Смокинята е известна с уникалния си вкус и текстура, но едва ли знаете, че това се дължи на една специална съставка.
Любителите на плода, както и вегетарианците, могат да се погнусят, когато разберат, че луксозният вкус се дължи на разложена оса във всяка една смокиня.
Смокините са на практика обърнати навътре цветя, които съхраняват прашеца в себе си.
Когато женската оса се промъква през тесния отвор на смокинята, крилата й се откъсват, тя снася яйцата си и успешно опрашва плода.
Загубила способността си да лети, осата умира в смокинята, където специални ензими я разграждат на протеин.
Буквално смокинята смила мъртвото насекомо и го прави част от узрелия плод.
Биолозите наричат тази специална симбиоза „задължителен мутализъм“ и е факт от 34 милиона години.
Има около 900 вида оси и всеки вид е отговорен за опрашването на 1 или 2 вида смокини.
Въпреки че смокинята не може да се възпроизвежда без този смъртоносен цикъл, много вегани и вегетарианци отказват да консумират смокини.
В някои страни, консумацията на инсекти е честа практика, тъй като те са отличен източник на качествен протеин.
И ако това не Ви е достатъчно, трябва да знаете, че по изисквания кетчупът трябва да съдържа „не повече от 30 плодни мушици в 100 грама продукт“, консервираните гъби съдържат червеи и има гъсеници в спаначената Ви салата.