web analytics
 
 
08.05.2024 Превента България

Защо се появяват хлебарки по време на дъжд?

Защо се появяват хлебарки по време на дъжд?

Ако при проливни дъждове забележите хлебарки вкъщи, не се панирайте. Може би не става дума за нашествие, а за евакуация. Ето всичко, което трябва да знаете за хлебарките и водата, как да предотвратите нашествие от тези гадинки в дома си, или да се справите с такова, ако вече е налице.

Хлебарките и водата

Както знаем, пролетта е сезонът на дъждовете. Колкото и да е необходима за съществуването на всички живи твари, водата е и стихия, която кара много насекоми да изпълзят от скривалищата си – просто за да оцелеят. Това важи с пълна сила и за хлебарките, въпреки че е известно тяхното предпочитание към влажни обиталища, както и способността им да оцелеят около 40 минути под вода.

 

Хлебарките често обитават канализационните системи, които често се наводняват при проливни дъждове, и когато бърлогите им са под вода, гадинките просто търсят убежище в домовете на хората.

Така че, ако при проливни дъждове забележите хлебарки вкъщи, не се панирайте. Може би не става дума за нашествие, а за евакуация. И все пак, не подценявайте заплахата. Имайте предвид, че само една женска немска хлебарка и нейното потомство могат да се разраснат до популация от около 300 000 индивида за една година.

Какво можете да направите, за да предотвратите нашествие от хлебарки в дома си?

Веднъж проникнали в дома ви, хлебарките лесно могат да се настанят трайно в него. Повечето нашествия от тези гадини се случват именно при дъждовно време, затова е важно да вземете превантивни мерки. Ето няколко примерни стъпки, които да следвате, за да държите хлебарките далеч от дома си:

  • Почистете старателно

Редовното почистване на дома е основна превантивна мярка срещу нашествия на хлебарки, защото те са привлечени най-вече от мръсотията и остатъците от храна в него. Обърнете специално внимание на кухните и баните. Изхвърляйте често боклука и прибирайте или опаковайте старателно всякакъв вид храна.

  • Ограничете достъпа им до дома си

Хлебарките обикновено влизат в сградите през малки пукнатини и пролуки във вратите, прозорците, стените. А при проливни дъждове – през канализацията. Така че прегледайте за такива пролуки и ги запечатайте и поставете капаци на сифоните.

  • Вземете мерки срещу влагата

Както вече споменахме, хлебарките обичат влагата. Тя е особено важна за по време на репродуктивния им процес. Женските хлебарки се нуждаят от достатъчно влага, за да произведат жизнеспособни яйца (оотеки) и за успешното излюпване и развитие на нимфите.

Проверете и за течове във водопроводните инсталации, тръби или уреди и ако има такива, незабавно ги отстранете. Ако имате проблеми с влагата вкъщи, конденз или мухъл, вземете адекватни мерки.

  • Опитайте с натурални средства срещу хлебарките

Има множество натурални средства, които помагат за отблъскване на хлебарките и са особено подходящи като превантивна мярка. Най-популярните от тях са борна киселина, диатомичната пръст, етеричните масла с инсектицидни свойства като ментата, лимона и евкалипта. Всички те могат напълно безопасно да се използват за предотвратяване на нашествия в дома ви.

Ако тези мерки срещу хлебарките се окажат недостатъчно ефективни:

Ако мерките, които описахме, не се оказват достатъчни и проблемът с хлебарките се задълбочава, имате две опции: да продължите битката сами с помощта на мощни препарати, или да се доверите на специализирана фирма за борба с вредителите.

  • Изберете подходящ препарат срещу хлебарки

Изберете ефективен препарат срещу хлебарки и го ползвайте съобразно инструкциите за употреба и безопасност, указани на опаковката. Най-популярни са инсектицидните спрейове и геловете-примамки. Ако се затруднявате в избора си, повече информация може да намерите ТУК.

Трябва да уточним, че при сериозни нашествия от хлебарки, хората трудно се справят сами с проблема – въпреки наличието на много и разнообразни инсектицидни препарати на пазара. Хлебарките са много упорит и адаптивен нашественик и борбата с тях изисква стратегия, експертиза, и опит.

  • Потърсете помощ от професионалистите

Независимо дали вали дъжд, или грее слънце, най-сигурният и бърз начин да се справите с нашествие от хлебарки в дома си и да държите тези отвратителни насекоми далеч от него, е да потърсите помощта на специализирана фирма за борба с вредителите като Превента, която е лицензирана от Министерството на Здравеопазването (МЗ).

Повече за предлаганите услуги в борбата с хлебарките можете да откриете ТУК.

 

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button