web analytics
 
 
19.03.2024 Превента България

Етеричните масла като средство за борба с хлебарките

Етеричните масла като средство за борба с хлебарките

В тази статия ще научите всичко, което трябва да знаете за етеричните масла, като средство за борба с хлебарките: кои масла действат като натурален репелент, как се прилагат и доколко са ефективни.

Ще дадем конкретни рецепти и съвети за тяхното приложение и ще разгледаме предимствата и недостатъците на етеричните масла, като естествено решение срещу тези отвратителни гадини.

Ако търсите естествен, безопасен и екологичен начин за прогонване на хлебарките от дома си, този материал е за вас.

Борбата с хлебарките е изключително трудна и неприятна задача, особено когато става въпрос за намиране на решение, което е едновременно ефективно и безопасно за вашето семейство и домашни любимци.

Едно от естествените средства за борба с хлебарките, които напоследък набират популярност, са етеричните масла. Тези мощни растителни екстракти са естествена алтернатива на инсектицидите, която е безопасна и екологична. Доколко обаче са ефективни?

Кои етерични масла имат инсектицидни свойства и/или отблъскват хлебарките?

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които се получават чрез дестилация на листа, стъбла, цветя и други части от различни растения. Те са били използвани от векове за различни цели, включително парфюмерия, ароматерапия и природна медицина.

Както стана ясно, могат да действат и като средство за борба с вредители, като хлебарките. Всъщност, има множество етерични масла, чийто аромат никак не се харесва на тези гадини. Всяко от тях е с уникален химичен състав, който му придава характерния аромат и свойства. Някои масла, като това от мента и евкалипт, съдържат съединения, които са токсични за хлебарките, а други, като лавандулата или чаено дърво, имат естествени репелентни свойства. Ето повече подробности за тези масла:

 • Мента

Известно е, че хлебарките използват феромони, за да комуникират помежду си и да се ориентират в околната среда. Освен, че действа като натурален репелент, маслото от мента може да наруши следите от феромоните им, което ги затруднява да намират пътя си, източници на храна и да координират дейностите си.

 • Евкалипт

Макар да е приятно за нас, хората, етеричното масло от евкалипт отблъсква хлебарките със силния си аромат и потенциално инсектицидни свойства. Също като маслото от мента, евкалиптовото масло може да наруши техните обонятелни рецептори.

 • Лимон

Известно със своя освежаващ, цитрусов аромат, лимоновото етерично масло също може да послужи, като естествен репелент срещу хлебарки.

 • Цитронела

Смята се, че цитронелола и гераниола, които съдържа маслото от цитронела, действат негативно на нервната система на хлебарките, както и на други насекоми.

 • Лимонена трева

Както вече научихте, хлебарките никак не обичат силни цитрусови аромати. Етеричното масло от лимонена трева също е мощен естествен репелент срещу тези насекоми.

 • Кедър

Много хора намират землистото дървесно ухание на етеричното масло от кедрово дърво за успокояващо. За хлебарките обаче този аромат действа отблъскващо.

 • Кипарис

Подобно на кедъра, кипарисовото дърво има силен, дървесен аромат, който не се харесва на хлебарките.

 • Чаено дърво

Маслото от чаено дърво може да създаде негостоприемна среда за хлебарките. Силният му аромат обърква обонятелните им рецептори, а също така съдържа съединения като терпени, за които е доказано, че имат инсектициден ефект.

 • Лавандула

Със своя сладък, флорален аромат, лавандуловото етерично масло е популярен избор за естествена борба с различни насекоми, включително хлебарки.

 • Розмарин

Макар че е по-познат като подправка, розмаринът във вид на етерично масло има много приложения в народната медицина, а също така помага за отблъскване на някои насекоми, включително хлебарки.

 • Риган

Със своя силен, пикантен аромат, етеричното масло от риган също може да се използва, като естествена средство за контрол на хлебарките. То съдържа съединения като карвакрол и тимол, за които е доказано, че имат инсектицидно действие.

 • Коча трева

Това етерично масло има остър, тревист аромат. Съдържа камфор и лимонен – съединения, които действат отблъскващо за хлебарките.

Рецепти с етерични масла срещу хлебарки

Лесно може да си направите сами спрей против хлебарки, като разтворите няколко капки (5 – 15) от някое от горепосочените етерични масла (например мента, евкалипт, кедър, риган) във вода и сложите разтвора в пулверизатор.

Някои от изброените масла са по-ефективни в комбинация с други масла или съставки. Например лавандулата е добре да се комбинира с масло от лимон, босилек или цитронела. При смесване на маслото от чаено дърво с вода, добавете и оцет в съотношение 1:1 с водата. По същия начин, при приготвянето на разтвор от маслото от коча трева, смесете равни части вода и спирт.

Можете да ползвате всички тези разтвори с етерични масла и за направата на капани за хлебарки, като натопите в течността памучни тампони или парчета плат. После ги поставяте на местата, където се крият или сте виждали насекомите. Добра идея е също да разредите етеричните масла с масло-носител, като бадемово масло или масло от жожоба, преди да ги третирате повърхностите у дома с тях.

Някои от етеричните масла, които са естествен репелент срещу хлебарките, могат да се използват в комбинация с други естествени методи за борба с вредителите, с цел получаване на по-оптимални резултати. Например може да смесите евкалипта с борна киселина или диатомична пръст.

Имайте предвид, че за да бъдат ефективни в борбата срещу хлебарките, етеричните масла трябва да се прилагат продължително време. За разлика от синтетичните химични препарати, маслата се изпаряват без токсични остатъчни вещества.

Предимства и недостатъци на етеричните масла като средство за борба с хлебарки

Ако сте чели внимателно, вероятно сами се досещате кои са плюсовете и минусите на етеричните масла. Както всеки друг метод за контрол на вредители, и те имат своите предимства и недостатъци. Нека започнем с предимствата:

 • Естествени и екологично чисти

Както вече споменахме, етеричните масла се извличат от растения и са напълно натурален биоразградим продукт, което ги прави по-безопасни за околната среда от синтетичните химически препарати.

 • Безопасни за хора и домашни любимци

За разлика от химическите инсектициди, етеричните масла като цяло са безопасни за употреба. Могат да се прилагат и при наличие на деца и домашни любимци.

 • Други предимства

Очевидно предимство е и че повечето хора намират аромата на тези масла за приятен.

Що се касае до недостатъците на етеричните масла като средство срещу хлебарки, ето основните от тях:

 • Краткотраен ефект

Етеричните масла се изпаряват сравнително бързо и имат ограничена остатъчна активност в сравнение с химическите инсектициди, което изисква по-често и по-продължително приложение.

 • Несигурна ефективност

Ефективността на етеричните масла срещу хлебарки може да варира в зависимост от различни фактори – например, качеството и концентрацията на самото масло или на разтвора, който се прилага, вида и поведението на хлебарките, както и тяхната концентрация. Ако е налице сериозна инвазия, етеричните масла едва ли ще са от голяма помощ.

 • Потенциални странични ефекти

Някои хора може да проявяват чувствителност към определени етерични масла – да имат алергични реакции или кожни раздразнения при контакт с тях.

Заключение

Етеричните масла предлагат естествена алтернатива на химическите инсектициди за контролиране на нашествията от хлебарки. Трябва обаче да се има предвид, че те действат най-добре като превантивна мярка и в случаи, при които не е налице сериозна инвазия. Ако имате сериозен, персистиращ проблем с хлебарките, е най-добре да се обърнете към специалистите.

Ние от Превента ще ви оттървем веднъж завинаги от нежеланите гадини!

,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button