web analytics
 
 
09.02.2016 Превента България

Един необичаен деликатес – мухите

Когато говорим за деликатес обикновено си представяме нещо апетитно и изискано, но не и мухи. Насекомите не са типичен продукт за кулинарията или поне не за по-голямата част от света.

Сигурно не сте опитвали да се храните с мухи. Или пък сте имали лошия късмет муха случайно да попадне в устата Ви и неволно да я хапнете?! Чувството не е приятно и дума не може да става за наслада от ястие, приготвено от мухи. Не винаги полезното и приятното съвпадат. Такъв е случаят и с консумацията на насекоми. Всъщност, от гледна точка на хранителните вещества в мухата, консумацията им не е никак лоша идея. Като храна мухите са едно много добро съчетание от ниско-мазнинно и високо-протеиново съдържание.

Със сигурност не изпитвате желание да хапнете мухата, която досадно кръжи около Вас. Но има места по света, където се приготвят ястия от тези насекоми и хората редовно се хранят с тях. И това не само не е вредно, а дори е полезно. Разбира се, не става дума за Европа, както сте се досетили, а за Азия и Африка.

Къде по света консумират мухи?

fly1   Около два милиона човека по света имат в стандартното си дневно меню мухи и по-точно ястия с такова съдържание. Азия, Африка и Латинска Америка – това са местата по света, където да хапваш мухи не прави впечатление на никого. Те са съвсем нормална и обичайна част от храненето.

Но има и един много любопитен факт. И в други части на света мухите също присъстват в храната, но по неочакван начин. Някои от масово използваните оцветителите за храни се синтезират от мухи. Например ярко червен цвят се получава от вид насекоми, населяващи Перу. Може би мухите присъстват в храната ни, но не знаем за това.

Факти за мухите: хранителни и биологични

Мухите имат много кратък живот – между 7 и 10 дни. Преди да се появят летящите насекоми се развиват техните яйца. Женската муха снася до 500 яйца, което отнема 3 -4-дни. Не всички от тях оцеляват. Най-добрата температура за тяхното развитие е 25 – 30 градуса. Оцелелите се превръщат в ларви между 8 и 20 часа след снасянето. За ларвите най-подходящата температура е малко по-висока – около 35 градуса. В зависимост от външните условия, за максимум 13 дни ларвата завършва своето развитие и се превръща в какавида, чието развитие продължава 2 – 6 дни при температура 32 – 37 градуса. Едва тогава се появява мухата, с която често се сблъскваме и която не е обект на одобрението ни в случаите, когато лети около нас и ни досажда.

След завършването на целия този процес на развитие и появата на мухата, вече можем да отбележим какви хранителни вещества се съдържат в нея.

Хранително съдържание в проценти:

ларва какавида
протеин 63,99 % 63,10 %
мазнини 24,31 % 15,50 %

Съответно енергийното съдържание при ларвите е 552,4 Kcal/100g. Това си е една протеинова бомба с много ниско съдържание на мазнини.

Плюсовете на мухите не свършват до тук. Ето и съдържанието на минерали в тях в mg/100g.

Калций – 2010 mg/100g
Натрий – 660 mg/100g
Желязо – 60,40 mg/100g
Цинк – 23,70 mg/100g
Манган – 5,60 mg/100g
Фосфор – 1320 mg/100g
Мед – 3,40 mg/100g

Мухите съдържат някои от необходимите аминокиселини, наред с други също важни за човека вещества.
Съдържание на аминокиселини в протеина на мухите в mg/g :

ларви какавиди
аргинин 56,7 42
аланин 75,8 42
валин 45,6 34
глицин 51,1 39
глутаминова киселина 89,2 108
изолейцин 22,8 35
левцин 45,3 53
лизин 81,6 52
метионин 36,6 26
пролин 24,7 31
серин 88 32
треонин 126,9 90
триптофан 49,5
фенилаланин + тирозин 31 31
хистидин 30,9 26
цистеин 6,6 4

 

Деликатеси от мухи

fly2

В Африка стават все по-популярни кюфтенца, направени от мухи. Около езерото Виктория, намиращо се в Южна Африка, всяка година по време на дъждовния сезон се събират много малки мухи. Те са толкова, че рояците насищат въздуха изцяло и в района дишането е затруднено. Звучи като неприятно преживяване и е такова, но въпреки всичко има своите положителни страни. Благодарение на тази гъстота улавянето на голямо количество мухи е лесно. Някои хора използват подръчни материали за лова на мухи, например тенджери, тигани или други домакински съдове. Важното и да имат капак, така че да задържат мухите в съда. А какво правят с улова? Използват го за приготвяне на ястия. От мухите се правят кюфтета, които са богати на протеини. Мухите се смачкват и се оформят като кюфте. Всяко едно съдържа близо 500000 мънички мухи. Едно такова кюфте е седем пъти по-богато на определени хранителни вещества в сравнение с една средно голяма телешка пържола.

Други насекоми, богати на хранителни вещества

Не само мухите са полезни и могат да бъдат ценна част от менюто. Червените мравки, малките скакалци и някои видове бръмбари съдържат достатъчно протеини, така че могат да се съревновават с телешкото месо. Може да се каже дори, че го превъзхождат, защото съдържат по-малко мазнини на грам.

Насекомите могат да се окажат важна част от диетата Ви. Съдържат много протеини, малко мазнини, наред с това в състава си имат фибри и други ценни и необходими минерали и аминокиселини.

В някои части на света насекомите отдавна са част от менюто на хората. Повече от 1900 вида насекоми се консумират и са безопасни. Най-популярни са бръмбарите и гъсениците. По популярност и разпространение ги следват пчелите, осите, мравките, скакалците и щурците. Най-малко се консумират термитите и мухите.

Тъй като някои насекоми са деликатеси, цената им е висока. В Африка цената на четири големи шишета за вода, пълни със скакалци, може да достигне 15 евро. Някои видове гъсеници в южна Африка и яйца на мравки в югоизточна Азия са скъп деликатес и цените им са много високи, както на самите насекоми, така и на ястията, приготвени с тях.

Масово разпространените насекоми за храна не са с висока цена. Причината е в това, че имат големи популации, живеещи на множество места. Различните видове се срещат в пустини, планини и гори, така че изборът от насекоми, които могат да се използват за храна е голям. Някъде можете да видите „летящ“ деликатес, но дори да не подозирате, че това е скъпо ястие в ресторант.

, , , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button