web analytics
 
 
31.03.2023 Мирослав Иванов

Защо е важно да варосваме дърветата и как да го правим правилно?

Варосването на дърветата е важна и неизменна част от поддръжката на градината през есента. Дори в момента да е началото на пролетта, никога не е рано да разберете защо е толкова важна поддръжката с вар, както и как да я правите добре. Кората е това което предпазва дърветата и с нея те изпитват  промените в температурата, студа през зимните месеци, слънчевите изгаряния през летните, пукнатините и нападенията от вредители, които се случват независимо от сезона. Това е причината, поради която е толкова важно да се грижите за най-външният слой на овошките. За да предпазите дърветата в градината си от всичко изброено и да получите плодовете от труда си, трябва да нанесете вар.

Варосването не позволява на насекомите, които живеят под кората и вредят на дърветата, да достигнат до тях. Добре е да се има предвид, че пукнатините в кората на незащитените дървета също могат да допринесат за заразяване с гъбички.

За да постигнете желания от вас резултат, е добре да подберете състав, който няма да се отмие от дъждовете, характерни за есента. Винаги можете просто да боядисате дърветата с боя на водна основа, но ако искате надеждна защита срещу вредители, това няма да бъде достатъчно.

Идеалната смес за варосване на овошките, според специалисти, се приготвя от две съставки. Първата от тях е гасената вар. Това вещество действа като основа на избелването. Разтвор с тази основа, ще предотврати проникването на патогени и вредители в кората на дърветата. Гасената вар, също така рефлектира слънчевите лъчи, което предпазва ствола на дървото от изгаряне или замръзване. През лятото варосването предпазва и от прегряване. Този компонент обаче е нестабилен към атмосферни условия и само след няколко валежа, защитния слой ще се измие и ще трябва да нанесете нов. Ако добавите глина към сместа, обаче, разтворът ще стане по-вискозен. Той ще покрие по-добре появилите се пукнатини и ще предпази овошките от гъбички и паразити. Този разтвор няма да се отмие толкова лесно, колкото изглежда. Хубавото тук е, че ако не разполагате с глина, може да я заместите със сапун за пране. Едно парче настърган сапун за пране е достатъчно количество за 1 кофа от разтвора. Можете да използвате също и течен сапун. В този случай няма да бъде необходимо да добавяте фунгициди към сместа.

Подготовка на дърветата за варосване

Ако времето е влажно, мъха и лишеите трябва непременно да бъдат отстранени от стволовете и клоните на дървото. Премахнете старата кора, която вече е започнала да се лющи. Това трябва да се прави на ръка, с градински ръкавици и без пластмасови или метални инструменти, които могат да повредят кората. За да предотвратите попадането на вредители в почвата около овошките, преди почистването поставете плат върху земята около ствола, за да могат отпадъците да паднат върху него. Отстранената кора трябва да се изгори и непременно да се премести далеч от дърветата, за да не ги зарази.

Тези задачи трябва да изпълните, когато времето е сухо, за да бъдат постигнатите резултати, добри.  Най-често се използва 1% разтвор на бордола, за който са необходими 1 кг. меден сулфат и 750 г. негасена вар. Може да използвате и 1,5-2 кг. негасена вар за всеки 100 литра разтвор. Друг разтвор, който се използва е този от железен сулфат в същата концентрация, 6-8 %, или 600-800 г на 100 литра вода. Медта и желязото, обаче, се натрупват в кората и почвата, не се отмиват, не се разграждат и стават токсични, както за вас, така и за дърветата, когато са използвани във високи концентрации.

Подрязването на дебели клони, присаждането на калем през пролетта и раните по кората, причинени от измръзване или гризачи, са рани, които могат да причинят инфекция и замърсяване на дърветата. Затова такива рани трябва да се покриват с мехлем за плодове. Варосването на стволовете на овощните дървета се извършва с варно мляко – 20%, или 2 кг. негасена вар на 10 литра вода. Добавянето на фунгициди към варното мляко също предотвратява гъбични и бактериални заболявания.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button