web analytics
 
 
09.04.2015 Превента България

Едни от най- опасните видове паяци

За щастие нито един от тези паяци не живее в България. Ако все пак имате ходене по света, вижте за какво трябва да се оглеждате:

Бразилски скитащ паяк

Бразилски скитащ паяк

1. Бразилски скитащ паяк Този вид паяк влиза в книгата на рекордите на Гинес като най- отровният в света. Той има 8 крака, които са с дължина между 13 и 15 см. Тялото му е дълго между 17 и 48 мм. Среща се в Централна и Южна Америка. Характерното за него е, че е твърде агресивен, притежава много силна отрова, която е с тежки последици като проблеми с дихателната система, които могат да доведат до задушаване и фатален край. Този невротоксин може да причини и приапизъм, който води до импотентност при господата. Дори след като приемат противоотровата, има описани случаи, в които хората умират.

шестоок пясъчен паяк

Шестоок пясъчен паяк

2. Шестоок пясъчен паяк – Живее в Южна Азия и Африка, по места, на които почти няма досег с хората, и най-важното е, че не е агресивен. На размери краката му достигат до 50 мм, а тялото между 8 и 15 мм. Но трябва да знаете, че ако Ви нападне, ухапването от шестоокият пясъчен паяк причинява локална невроза, дисеминирана интравазална коагулация /синдром на патологично активиране на системата на кръвосъсирването/. Тя може да доведе до кръвотечения, съсиреци и за съжаление смърт. Няма намерена противоотрова.

Сиднейски тунело-паяжен паяк

Сиднейски тунело-паяжен паяк

3. Сиднейски тунело-паяжен паяк – Този паяк има среден размер, изстрелва максимално отрова като не пропуска да повтори същото си действие. В отровата на този вид има атракотоксин, който е много опасен за приматите (полумаймуни, маймуни и човек). Само 0,16 мг отрова за един килограм е достатъчна, за да предизвика смърт. Живее в Австралия на радиус от около 100 км.

Черна-вдовица

Черна вдовица

4. Черна вдовица – Името „вдовица” идва от една характерност на почти всички женски паяци, а именно да изяждат партньора си след полов акт. Тези паяци са черни на цвят и имат едно много разпознаваемо червено петънце като пясъчен часовник отдолу на коремчето си. Черната вдовица живее в Съединените Американски Щати и е с изключително здрава паяжина. Ухапването от нея може да доведе до временна парализа, мускулни спазми и смърт. Само 0,002 мг отрова за един килограм е смъртоносна.

червеногръб паяк

Червеногръб паяк

5. Червеногръб паяк От името му разбирате, че той притежава червена линия върху гърба си и е от едно семейство с Черната вдовица. От това се досещате, че е не по-малко отровен от нея. Живее в Австралия. Ухапванията от него се характеризират с гадене, главоболие, треска, кожна инфекция и подути лимфни възли. Отровата му може да предизвика и кома, пристъпи и спиране на дишането.

brown spider14976840_s

Кафяв чилийски отшелник

6. Кафяв чилийски отшелник Този паяк води доста затворен начин на живот, като дебне нощно време и търси дома си в тъмни места, където се съхраняват дрехи или обувки. Те имат 8 крака и са способни да хапят около 8 минути с всичките си крачета. Ухапването от него причинява некроза- тъканта ви умира, при което образуваната рана може да се разшири и така да гангреняса. При ухапванията от него, 3-4% завършват със смърт като за това е достатъчно доза само от 1,45 мг на килограм. Неговата отрова атакува бъбреците и довежда до срив на целия организъм.

Web

Миши паяк

7. Миши паяк – Той се среща по сухите места на австралийското крайбрежие. Размерът му е около 3 см. Мъжкият индивид има челюсти, червена глава и големи зъби. Женската има черна глава и огромни зъби. Те живеят под земята и затова хапят рядко хора. Той може да предизвика смърт само, ако нямаме бърза лекарска намеса.

китайски паяк

Китайски паяк

8. Китайски паяк – Нарича се още и „земен тигър”. Той има крака, дълги цели 20 см. Среща се във Виетнам и Южен Китай. Издълбава си дупки и там си живее. Отровата му може да предизвика смърт.

индийска орнаментална тарантула

Индийска орнаментална тарантула

9.Индийска орнаментна тарантула – Освен, че влиза в нашата десетка на едни от най- отровните паяци в света, индийската орнаментна тарантула е и една от най-агресивните сред тарантулите. Тя умело демонстрира способностите по замаскирането си като може да застане във вдлъбнатините на дърветата чрез изтегнатите си предни и задни крака. Отровата на тази тарантула причинява много силна болка, а може да доведе и до кома.

yelow spider sac-spiders-2

Жълтоторбест паяк

10. Жълтоторбест паяк – Среща се в САЩ, Австралия, Япония, Южна Африка, Европа и Индия. За щастие е последен в списъка ни, което означава, че е най-малко отровен сред отровните паяци. Неговата отрова е невротоксична и се характеризира с обриви и кожни раздразнения, които могат да се превърнат в ранички, от които се развива много опасна стафилококус инфекция.

В България живеят около 700 вида паяци.

черен отровен паяк

Черен отровен паяк

Но само Черният отровен паяк е опасен за хората и то, ако ухапването е причинено от женския индивид. Среща се в Южна България – Странджа, Сакар и Горнотракийската низина. Живее в стърнищата, в нивите и в оборите. Хапе, само ако бъде докоснат или предизвикан по някакъв начин. Ухапването му се описва със скованост, отпадналост, мускулни болки, неразположение, болка в гръдната област, треперене на крайниците. Може да се появи температура, гърчове, треска.

, ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button