web analytics
 
 
12.02.2018 Превента България

Какви насекоми обитават дома ни?

какви насекоми обитават дома ни

Изненадващо, но факт – насекомите са нещо обичайно за дома ни. Въпреки че една къща може да ви се струва празна, ако сте единственият обитател, то това въобще не е вярно. Типичното човешко домакинство включва приблизително 100 вида насекоми, паяци и други членестоноги и според последни проучвания ние не можем да се избавим от това. Членестоногите може и да са лоша компания, но присъствието им не би трябвало да ни притеснява. Много от тях влизат съвсем случайно в къщата ни и много малко от тях причиняват проблеми. Огромна част от мнозинството е безобидна, а някои дори могат да бъдат полезни.

Членестоногите изглежда предпочитат по-ниските нива на сградите, като по-голямо разнообразие се наблюдава в приземните етажи и в сутерените, особено в големите помещения. По-широка гама от насекоми се среща и в стаи, на които подът е покрит с мокет, в сравнение с тези, които имат голи подове, и в стаи с по-голям брой прозорци и врати. Общите помещения като хола са с по-голямо биоразнообразие в сравнение със спалните, баните или кухните, а в мазето се помещават уникални общности от обичайните обитатели на пещерите, като паяци, акари, стоножки, щурци и бръмбари.

Тези заключения са изведени от многогодишен изследователски проект, от екип начело с изследователите от Калифорнийската академия на науките Миша Леонг и Мишел Трутвайн. Проектът е разработен на седем континента, насочен е към малките екосистеми в домовете ни. Тези същества живеят в човешките жилища поне от 20 000 години и, както показва проучването, те все още живеят с нас, без значение колко чисти поддържаме домовете си. Насекомите и паякообразните са нормална част от почти всяко човешко домакинство, твърдят изследователите. Домът, който сме създали за себе си, постепенно се превръща в сложно вътрешно местообитание на насекоми и други форми на живот. И това не е случайно. Много от насекомите са от полза на човешката биосистема. Присъствието им в домовете ни може да повлияе благоприятно на здравето ни. Изследванията показват, че някои съвременни заболявания са свързани с липсата на представители от по-широко биологично разнообразие, особено микроорганизми. Насекомите допринасят за разпространението на това микробиално разнообразие и следователно за укрепването на имунната ни система.

насекоми у дома

Никой не би желал домът му да бъде изпълнен със страховити създания, но преди да следвате инстинктите си и да убиете паяка, който се приближава към крака ви, размишлявайте върху това: този същият паяк може да е най-добрият приятел на дома ви. Много от насекомите всъщност предпазват къщите ни от други вредители.

Паяците ни предпазват от досадните мухи, опасните оси, молци, комари и други насекоми. Калинките пък се хранят с вредителите по растенията. Ако отглеждате много цветя в къщата си или в градината, със сигурност няма нужда да взимате предпазни мерки срещу тях. Стоножките се хранят с плужеци, хлебарки и червеи. Самите стоножки са доста страховити, но хората изпитват по-голяма неприязън към плячката им.
Разнообразието от насекоми и паякообразни не се влияе от това, колко чиста е къщата ни и дали имаме обичайните домашни любимци като кучета, котки, хамстери и др. Обобщено – човешкото поведение играе минимална роля при определянето на кои насекоми и паяци обитават домовете ни. Определено, обаче, съществуват някои зависимости. Равновесието в природата е от съществено значение за хармоничното й развитие и оцеляване на живите организми. Така също и в домовете ни насекомите живеят в сложна екологична симбиоза на хищник и плячка.

как да се избавим от насекомите у дома

Всичко това е много интересно и успокоително, но поддържането на един стандарт на хигиена в дома изключва безразборното нашествие на насекоми. Освен използването на инсектициди за премахване на нежеланите насекоми и вредители в дома ви, естествените методи също могат да им повлияят.

Използвайте лимонов сок или оцет да прогоните мравките. Отглеждането на билки като стайни растения също е един подходящ метод, който не само ще ви избави от нежеланите натрапници, но ще внесе аромати и красота в къщата ви. Мента, босилек, лавандула – тези аромантни билки ще прогонят мухите. Маточината, чиито листа имат аромат на лимон, ще прогони комарите. Напръскайте с разтвор от сода за хляб, захар и вода местата, от които смятате, че влизат хлебарките и така те няма повече да ви посещават. Друг естествен метод срещу хлебарки е да счукате изсушени дафинови листа на прах и да го поръсите там, от където влизат тези неприятни членестоноги. Дървениците се хранят с кръв и са активни през нощта. За да се предпазите от заселването на дървеници във вашия дом, освободете помещенията от излишни струпвания на мебели и предмети, за да може да почиствате по-качествено. Проверявайте всяка мебел втора употреба, преди да я донесете в дома си – дървениците се заселват в дома, когато пренасяме багаж. За борба срещу паяци си направете домашен разтвор от сол и вода. Ако прибавите към него капки от лавандула, канела, цитрус, мента или масло от чаено дърво, ефектът ще е дълготраен и поразителен. Мухите не понасят аромата на карамфила, който е широко използван за кулинарни цели. Добре познатата ни подправка карамфил, тези малки черни “пирончета”, с които овкусяваме десертите си, е особено ефективна при отблъскването на домашните мухи. Съчетанието му с лимон се превръща в чудесно ухание за нас, приятна гледка за очите ни, но мухите бягат, като дявол от тамян, от тази комбинация. Разрежете лимона на две и го набодете с “пирончета” от карамфил. Поставете тази атрактивна аранжировка в красиво плато на масата си и ще получите впечатляваща украса на трапезата, както и няма да бъдете обезпокоени от досадните мухи, особено ако през топлите месеци се храните на верандата.

Ние, хората, сме част от природата, за това и я изучаваме. Членестоногите, микроорганизмите, паякообразните са интересни създания и са обект на научни изследвания. Навиците им, местообитанията, поведението, ползите и вредите, както и откриването на нови видове са изключително любопитни и важни за науката. Но ако не специализираме в тази област, по-добре да поддържаме дома си чист и, доколкото е възможно, да се лишим от тяхното присъствие.

 

 

, , , , , , , , , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button