберете стратегия на действие

След като старателно сте почистили и огледали дома си, може да прецените дали имате проблем с хлебарките и доколко той е сериозен, за да обмислите стратегията си на действие.

Ако не сте открили никакви следи от нашествие

Можете да си отдъхнете, но все пак е добра идея да вземете превантивни мерки. Щом веднъж се е появила хлебарка, е вероятно да се случи пак, и този път може да не я видите.

Освен да сте нащрек за следи от хлебарки (вече знаете какво и къде да търсите), може да използвате натурални средства, за да държите тези насекоми далеч от дома си. Може би най-доброто такова средство са етеричните масла – мента, евкалипт, лимонена трева и т.н. Друга опция е дафиновият лист и утайката от кафе – всички те могат напълно безопасно да се използват за предотвратяване на нашествие от хлебарки.

Ако има единични следи от хлебарки

В този случай задължително трябва да вземете мерки, и то веднага. Хлебарките се размножават доста бързо, така че не отлагайте.

Изберете подходящ препарат срещу тях и го приложете съобразно указанията в инструкцията. Ако се затруднявате в избора си, може да прегледате кои са 10-те най-ефективни и продавани препарати срещу хлебарки.

Още един съвет: не залагайте само на един продукт, а приложете няколко едновременно. Изправяте се срещу противник, който е оцелял в продължение на стотици милиони години, и дори е способен да развива резистентност към отровите, разработени срещу него.

Ако имате сериозно нашествие от хлебарки

В тази хипотеза най-разумният подход е да се свържете със специализирани фирми за борба с вредителите, като Превента. Експертите в тези компании имат знанията и опита, за да се справят нашествията от хлебарки бързо, безопасно и трайно. Най-добре е да им се доверите, вместо да се борите сами, използвайки препарати от търговската мрежа, което най-често има само частичен или краткотраен ефект.

 

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button