web analytics
 
 
28.05.2018 Превента България

Един необичайно огромен и красив молец – Hyalophora cecropia

молец Hyalophora cecropia

Случвало ли ви се е да срещнете същество с толкова величествени размери, че сякаш не се подчинява на законите на природата? Точно това ви очаква, когато се сблъскате с Hyalophora cecropia, северноамериканския гигантски копринен молец! С размери до около 11 см ширина и около 15-18 см дължина, когато крилата му са разперени, това огромно насекомо съперничи на много други рекорди по големина, поставени от малки птици, като врабчета или колибрита. Освен това тези зашеметяващи насекоми могат да се похвалят с множество ослепителни цветове – от наситено кафяво и червено до яркооранжеви акценти, заобиколени от розови и жълти ресни. Всички тези характеристики се съчетават в хипнотизиращ модел, който със сигурност ще остави без дъх от възхищение всяка майка или дама!

От прашните страници на историята откриваме едно забележително същество, скрито пред очите ни – молецът. При 160 000 вида по света и 20 000 вида пеперуди за сравнение – молците често са пренебрегвани, когато става дума за красота. Но това, което мнозина не знаят, е, че те могат да бъдат също толкова ярки и очарователни! Да вземем за пример Hyalophora cecropia – невероятно нощно същество със собствена уникална история, която чака да се разгърне…

Молеца Hyalophora cecropia

Северна Америка е дом на един гигант в животинското царство: Hyalophora cecropia. С размах на крилете, достигащ до 16 см, тези ужасяващо красиви молци са членове на семейство Saturniidae – подходящо название за това “семейство” на гиганти сред копринените молци! Този невероятен вид се храни предимно с кленови дървета, но черешата и брезата също им пасват доста добре. Величието, което заобикаля уникалната му окраска, е завладяло както колекционери, така и любители на природата – той наистина се отличава като единствен по рода си!

Hyalophora cecropia молец

През пролетта и лятото възрастните пеперуди са неустоимо привлечени от ярките светлини – явление, което често се наблюдава при различни видове пеперуди. Има предположения, че това привличане се дължи на смущенията в техните вградени навигационни способности; по инстинкт те използват лунната светлина като помощно средство за поддържане на курса по време на прелитане във въздуха през нощта. Но когато се включат изкуствени източници на светлина, като уличните лампи или фаровете на автомобилите например, тези бедни насекоми могат бързо да се дезориентират! Неспособни да разчитат вече само на оптичната безкрайност, осигурявана от лунната светлина, някои от тях могат дори да бъдат принудени да се въртят в безразсъдни кръгове около луминесценцията ѝ, без да успеят да се откъснат напълно.

 

Разпространение на молеца Hyalophora cecropia

Молците от вида Hyalophora cecropia са известни с това, че пленяват наблюдателите със своята красота. Това е изключително широко разпространен вид, който се среща от морските провинции в Канада до Мейн в САЩ, на юг до Флорида и дори до Скалистите планини. Такова широко покритие гарантира, че тези молци могат да бъдат открити да живеят в най-различни местообитания, което оставя огромен потенциален брой популации за наблюдение. Независимо къде се появяват, молците Hyalophora са една от най-зашеметяващите природни гледки и със сигурност ще оставят трайни впечатления у всички, които ги видят.

 

Жизнен цикъл молците

гъсеница Hyalophora cecropiaИнтересно е да се наблюдават петте фази между периодите на развитието от ларва в насекомо, всяка от които трае около една седмица. Ларвите от първата фаза са черни и се хранят на групи. Ларвите от втора фаза варират от тъмно до яркожълто и също така се хранят на групи. Ларвите от трета, четвърта и пета фаза си приличат по външен вид. Тялото им  е много голямо, като ларвите от пета фаза достигат дължина от 11 см. Цветът им е яркозелен или морскозелен, с изпъкнали черни бодили. Гръбните им издатини варират от оранжево до червено, коремните – са жълти, а страничните изпъкналости са бледосини.
Макар да е зелена на цвят, ларвата на Hyalophora cecropia в пета фаза има бледо-синкав луминисцентен блясък, когато е наблюдавана на пряка светлина.

Какавидите на Hyalophora cecropia са големи, тъмнокафяви на цвят и са обвити в копринен пашкул, който е прикрепен по дължината на стъблото или клона на растението-домакин.

Възрастни: Размерът им варира, но обикновено Hyalophora cecropia са доста големи, с размах на крилата, достигащ до 15 сантиметра. Крилата са кафяви, комбинирани с червено. Всички крила имат белезникаво оцветяване, украсено с червеникави ленти, които минават надлъжно по средата на четирите крила. Тялото е космато, с червеникаво оцветяване в предната част, което прелива в белезникаво. По корема има редуващи се ленти от червено и бяло.

 

Икономическо значение

Hyalophora cecropia е вид молци, произхождащ от Северна Америка, който има както икономическо, така и културно значение. Въпреки че обикновено не причиняват големи вреди,  големият им размер ги прави привлекателни за любителите на пеперуди, което позволява около тях да се развие малка развъдна индустрия. Освен това нейната издръжливост и податливост на експерименти е превърнала Hyalophora cecropia в надежден източник на физиологични изследвания и експерименти поради лесната ѝ достъпност. За съжаление, много от тези молци са били поставени на ръба на изчезването поради въвеждането на нецелеви агенти за биологичен контрол. Въпреки че не е напълно признат по отношение на икономическото си значение, Hyalophora cecropia остава изключително ценен вид.

 

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button