Един необичайно огромен и красив молец – Hyalophora cecropia

28.05.2018
Posted in Молци
28.05.2018 admin

молец Hyalophora cecropia

Докато повечето хора няма и да помислят два пъти, за да унищожат гнездото на оси, което са открили близо до къщата си, да убият хлебарката, забелязана у дома или незабавно да смачкат досадната муха, бръмчаща гладно над откритото им барбекю, малцина умишлено ще убият пеперуда. Може би заради красивите си цветове и сложните модели или благодатта на техния полет, пеперудите са склонни да получат много повече любов, отколкото други видове насекоми. Колекционирането на пеперуди допринася значително за разбирането на различните видове. Колекциите са от жизненоважно значение – не само за документиране на биоразнообразието, но и за опазване му. Колекционерите на пеперуди обаче се прехласват и по молци. Това е неслучайно. Някои видове молци съперничат по красота и външен вид, силно изразен в крилата, а и в тялото им, на пеперудите. Молците са изумителни същества, преминаващи през сякаш извънземна метаморфоза, за да достигнат в зрелостта си, особено някои от тях, невижданата царствената красота и осанка, недостижима за много видове пеперуди. Пеперудите наистина получават цялата любов. Макар че гледката на пеперуда-монарх например може да смрази човешкото сърце, молците най-често се отхвърлят като досадна нощна неприятност, нещо, което съществува само, за да погълне верандата и да нахлуе в личното ни пространство.

Струва си обаче да се погледне митологията на молците от миналото и да видите тези странни насекоми със свежи очи. Те наброяват около 160 000 вида в световен мащаб, в сравнение с приблизително 20 000 вида пеперуди. Повечето молци са нощни и въпреки че много от тях имат по-финно оцветяване от братовчедите си – пеперудите, те също са много по-разнообразни, живи и завладяващи, отколкото предполагат стереотипите. Ето го и очарователният пример, молец за пример – Hyalophora cecropia.

Hyalophora cecropia е най-голeмият, обитаващ  Северна Америка, молец. Той е член на семейство Saturniidae или на семейството на гигантските копринени молци. Женските имат размах на крилата, който достига 16 см. Ларвите на тези молци са най-често срещани по кленовите дървета, но е известно, че се хранят и на черешови и брезови дървета, като ги предпочитат пред много други. Молецът Hyalophora cecropia е сред най-зрелищните северноамерикански молци. Ценен е от колекционери и любители на природата, заради големия му размер и изключително ярък и екстравагантен външен вид.

Hyalophora cecropia молец

Възрастните молци, през пролетта и началото на лятото, силно се привличат от ярки светлини, което е обичайно и за другите видове молци. Съществуват редица теории, които обясняват това привличане. Една от теориите обяснява, че изкуствените светлини пречат на вътрешната навигация на молците. Самите молци, както и много други нощни летящи насекоми, използват светлината на Луната, за да намерят пътя си в мрака на нощта. Тъй като Луната реално е на оптична безкрайност, нейните далечни лъчи влизат паралелно в окото на молеца, което я превръща в изключително полезен навигационен инструмент. Когато доближи изкуствен източник на светлина обаче, като улична лампа например, молецът се обърква, и може често да лети в кръгове, в постоянен опит да поддържа „правилен” летателен път.

 

Разпространение

Диапазонът на обитание на Hyalophora cecropia е от Нова Скотия в Източна Канада и Мейн, южно до Флорида и на запад – до Канада и САЩ, Скалистите планини.

 

Жизнен цикъл

гъсеница Hyalophora cecropiaИнтересно е да се наблюдават петте фази между периодите на развитието от ларва в насекомо, всяка от които трае около една седмица. Ларвите от първата фаза са черни и се хранят на групи. Ларвите от втора фаза варират от тъмно до яркожълто и също така се хранят на групи. Ларвите от трета, четвърта и пета фаза си приличат по външен вид. Тялото им  е много голямо, като ларвите от пета фаза достигат дължина от 11 см. Цветът им е яркозелен или морскозелен, с изпъкнали черни бодили. Гръбните им издатини варират от оранжево до червено, коремните – са жълти, а страничните изпъкналости са бледосини.
Макар да е зелена на цвят, ларвата на Hyalophora cecropia в пета фаза има бледо-синкав луминисцентен блясък, когато е наблюдавана на пряка светлина.

Какавидите на Hyalophora cecropia са големи, тъмнокафяви на цвят и са обвити в копринен пашкул, който е прикрепен по дължината на стъблото или клона на растението-домакин.

Възрастни: Размерът им варира, но обикновено Hyalophora cecropia са доста големи, с размах на крилата, достигащ до 15 сантиметра. Крилата са кафяви, комбинирани с червено. Всички крила имат белезникаво оцветяване, украсено с червеникави ленти, които минават надлъжно по средата на четирите крила. Тялото е космато, с червеникаво оцветяване в предната част, което прелива в белезникаво. По корема има редуващи се ленти от червено и бяло.

 

Икономическо значение

Докато ларвите на Hyalophora cecropia са големи и се хранят с широка гама от гостоприемници, този вид не се счита за сериозен вредител в никоя част от неговото местообитание. Някои популации на този молец може да са на изчезване, поради редица фактори, включително на въведени нецелеви биологични средства за контрол. Поради своя размер и издръжливост, Hyalophora cecropia се използва широко във физиологичните и биохимичните изследвания.

Благодарение на впечатляващия си размер и външен вид, молецът се е превърнал в любим вид на колекционерите и любителите на пеперудите. Яйцата и какавидите са налични в търговската мрежа и се развива малка животновъдна индустрия около този и други подобни видове.

 

 

Call Now Button