web analytics
 
 
31.03.2023 Мирослав Иванов

Започна пръскането срещу комари и кърлежи в София

Започнаха задължителните дезинфекционни обработки на тревни площи и водоеми, на територията на Столична община срещу ларви на комари, кърлежи и гризачи. Заради по-топлото и сухо време, процедурите тази година, започват една идея по-рано. Екипите на дирекция „Зелена система“ заедно със Столичното РЗИ и районите на Столична община, създават необходимата организация, съобщиха от СО.

От  15-ти март започнаха обработки срещу ларви на комари по водоемите в районите “Искър“, Витоша”, Южен парк и парк и “Дружба”. От 22 март, първа пролет, започнаха  обработки срещу кърлежи на общинските тревни площи, които ще се изпълняват поетапно и съгласно график. Дейностите стартираха от районите „Подуяне“, „Студентски“, Южен парк и градина „Славейкови дъбове“. Допълнително ще се обработват и общински зелени площи – паркове, градини и междублокови пространства.

Обработките се извършват рано сутринта до към 10:00 часа при ниско окосена трева. По възлагане от Столична община, се обработват общински зелени площи и се контролират от дирекция „Зелена система“ или районните администрации. Съгласно предписание от Министерство на здравеопазването и Столична Регионална здравна инспекция, както и с цел ефективно провеждане на обработките са актуализирани площите към съответните райони, които предстои да бъдат обработени през тази година.

Третираните площи се обозначават от изпълнителите предварително с табели за вида обработка – използваните препарати, карантинен период, фирмата изпълнител и телефон за контакт. При получени сигнали от граждани ще се маркират рисковите терени и ще се подават на фирмата изпълнител тези участъци за допълнителни третирания. Специализираният контрол се осъществява от експерти на Столичната РЗИ.

Пръскането срещу вредители се организира няколко пъти на територията на столична община. През годините общината използва различни методи на пръскане, както и различни препарати за да се увери, че използва най-добрите. Преди време работниците пръскаха и през нощта, за да се избегне неудобството за хората, които посещават тревните площи. Тази година, както вече установихме, методът е различен и през следващите няколко седмици, ще стане ясно колко ефективен е той.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button