web analytics
 
 
24.01.2018 Превента България

Интересни факти за скакалците

интересни факти за скакалците

Въпреки че скакалците са едни от най-често срещаните насекоми, повечето хора знаят много малко за тях. Има много любопитни факти за биологичното устройство, произхода и поведението им. Научете повече за тези очарователни същества, като започнете с тези 10 интересни факта за скакалците.

 

Скакалците имат уши на коремите си

Един от най-необичайните факти за скакалците е разположението на слуховите им органи – на корема. От всяка страна на първия абдоминален сегмент, скрит под крилата, ще намерите мембрани, които вибрират в отговор на звукови вълни. Това просто тъпанче, наречено тимпанален орган, позволява на скакалеца да чува песните на своите другари.

 

Скакалците са дневни животни

Скакалците са активни през деня. Това до голяма степен е така, защото те имат нужда да поглъщат слънчевата светлина, за да повишат телесната си температура, така че да имат необходимата енергия. Това им позволява да бъдат активни през деня. Въпреки това, скакалците се хранят само през нощта.

 

Има над 11 000 вида скакалци

Известни са над 11 000 вида скакалци. Повечето са оцветени в кафяво, сиво и зелено, за да се сливат с околната среда. Някои са оцветени в ярки краски, за да привличат женските.

 

Песните на мъжките скакалци не са особено мелодични

Както при повечето насекоми, слуховите органи на скакалеца са прости структури. Те могат да открият различия в интензитета и ритъма, но не и на заобикалящата ги звукова среда в детайли. Песента на мъжкия скакалец не е особено мелодична, а женските щурци се интересуват само дали им харесва ритъма на песента.

 

Скакалците свирят своята музика чрез пукане и скърцане

Повечето скакалци издават триещи звуци с краката си. Специалните клечковидни форми от вътрешната страна на задния крак на скакалеца действат като ударни инструменти, когато влизат в контакт със стеснения край на крилото. Обикновено скакалците пляскат крилата си силно, докато летят.

 

Скакалците могат да летят

Скакалците правят толкова големи скокове, че понякога хората не осъзнават, че имат и крила! Повечето скакалци са доста добри летци и ще използват тази възможност, за да избягат от хищници. Тяхната способност за скачане просто им дава тласък във въздуха преди самия полет.

 

Случва се да хапят, макар и рядко

Въпреки, че имат силни челюсти, с които разкъсват растителна храна, скакалците предпочитат да избягат, ако ги преследва хищник. Макар и рядко, случва се скакалецът да захапе атакуващия го хищник.

 

Някои видове скакалци са застрашени от изчезване

Това се случва поради загуба на техния естествен хабитат.

 

скакалци интересни факти

 

Скакалците скачат, като катапултират себе си във въздуха
Силата на скока на скакалеца е в големите му задни крака. Те реално функционират като миниатюрни катапулти. При подготовката за скок скакалецът свива бавно огромните си мускули, огъвайки задните си крака в колянната става. Специално парче кожичка в коляното действа като пружина, съхранявайки цялата тази потенциална енергия. Тогава скакалецът отпуска мускулите на краката, позволявайки на пружината да освободи енергията си и така той катапултира тялото си във въздуха.

 

Скакалците мигрират

Обикновено свързваме мигрирането с птиците, но скакалците също го правят, за да прекарат зимата на по-подходящо място с наличие на повече храна.

 

Скакалците причиняват щети за милиарди на хранителните култури годишно

Когато скакалците се съюзят в рояци, комбинираните навици за хранене могат напълно да опустошат растителността, която е попаднала на пътя им, оставяйки земеделците без култури и хората без храна. Много са случаите, когато скакалците са причинили огромни щети. Един пустинен рояк от скакалци в Кения през 1954 г. е изконсумирал над 200 квадратни километра диви и култивирани растения.

 

Скакалците са важен източник на протеини

Хората ядат скакалци от векове. В много райони на Африка, Азия и Америка, скакалците са обичайна съставка на местното меню. Тези насекоми са пълни с протеини и не са скъпи.

 

Скакалците съществуват много преди динозаврите

Съвременните скакалци произлизат от древните си предци, които са живели много преди динозаврите да обикалят по Земята. Данните от вкаменелости показват, че примитивните скакалци се появяват за първи път по време на Карбоновия период, преди повече от 300 милиона години. Повечето древни скакалци са запазени като вкаменелости, а понякога се срещат и запазени в кехлибар.

 

Скакалците имат пет очи

Скакалците имат някои анатомични характеристики, които са общи за всички насекоми. Тялото на скакалеца се състои от три части: глава, гръден кош и корем. Скакалците, също така, имат шест крака, две антени и две двойки крила. Тези тънки антени обикновено са с дължината на тялото на скакалеца, въпреки че могат да бъдат и по-дълги. Това, което вероятно не знаете, е, че скакалците имат пет очи. От двете страни на главата на скакалеца има голямо око, всяко от които притежава хиляди лещи. Това позволява на скакалците да виждат във всички посоки. Скакалецът също има и три по-малки очи, по едно в основата на всяка антена и едно между двете антени. Целта на тези три по-малки очи все още не е известна на учените.

 

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button