web analytics
 
 
02.06.2024 Превента България

Какви рискове за здравето крият хлебарките, като алерген?

Какви рискове за здравето крият хлебарките, като алерген?

Дори и децата знаят, че хлебарките пренасят различни болести. По-малко известен факт обаче е, че освен като механични преносители на зарази, те могат да предизвикат или влошат алергична реакция и астма – едно доста сериозно респираторно заболяване.

В тази статия ще разкажем повече именно за тези рискове за здравето, които хлебарките носят като алерген – какви са симптомите на алергията към тях, какви мерки да вземем, за да намалим или елиминираме излагането на този алерген, каква е връзката между тези насекоми и астмата, позовавайки се на научни изследвания и данни.

Какво представляват алергените и как действат тези, свързани с хлебарките?

Алергените, свързани с хлебарките, са едни от най-често срещаните алергени в градска среда. Алергенът е вещество, което предизвиква алергична имунна реакция.

В случая с хлебарките, алергените са преобладаващо протеини като тропомиозин, които се съдържат в тяхната слюнка и изпражнения, а също и в други части на тялото.

 

 

Тези алергени могат да се пренасят във въздуха и да се отлагат върху повърхности в затворени помещения. Когато хората влязат в контакт с тях или ги вдишат, особено хора с чувствителност или алергии, това може да предизвика алергични реакции като алергичен ринит и дерматит, както и да обостри или предизвика пристъпи на астма.

Какви са симптомите на алергията към хлебарки?

Като цяло, симптомите са същите както и при всяка друга алергична реакция:

 • Кихане
 • Хрема
 • Сърбеж, зачервяване и сълзене на очите
 • Запушен нос
 • Сърбеж в носа, устата или гърлото
 • Постназален секрет в гърлото
 • Кашлица
 • Сърбеж по кожата или кожен обрив

Ако алергията послужи като отключващ фактор за астма, то към горните симптоми можем да добавим и:

 • Затруднено дишане
 • Стягане или болка в гърдите
 • Свистене или хрипове при издишване
 • Проблеми със съня, причинени от задух, кашлица или хрипове

Алергените от хлебарки могат да бъдат намерени в различни среди на закрито, включително домове, училища и работни места. Така че бъдете нащрек, ако имате някои от тези симптоми, и вземете адекватни мерки.

За разлика от други алергени, като цъфтящи растения например, тази към хлебарките нямат сезонен характер – просто защото тези вредители са активни целогодишно. За да разберете към какво точно имате алергична чувствителност – хлебарки или други алергени – е най-добре да се изследвате с тест върху кожата или кръвен такъв (IgE).

Скритата заплаха: Хлебарките и астмата

Както вече стана ясно, един от най-съществените рискове за здравето, което крият хлебарките е потенциалът им да отключат или влошат астма.

Астмата е хронично респираторно заболяване, характеризиращо се с възпаление и стесняване на дихателните пътища. Въпреки че отключващите фактори за него варират у различните хора, излагането на алергени е може би най-често срещаната причина за провокиране на астматични пристъпи и обостряне на симптомите у тези, които вече страдат от това заболяване.

Алергията към хлебарки се разглежда като възможна причина за астма в продължение на повече от 50 години. Д-р Хари С. Бърнтън и Х. Браун са първите, които съобщават за положителни кожни тестове с екстракт от хлебарки, направени на пациенти от Ню Йорк през 1964 г. През 1979 група учени начело с Б. Канг установява причинно-следствена връзка между алергията към хлебарки и астмата посредством експеримент с пациенти, алергични към тези насекоми. След вдишване на екстракт от хлебарки, бронхите на пациентите се свиват значително – което де факто представлява астматичен пристъп.

По данни на Световната здравна организация, броят на хората, страдащи от астма с преобладаващо алергичен профил в света е около 350 милиона души с тенденция да нараства, а процентът на заболеваемост при децата е притеснително висок.

Малките деца, чиито имунитет и респираторни системи все още са в процес на развитие, са особено уязвими към влиянието от алергените от хлебарки. Проучвания показват, че излагането на тези алергени в ранна възраст може освен да предизвика алергични реакции, и да увеличи риска от развитие на астма. Освен това, излагането на алергени от хлебарки на тези деца, които са вече диагностицирани с астма, може да доведе до влошаване на техните симптоми и до по-чести и тежки астматични пристъпи.

През 90-те години на миналия век Д-р Дейвид Розенстрайх провежда проучвания, които показват, че излагането на алергени от хлебарки е значителен рисков фактор за обостряне на астма сред децата, живеещи в градска среда.

Тестват се 476 деца с астма на възраст от четири до девет години, живеещи в различни градове в Съединените щати. При изследванията се установява, че най-голям процент от тях имат свръхчувствителност към алергени от хлебарки, а се оказва, че в над 50% от домовете на децата този алерген присъства не къде да е, а в спалните им.

Мерки за борба с хлебарките, превенция и контрол

Ако досега сте подценявали присъствието на хлебарки в дома си, вече знаете, че то не е просто едно отвратително неудобство, а сериозна заплаха за здравето ви. Наред с болестите, които пренасят, хлебарките носят със себе си скрита заплаха под формата на алергени, които могат да предизвикат алергични симптоми, астма и да влошат съществуващи респираторни симптоми.

Ето защо е наложително е да предприемем мерки за справяне с нашествията от хлебарки и да сведем до минимум излагането на алергените, свързани с тях. Пренебрегването и омаловажаването на проблема само ще доведе до задълбочаването му – знаем, че хлебарките са упорити вредители, които много бързо се размножават и разпространяват. А това, би могло да доведе със себе си допълнителни здравословни проблеми и усложнения.

Най-ефективните мерки за контрол и борба с нашествията от хлебарки и намаляване на излагането на алергените, свързани с тях, са следните:

 • Пазете чистота, за да ограничите достъпа им до храна – редовно почиствайте, изхвърляйте боклука, не оставяйте никаква храна на открити места неопакована.
 • Оглеждайте се за следи от хлебарки: изпражнения, яйца, части от тялото, мъртви екземпляри – търсете на скрити, тъмни и влажни места, обикновено в кухни, бани, под и зад мебели.
 • Опитайте се да запушите “входовете” им – пролуки в стените, пода, дограмите, вентилационни и канализационни отвори.
 • Използвайте натурални средства и/или препарати срещу хлебарки

Тъй като са безвредни, натуралните средства срещу хлебарки като етеричните масла с инсектицидни свойства, диатомичната пръст и борната киселина могат да се ползват и като превантивна мярка срещу хлебарките. Ако обаче има индикации за нашествие, то ще ви трябват по-мощни препарати – инсектицидни спрейове, гелове-примамки и други. Повече информация за най-ефективните препарати срещу хлебарки можете да намерите ТУК.

 • Потърсете професионална помощ

Ако имате сериозно нашествие от хлебарки, е най-разумно да се свържете със специализирани фирми за борба с вредителите като Превента. Експертите в тези компании имат знанията и опита да се справят с проблема бързо, безопасно и трайно.

 

Вижте още от нашия блог

 

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button