web analytics
 
 
18.10.2017 Превента България

Изненадващи факти за насекомите

изненадващи факти за насекомите

изненадващи факти за насекомите

Насекомите са една от най-многобройните и разнообразни популации на Земята. Всички тези същества притежават тяло, състоящо се от три сегмента – глава, гърди и коремче – обвити в твърд екзоскелет за защита. Всички насекоми имат чифт антени, чифт сложни, фасетъчни очи и често три двойки крака. Оттук насетне в тяхното поведение можем да открием всякакви невероятни способности и странности, които тук сме обобщили накратко.

 

1. Най-успешните същества

Към днешна дата учените са класифицирали около 1,5 милиона вида организми на планетата, като насекомите съставляват около две трети от тази популация. Изследванията сочат, че общият брой на видовете на Земята вероятно е около 9 милиона, а 90% от видовете се считат за принадлежащи към клас насекоми. Причините за успеха на насекомите включват: малкия им размер, което улеснява укриването и намалява общите енергийни изисквания; широка диета- могат да се хранят, както с естествени, така и с изкуствени храни; защитени с екзоскелети; имат и крила, които им помагат да достигнат до безопасни места, живеят в общности и си помогат, като имат и отлична способност за възпроизвеждане.

 

2. Бръмбарите като хегемони

бръмбар Coleoptera

Бръмбарите, наречени Coleoptera, са голяма, биоразнообразна група от създания. Описани са досега повече от 380 000 вида, които съставляват 40% от всички видове насекоми. Един британски учен се запитал: „Защо творецът има такава извънредна любов към бръмбарите?“ Вероятно тайната на многообразието от бръмбари и като цяло на насекомите е в тяхната адаптивност. Това им гарантира, че техните видове не изчезват толкова лесно, колкото, да речем, бозайници или земноводни.

 

3. Планетата на мравките

На планетата живеят, грубо изчислено, 10 квадрилиона мравки във всеки даден момент. Това са около 1,4 милиона мравки на човек, на базата на световно население от 7,3 милиарда души.

 

4. Има ли насекоми на Антарктида?

Леденият континент е негостоприемен за инсектите. Превзели останалата суша, но на Антарктида има само един истински вид насекомо. То е Belgica antarctica и според Лабораторията за екофизична криобиология в университета в Маями (Охайо) тази мушица е с дължина от 0.2 до 0.58 сантиметра. Приспособила се е към суровия климат и е способна да издържи на замръзване на телесните течности, много се движи, има лилаво-черен тен, за да поглъща, колкото се може повече видима слънчева светлина за топлина.

 

5. Рейнджъри

Видяхме, че от насекомите не можем да избягаме дори в Антарктида. Но все пак има едно място на Земята, където тези шесткраки същества ги няма. Това място е световният океан, водната площ, който заема 70% от земната повърхност. Защо насекомите там не са успели да намерят обиталище не се знае.

 

6. Дишане през тялото

Насекомите не дишат през устата си. Те вдишват кислорода и издишват въглеродния диоксид през дупчиците, наречени дихалца (стигми) в техните екзоскелети. Тези дупки обикновено са разположени по гръдния кош и корема им. И друга странност: дихателните системи на насекомите не са съединени с кръвоносната система на животните, както например при хората, които чрез белите дробове обменят газове с кръвта. Вместо това насекомите имат сърдечно-съдова мрежа от тръби, наречена трахеална система , която доставя кислород и отвежда въглеродния диоксид от всяка клетка в телата им.

любопитни факти за насекомите

 

7. Кръвна баня

А каква е кръвоносната им система? Вместо затворени съдове като артерии и вени, които пропускат кръвта, насекомите имат отворена циркулаторна система, в която кръвта им – хемолимфа – „къпе“ органите. Хемолимфата има зеленикав или жълтеникав цвят. Виждали сте я като пръски, ако някое насекомо се разбие по стъклото на автомобила ви. Основният кръвоносен орган у насекомите е гръбният съд. Намира се в горната част на тялото от задния край на коремчето до предния край на главата. Състои се от два дяла – преден (аорта) и заден (сърце).

 

8. Древни същества

Намерените най-стари вкаменелости от насекоми ни връщат 400 милиона години назад. Това е набор от челюсти, с което се предполага, че насекомите са сред първите животни, които преминават от море към суша. Инсектите, с други думи, са били налични на земята около 170 милиона години преди динозаврите да дойдат на сцената.

 

9. Гигантско древно водно конче

Най-голямото насекомо, известно на земята е Meganeuropsis или griffinfly , което е вид древно водно конче. То е имало размах на крилете до 80 см. Хранело се е с други насекоми и малки амфибии по време на съществуването му преди около 290-250 милиона години.

 

10. Малки и големи

гигантска уета

Най-грозното насекомо, намерено днес, е гигантската уета от Нова Зеландия – „звяр“, който може да тежи повече от половин килограм. Най-дългото насекомо е Phobaeticus chani, вид насекомо пръчица, битуваща на остров Борнео, която достига 66 см. А най-малкото? Това е вид оси, живеещ в Коста Рика, Dicopomorpha echmepterygis. Мъжкият е с дължина само 0,014 см.

 

11. Виждам те…. от всякъде!

Известна особеност на насекомите е състава на окото, състоящо се от множество отделни визуални единици. Те действат като пиксели, изграждайки мозайка от изображения. Смята се, че водното конче има най-впечатляващият зрителен орган –шипове, комбинирани в очите. Техните особености позволяват зрително поле от 360 градуса, което е удобно за забелязване на летящи насекоми в небето.

 

12. Бонус очи

Някои насекоми освен двете големи сложни очи от двете страни на главите им имат и прости очи. Те се намират на техните „чела“, образуват триъгълник, приличащи повече на окултен символ, отколкото на независима визуална система. Функцията им засега затруднява учените, но се счита, че те са специализиран орган за откриване на светлина. Позволяват на летящите бързо да се ориентират насам-натам, да правят акробатични маневри в полет или на суша.

 

13. Бързо летене

Джери Бътлър, професор по ентомология в Университета на Флорида, веднъж изстрелва сачма от въздушна пушка, за да види дали мъжката конска муха от вида Hybomitra hinei wrighti може да го хване. Скоростта, която е развита, е около 145 км /ч – рекорд за насекоми, както съобщава списанието Discover.

 

14. Животът като миг, животът като вечност

Повечето насекоми живеят само няколко дни или седмици, тъй като жизненият им цикъл е бърз. Минават през ларви и какавиди и след това се развиват като имаго – възрастни насекоми. Съществуват обаче изключения. Например Hymenoptera (при мравки, пчели и оси), цариците на колонии, които дават яйцата, могат да живеят в продължение на десетилетия. Цариците на червенокожите мравки, Pogonomyrmex barbatus, могат да живеят 30 години, според изследване, публикувано през 2013 г. в Journal of Animal Ecology. Рекордът вероятно е за термитите, чиито царици царуват половин век.

 

15. Насекомите създават династии

Една термитна майка произвежда между 6000 и 7000 яйца за един ден. Записано е как кралица на термитния вид Macrotermes hellicosus, намиращ се в Африка и Югоизточна Азия, изхвърля по едно яйце на всеки 2 секунди, което прави до 43 000 на ден, ако допуснем, че не прекъсва.

 

16. Подскок

Човек трудно може да скочи по-високо от собствената си височина. Не е така обаче при насекомите. Цикадата от вида Philaenus spumarius може да скочи повече от 100 пъти височината си. Скокът й достига до към 70 см – нещо като световен рекорд на при насекомите, съобщава учен през 2003 г. в списание Nature.

 

17. Силен като.. . торен бръмбар?

Учените съобщиха през 2010 г., че най-силното насекомо на планетата е Onthophagus taurus. Бръмбарът може да издържи 1141 пъти собственото си телесно тегло.

 

18. Контрол над любимата

За да предотвратят съперниците да оплождат женските им, някои мъжки насекоми остават заковани към своите женски приятелки в продължение на дни. Рекордът е на индийското насекомо Necroscia sparaxes – описано в научната литература – 79 дни. Разбира се, това не означава сексуален контакт през цялото време, гениталното сближаване е само за 40% от времето. Привързването става чрез специално модифициран набор от задните крака на мъжкия, които не позволяват женската да се отклонява.

 

19. Можеш ли да ме чуеш сега?

Инсектите имат уши навсякъде, но рядко на техните истински глави. Намират се в основата на крилата или пък като тънки звуко-чувствителни мембрани на краката, на корема, на врата. Някои пък генерират ултразвукови вибрации с устата си.

изненадващи факти за инсектите

 

20. Всички буболечки са насекоми, но не всички насекоми са буболечки

Не всяко насекомо е буболечка. Буболечки наричаме само дребните пълзящи насекоми.
Насекомите от вида Hemiptera според ентомолози имат нещо като израстъци-игли, които се използват не за пиърсинг, а за взаимно преливане на течности, независимо откъде са взели субстанцията – от растения, буболечки или кръв от спящи хора.

 

Виждате каква вселена от разнообразни и причудливи екземпляри са насекомите – най-многобройната и дейна популация.

 

 

, ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button