web analytics
 
 
27.11.2015 Превента България

Запознайте се отблизо с някои от обитателите на градината си

Ако живеете в къща и имате двор и градина, със сигурност сте се сблъсквали и познавате добре някои от нейните обитатели – градинските насекоми и охлювите. Както може би знаете, те могат условно да бъдат разделени на две групи – приятели и врагове. Едните са полезни за градината и хората изобщо, а от другите е хубаво да се отървете незабавно и на всяка цена ако не искате цветята ви да пострадат. В следващите редове ще ви запознаем с малко интересни факти и особености за някои от най-честите посетители на вашата градината.

 

Калинки

 

2
Може би няма по-очарователно и красиво членестоного от калинката. От деца до възрастни – всички ги обичат. Ето обаче няколко факта за тях, с които може би не сте запознати:
– Интересна е етимологията на думата, която американците използват за калинка – ladybug. Bug от английски означава буболечка, но ако трябва да сме научно прецизни, калинката не е буболечка, а бръмбар (beetle), затова и учените предпочитат по-точното название lady beetle.
– Ярките цветове на калинките не са случайни – те ги предпазват от хищници. Това е така, защото в природата на много птици и други животни, в чието меню присъстват насекомите, е те да избягват жертви с ярко оцветяване и по-специално в червено и черно.
– За целият си живот само една калинка може да изяде цели 5 000 листни въшки. Може да изглеждат сладки, но всъщност калинките са яростни хищници и техен естествен враг са листните въшки, които пък унищожават листата и стъблата на растенията и са един от най-неприятните вредители, на които можете да се натъкнете в градината си. По тази причина калинките са често използвани в борбата с листните въшки.
– Калинките също са и… канибали. Ако храната е оскъдна, те прибягват към канибализъм – гладна калинка, без да се колебае би изяла своя себеподобна, за да оцелее.

 

Скакалци

 

скакалец
Скакалците са насекоми с двойнствена природа – някои ги харесват и ги свързват с характерните звуци, с които озвучават летните вечери, но за фермери и градинари те са жестоки врагове. Въпреки че се срещаме често с тях, повечето хора знаят твърде малко за скакалците:

– Слуховите органи при скакалците се намират в коремната област. Да, това означава, че ушите им са разположени на корема. Те представляват специални тънки мембрани, които вибрират в отговор на звукови вълни.
– Тъй като скакалците имат изключително силно изразени крака, чрез които подскачат, хората рядко забелязват, че те всъщност имат и крила и могат да летят. Техният силен отскок служи просто за изтласкване преди полет.
– Както споменахме, скакалците могат да бъдат кошмар за фермери и градинари. Сам скакалец не би могъл да нанесе кой знае какви вреди, но опасността е огромна, когато са в рояк. В световен мащаб те причиняват вреди на земеделски производители и хранителната индустрия за милиарди долари. Само в Съединените Щати скакалците причиняват вреди за 1.5 милиарда долара годишно, а през 1954 година пустинните скакалци в Кения успяват да унищожават над 200 квадратни километра площ с диворастящи и култивирани растения.

 

Пчели

 

пчела
Нормално е да знаете за изключително важната роля на пчелите за екосистемата – затова, че те опрашват растенията и ни дават безценния и вкусен мед. Но всъщност има още толкова много интересни подробности за жужащите насекоми, които може би сега ще научите:

– Процесът на опрашването е много полезен за растенията и хората, но всъщност може да бъде изключително опасен за самите пчели. Докато извършват опрашване, те могат да станат жертва на някои видове паякообразни и птици, които ги причакват в засада. Освен това инсектицидните препарати, с които се третират някои площи при борба с комари, могат да бъдат фатални за пчелите и пчелните семейства.
– Ужилването от пчела всъщност може да има сериозни ползи. Според учени, токсин в отровата, която се отделя при ужилване, наречен мелитинин може да предотврати ХИВ. Мелитининът може да убие ХИВ като пробие дупки в защитната обвивка на вируса и по този начин го унищожи.
– Пчелите са може би най-работливите животни изобщо. През по-студените месеци те не се напрягат чак толкова и могат да достигнат до 9-месечна възраст. През лятото обаче животът им рядко продължава повече от месец/месец и половина – тогава те буквално работят до смърт.
– Пчелите разпознават човешки лица, също както и хората. Те имат способността да използват отделните части на човешкото лице – вежди, уши, устни, и да сглобяват цялостно изображение.

 

Богомолки

 

1
Богомолките изглеждат странни и мистериозни, особено когато са сключили предните си крайници като за молитва. Нека обаче свалим мистериозни им ореол с няколко интересни факта за тях:

– Богомолките са близки роднини на хлебарките и термитите. Въпреки че са доста различни и по външен вид, и по други свои особености, тези три вида насекоми всъщност произхождат от общ прародител и имат близки еволюционни взаимоотношения.
– Уникални са сред останалите насекоми заради способността си да въртят главата си на 180 градуса. Това се дължи на специална гъвкава става, която им позволява да обръщат главата си по този неестествен начин.
– Женски богомолки често изяждат своите партньори по време на сексуален акт. В повечето случаи обаче това се случва в лабораторни условия, а според учени в естествения им хабитат това странно явление се случва „само” в около 30% от случаите.
– Богомолките се хранят с други насекоми, но това не ги прави задължително ваш съюзник срещу вредителите в градината. Това е така, тъй като те не правят особена разлика между полезните и вредните обитатели, когато търсят храна и използват общо взето всички за плячка. Например богомолката би изяла както враг като гъсеницата, така и пчелата, която опрашва вашите растения.

 

Охлюви

 

охлюв
Охлювите също имат разностранна репутация – за едни са врагове на селскостопанските култури, а за други – любим деликатес. Ето и няколко факта за черупчестите мекотели:

– Охлювите са почти слепи и дори нямат възможност да чуват звуци. Тяхното обоняние обаче е изключително – могат да надушат храна от няколко метра, което за животни от техния калибър е сериозно разстояние.
– Нещо, което може би не сте предполагали е, че охлювите имат зъби. Със сигурност ще останете обаче още по-учудени, когато разберете броя им – той варира между 12 000 и 20 000 в зависимост от вида охлюв.
– Знаете, че охлювите са едни от най-бавно движещите се животни в света, но замисляли ли сте се каква точно е скоростта им? Обикновено те се движат спокойно и с много бавни темпове, но когато се забързат могат да достигнат „главозамайващата” скорост от 1.3 см в секунда.

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button