web analytics
 
 
29.11.2015 Превента България

Империите на плъховете или градове с могъщи популации от плъхове

империите на плъховете

империите на плъховетеОпределено най-неприятни сред гризачите, плъховете се навъртат около хората и се появяват в къщите, мазетата и канализациите ни от хиляди години. Те са трудно уловими, понякога агресивни, а в някои случаи и с плашещо големи размери. Но определено най-голямата опасност, с която свързваме мишките и плъховете е заплахата от разпространяване на зарази и причиняването на сериозни здравословни проблеми. Историческо свидетелство за това е например Пандемията от бубонна чума през 14 век, т.нар. Черна смърт, отнела живота на около една трета от населението на Европа и разпространена широко именно с помощта на гризачите. Затова спокойно можем да кажем, че за разлика от други неприятни създания, навъртащи се около нас, от които обаче могат да се извлекат и известни ползи, за плъховете това изобщо не важи.
Най-типичният хабитат за тези гадини са големите урбанизирани райони и това е напълно разбираемо – те са пълни с това, което е нужно за оцеляване, а именно достатъчно храна, вода и подслон за големите им популации. В тази статия ще ви запознаем с няколко града в света, в които плъховете са създали свои големи империи.

ДЕНШОК, ИНДИЯ

империите-на-плъховете-1

Деншок е малък град в северната част на Индия, недалеч от границата с Пакистан. Това, което прави града известен обаче е 600-годишния храм на богинята Карни Мата. Дотук нищо кой знае колко интересно, особено що се отнася до стандартите на Индия. Но това, което отрежда мястото на Деншок в тази статия е повече от забележително. Във въпросният храм има популация от около 20 000 плъха. И това не е всичко – освен, че те не са нежелани, тези плъхове са обект на… поклонение. Точно така – за индийците е на късмет да се разхождаш сред тях и дори да опиташ от тяхната храна. Поредно доказателство, че западната цивилизация трудно би разбрала философията на индийската култура.

БОСТЪН, МАСАЧУЗЕТС, САЩ

 

империите-на-плъховете-2

През август 2012 година, властите в Бостън официално установяват сериозно нашествие на плъхове в много райони на града. Като основни фактори за увеличаването на популациите се сочат относително меката зима в Масачузетс, както и високата замърсеност на някои места. В опит да се справят с проблема, властите взимат сериозни мерки и започват да изпращат предупреждения за глоби (300 долара на ден) на собственици на имоти, които не ги поддържат чисти и по този начин създават опасност от заселване на плъхове.

ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ

империите-на-плъховете-3
Всички сме наясно с репутацията на Париж като град на любовта, романса и културата. В допълнение обаче, френската столица е широко известна и с това, че плъховете се чувстват прекрасно в нея и са изградили свое кралство. Според специалисти, причина за това е минаващата през града река Сена, както и голямото количество застояла вода, която както сами се досещате е идеално място за плъхове. В резултат на това, парижките власти взимат сериозни ежегодни мерки в борбата срещу нахалните гризачи като организират масови избивания на вредителите, в които ангажират населението на града.

ЛОНДОН, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО

империите-на-плъховете-4

Плъховете са сериозен проблем и за английската столица. Както може би се досещате, подобно на Сена в Париж, река Темза в Лондон също е притегателен център за вредителите. През 2010 година е отчетено 38-процентово увеличение на популацията от плъхове в Лондон. То се дължи на множество нови строежи, свързани с Олимпийските игри през 2012 година, влошена канализационна система на града, както и повишено замърсяване. Твърди се, че Лондон е населен от около 7.5 милиона плъхове, което е лошо за жителите на града, тъй като гризачите могат да са преносители на салмонела. На всичкото отгоре се забелязва и повишаване на размера им – все по-често се забелязват индивиди с двойно по-голям размер от обичайния си.

АТЛАНТА, ДЖОРДЖИЯ, САЩ

империите-на-плъховете-5

Атланта се смята за градът с втората най-висока популация от плъхове в Съединените щати. Като причини за това се сочи икономическата рецесия, съответно увеличаващия се брой бедни квартали. Опустелите и изоставени къщи се превръщат в перфектно място за популациите от гризачи, където няма кой да ги притеснява. В миналото пък, наводненията са били сериозен фактор, тъй като прииждащата вода е карала плъховете да търсят подслон все по-близо в домовете на хората. Друг интересен факт е, че проблемът стига дори до една от авиолиниите обслужващи международното летище в Атланта, в чийто самолет са открити изпражнения и урина от гризачи.

ЧИКАГО, ИЛИНОЙС, САЩ

империите-на-плъховете-6

Чикого е поредният американски град, владян от плъховете и най-вече от кафявите плъхове, чиито корени идват от Азия. Меката зима през 2012 година допринася за увеличаването на плъховото население на града с 28 процента, тъй като топлото време спомага за по-дългия живот на гризачите и съответно за тяхното по-бързо и ефективно размножаване. Най-интересният факт относно борбата на Чикого с плъховете е свързан с опита на властите да включат в битката… койоти. Точно така – койоти (най-вече кутрета) са оставени да скитат из града. Освен като опит за справяне с вредителите, това е замислено и като експеримент за поведението на хищниците в урбанизирана територия.

БАЛТИМОР, МЕРИЛЕНД, САЩ

империите-на-плъховете-7
През юни 2013 година, журналистка от вестник Washington Post, представя статистика, според която между 2002 и 2009 година броят на плъховете в Мериленд се е увеличил от 10 индивида на всеки 1000 жители на града до между 60 и 1000 индивида. Според друг доклад степента на нашествие от плъхове в Мериленд е шест пъти по-голяма от средната за САЩ. Властите обаче взимат мерки като започват петгодишна инициатива за прочистване на града. Тя включва посещение на 2 100 къщи в проблемните райони, а експерти масово поставят отрови в добре познати скривалища. Твърди се, че за момента акцията дава окуражителни резултати.

НЮ ЙОРК, САЩ

империите-на-плъховете-8

 

Голямата ябълка има исторически проблем с черните и кафяви плъхове, датиращ от десетилетия. Властите в метрополиса дори не се нагърбват да назоват конкретен брой на популацията, но все пак според някои данни тя надхвърля 32 милиона индивида. Въпреки че с такива колосални бройки ситуацията в Ню Йорк изглежда напълно обречена и безнадеждна, в града са взети сериозни превантивни мерки. Те включват както обикновените и стандартни маркиране на най-проблемните зони и премахване на боклук, така и образоване на градските служители относно проблема и стимулиране на жителите да са нащрек за следи от вредители и да информират веднага компетентните органи.

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button