web analytics
 
 
18.03.2024 Превента България

Истината за Айкън: Отговаря ли на очакванията?

Истината за Айкън: Отговаря ли на очакванията?

В битката срещу домашните вредители, всеки търси най-надеждния и ефикасен метод. Пестицидът Айкън често е избирано решение, но доколко е ефикасен?

Айкън е пестицид, които се продава в повечето агроаптеки. Активното вещество в него помага при борба с някои паразити, но други са доста по-упорити. В тази статия ще разберете защо Айкън не работи при проблеми с дървеници или хлебарки.

Какво представлява Айкън?

Айкън е течен инсектицид с широко действие.

Начинът на действие е прост: Микрокапсули от активното вещество – ламбда-цихалотрин – полепват по телата на насекомите. След контакт, микрокапсулите пускат активното вещество, което унищожава насекомите като ги парализира.

Според производителя Syngenta, препаратът може да се използва за борба с ĸъpлeжи, мyxи, ĸoмapи, мpaвĸи, хлебарки, бълхи, дървеници. Разглеждайки различните опции на пазара, много потребители се интересуват от цената на Айкън 250 мл, за да преценят дали продуктът отговаря на техния бюджет.

Ако потърсите информация за инсектицида в интернет, обаче, ще откриете противоречиви мнения от потребители. Някои от личните преживявания на потребители включват раздразненията на кожата и очите. Тези нежелани реакции са наблюдавани дори след спазване на карантинния период. Друг аспект, което взехме под внимание, е възможната опасност за домашните любимци. В крайна сметка, съмнението в ефективността на Айкън не е безпочвено и в следващите редове ще разберете подробно защо.

Айкън за дървеници

Дървениците стават все по-трудни за унищожаване, а случаите на ухапване растат. Именно това ни накара да се замислим колко ефикасни са препаратите, които използваме най-често. Направихме кратко проучване на ефективността на Айкън за дървеници и в следващите редове, ще научите повече за откритията ни. Опитът на потребители сочи, че инсектицидът Айкън не работи при борбата с дървениците по няколко причини.

Действието на препарата е директно. Дървениците имат време да реагират при първото пръскане и спират да излизат от гнездата си. Затова може да ви се стори, че първото пръскане с Айкън за дървеници е било ефикасно. За съжаление, обаче, това е само моментно, докато действието на препарата не премине.

Друга причина, поради която Айкън не работи при дървеници е фактът, че те развиват резистентност. Разгледахме две важни проучвания на учени в САЩ публикувани в Journal of Pest Science и Insects. Данните от тях сочат, че от средата на миналия век до сега дървениците са развили резистентност към повечето често използвани пестициди. Тези открития доказват, че постоянната употреба на пиретроидни инсектициди през последното десетилетие стимулира разпространението на мутации свързани с устойчивостта на насекомите.

Данните показват, че дори за известно време популацията в областите, където Айкън за дървеници е бил нанесен, може да намалее, това не е гаранция за 100% справяне с проблема. Напротив, възможно е, дървениците да се върнат още по-свирепи от преди.

Защо Айкън не върши работа при хлебарки?

При борба с хлебарките препаратът има по-голям успех, отколкото при дървениците. В действителност този препарат е един от първите препоръчани при борба с разнообразен вид насекоми. Хора, които са го използвали сочат, че са останали доволни от неговото действие. Та, защо да не изберете Айкън в такъв случай?

Според пручване в Journal of Economic Entomology на учени от Калифорния, изследвали устойчивостта на хлебарките, леснодостъпните препарати може да спрат да действат сред определени популации. Най- разпространените видове хлебарки в България са немската и ориенталската хлебарка. Немската хлебарка е устойчива на 42 активни съставки в повечето инсектициди като органохлориди, органофосфати, карбамати, синтетични пиретроиди, неоникотиноиди, оксадиазини и фенил пиразоли.

В крайна сметка Айкън ефективен ли е, или не?

Разглеждайки ефективността на Айкън за дървеници и хлебарки, не можем да пренебрегнем и финансовия аспект. Цената на Айкън 250 мл може да варира, така че е важно потребителите да проучат, за да вземат информирано решение. Когато го сравним с други препарати, цената на Айкън 250 мл не е ниска. Може да намерите препарата на цени между 55 и 85 лева.

Има и други условия, които е важно да се спазват, особено при пръскане в битови условия, както споменахме. Всичко това и липсата на гаранция, че хлебарките и дървениците няма да се върнат, разклаща доверието към препарата в сравнение с професионалните изтребители на насекоми. В края на краищата, препаратите, използвани от професионалисти са 500 пъти по-мощни. Отпада и тревогата относно съотношението на дозата и правилното използване.

Пръскането с Айкън няма да премахне неканените вредители от първия път. Карантинният период по предписание е поне час, но много от хората, които са го използвали препоръчват по-дълъг период, особено в битови условия. Главната причина е повишения риск от алергични реакции.

Освен опасността от раздразнение на кожата и очите при неправилно използване, остава и риска за домашните животни. Важно е да внимавате при пръскане с Айкън в домашни условия, ако имате малки домашни любимци, като зайци и котки, тъй като те лесно могат да имат контакт с отровата преди напръсканото място да е изсъхнало. В такива случвай препоръчителният карантиннен период да е поне 2 часа.

Как да пръскам с Айкън?

Разбира се, има вероятност ефектът от препарата да е много по-голям, ако знаете как се пръска. При лека заселеност на насекомите, разтвор от 12.5 мл в 5 литра вода е достатъчен за 100 кв. м. приложение. За по-настоятелни случаи, дозата може да бъде удвоена. Въпреки усилията, някои упорити насекоми, като дървениците и хлебарките, могат да останат незасегнати.

Срещу неприятели в градините и парковете е добре да се пръска със смес от 20 мл от препарата и 100 литра вода. Тази смес защитава около 1 декар, но природните условия и особено упоритите насекоми могат да намалят ефективността.

  • Как да пръскам с Айкън правилно:

1. Разклатете добре и отворете бутилката внимателно.
2. Напълнете пръскачката до средата с вода, след което добавете измерената доза от препарата.
3. Бъркайте докато доливате останалата вода до пълния обем, подготвяйки разтвора за употреба.

 

 

 

  • Безопасно използване:

Сменете дрехите си след пръскане, носете ръкавици и защитни средства за очите и лицето. Обходете внимателно обработваната площ, осигурявайки пълно покритие. При неразположение, незабавно спрете и се оттеглете от зоната.

Айкън наистина предлага защита срещу насекоми, но не забравяйте, че ефикасността му много зависи от специфичните условия в дома ви и от вредителите, с които се борите. Ако искате да сте сигурни, че сте направили всичко възможно, помислете за професионално пръскане.

Къде се продава?

Изборът на правилния пестицид е важен при борбата с домашните вредители, затова е от съществено значение да знаете къде се провада Айкън. Този препарат е един от популярните на пазара и е достъпен в разнообразие от търговски обекти:

  • Агроаптеки
  • Онлайн магазини
  • Големи вериги за дом и градина
  • Специализирани магазини за вредители

Преди да направите своя избор за борба с вредителите в дома, е важно да разгледате всички опции и да се информирате. Проверете информация не само за техните предимства и недостатъци, но и къде се продава Айкън, за да сте сигурни, че избирането на този препарат е най-доброто решение за вашите нужди.

Заключение: Защо Айкън не работи

Първата мисъл на всеки, който се изправи срещу проблем с дървеници или хлебарки е да посегне към леснодостъпния пестицид. Има много причини да избереш Айкън – бил ти е препоръчан от познат или в магазина. За надеждна защита от вредители, помислете за професионално пръскане. Вашето спокойствие заслужава тази инвестиция!

Ние от Превента сме специалисти в тази сфера и с удоволствие ще ви оттървем от нежеланите вредители.

 

, , , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button