web analytics
 
 
17.06.2015 Превента България

Едни от най-смъртоносните мравки

Съществуват около 280 вида мравки, които хапят.

Сред едни от най- смъртоносните видове мравки се подреждат огнените мравки, мравките Сиафу и мравката- куршум.

2db-mang-M

Огнена мравка

Огнените мравки:

Те се срещат в Централна и Източна Африка и в някои части на Азия. Ако ви ухапят такива мравки, усещането, което изпитвате в този момент, може да се сравни с изгаряне. Лошото в този случай няма как да дойде само от една мравчица, но както знаете, мравките си живеят в колонии и може да причинят смърт, ако ви ухапят прекалено много пъти. Съществува статистика, според която от ухапване от огнените мравки умират 5% от ухапаните. Причината за смъртта е анафилактичния шок, в който те изпадат. Добрата новина е, че подобни случаи са твърде редки.

 

Мравките Сиафу:

3db

Мравка Сиафу

Можем да ги видим в Азия, в Централна и Източна Африка. Като повечето мравки и тези живеят в колонии. Но забележете: в колонии от 20 милиона мравки Сиафу. Тези мравки са слепи и се ориентират единствено и само чрез феромоните. В тези колонии има друг вид мравки, които са по-известни като войници. Наричат се така, понеже могат да хапят и да убиват. Челюстите им са изключително силни, толкова силни, че на места в Африка се използват вместо конци, с които се шият рани. Средно между 20 и 50 човека умират на година от ухапване от мравка Сиафу.

 

 

мравка куршумМравка-куршум:

Тези мравки обитават горите на Никарагуа и Парагвай. Дължината им достига до 30 мм. Името на този вид произлиза от болката, която те предизвикват, а по-точно ухапването им, което е като куршум – силно, бързо и изненадващо. Тези мравки живеят по дърветата и както си минавате отдолу, те Ви нападат. Преди да атакуват жертвата си, те издават един вид характерен звук, който е като предупредителен сигнал. Болката е много силна и продължителна – може да Ви измъчва цяло денонощие. Поради тази причина другото име на тази мравка е „24-hour ant – 24-часова мравка”. Толкова е голяма болката, че е възможно да повали в несвяст за дълго време един възрастен мъж.

 

, , , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button