Когато говорим за деликатес обикновено си представяме нещо апетитно и изискано, но не и мухи. Насекомите не са типичен продукт за кулинарията или поне не за по-голямата част от света.
Сигурно не сте опитвали да се храните с мухи. Или пък сте имали лошия късмет муха случайно да попадне в устата Ви и неволно да я хапнете?! Чувството не е приятно и дума не може да става за наслада от ястие, приготвено от мухи. Не винаги полезното и приятното съвпадат. Такъв е случаят и с консумацията на насекоми. Всъщност, от гледна точка на хранителните вещества в мухата, консумацията им не е никак лоша идея. Като храна мухите са едно много добро съчетание от ниско-мазнинно и високо-протеиново съдържание.
Със сигурност не изпитвате желание да хапнете мухата, която досадно кръжи около Вас. Но има места по света, където се приготвят ястия от тези насекоми и хората редовно се хранят с тях. И това не само не е вредно, а дори е полезно. Разбира се, не става дума за Европа, както сте се досетили, а за Азия и Африка.
Съдържание
Къде по света консумират мухи?
Около два милиона човека по света имат в стандартното си дневно меню мухи и по-точно ястия с такова съдържание. Азия, Африка и Латинска Америка – това са местата по света, където да хапваш мухи не прави впечатление на никого. Те са съвсем нормална и обичайна част от храненето.
Но има и един много любопитен факт. И в други части на света мухите също присъстват в храната, но по неочакван начин. Някои от масово използваните оцветителите за храни се синтезират от мухи. Например ярко червен цвят се получава от вид насекоми, населяващи Перу. Може би мухите присъстват в храната ни, но не знаем за това.
Факти за мухите: хранителни и биологични
Мухите имат много кратък живот – между 7 и 10 дни. Преди да се появят летящите насекоми се развиват техните яйца. Женската муха снася до 500 яйца, което отнема 3 -4-дни. Не всички от тях оцеляват. Най-добрата температура за тяхното развитие е 25 – 30 градуса. Оцелелите се превръщат в ларви между 8 и 20 часа след снасянето. За ларвите най-подходящата температура е малко по-висока – около 35 градуса. В зависимост от външните условия, за максимум 13 дни ларвата завършва своето развитие и се превръща в какавида, чието развитие продължава 2 – 6 дни при температура 32 – 37 градуса. Едва тогава се появява мухата, с която често се сблъскваме и която не е обект на одобрението ни в случаите, когато лети около нас и ни досажда.
След завършването на целия този процес на развитие и появата на мухата, вече можем да отбележим какви хранителни вещества се съдържат в нея.
Хранително съдържание в проценти:
ларва | какавида | |
протеин | 63,99 % | 63,10 % |
мазнини | 24,31 % | 15,50 % |
Съответно енергийното съдържание при ларвите е 552,4 Kcal/100g. Това си е една протеинова бомба с много ниско съдържание на мазнини.
Плюсовете на мухите не свършват до тук. Ето и съдържанието на минерали в тях в mg/100g.
Калций – 2010 mg/100g
Натрий – 660 mg/100g
Желязо – 60,40 mg/100g
Цинк – 23,70 mg/100g
Манган – 5,60 mg/100g
Фосфор – 1320 mg/100g
Мед – 3,40 mg/100g
Мухите съдържат някои от необходимите аминокиселини, наред с други също важни за човека вещества.
Съдържание на аминокиселини в протеина на мухите в mg/g :
ларви | какавиди | |
аргинин | 56,7 | 42 |
аланин | 75,8 | 42 |
валин | 45,6 | 34 |
глицин | 51,1 | 39 |
глутаминова киселина | 89,2 | 108 |
изолейцин | 22,8 | 35 |
левцин | 45,3 | 53 |
лизин | 81,6 | 52 |
метионин | 36,6 | 26 |
пролин | 24,7 | 31 |
серин | 88 | 32 |
треонин | 126,9 | 90 |
триптофан | 49,5 | – |
фенилаланин + тирозин | 31 | 31 |
хистидин | 30,9 | 26 |
цистеин | 6,6 | 4 |
Деликатеси от мухи
В Африка стават все по-популярни кюфтенца, направени от мухи. Около езерото Виктория, намиращо се в Южна Африка, всяка година по време на дъждовния сезон се събират много малки мухи. Те са толкова, че рояците насищат въздуха изцяло и в района дишането е затруднено. Звучи като неприятно преживяване и е такова, но въпреки всичко има своите положителни страни. Благодарение на тази гъстота улавянето на голямо количество мухи е лесно. Някои хора използват подръчни материали за лова на мухи, например тенджери, тигани или други домакински съдове. Важното и да имат капак, така че да задържат мухите в съда. А какво правят с улова? Използват го за приготвяне на ястия. От мухите се правят кюфтета, които са богати на протеини. Мухите се смачкват и се оформят като кюфте. Всяко едно съдържа близо 500000 мънички мухи. Едно такова кюфте е седем пъти по-богато на определени хранителни вещества в сравнение с една средно голяма телешка пържола.
Други насекоми, богати на хранителни вещества
Не само мухите са полезни и могат да бъдат ценна част от менюто. Червените мравки, малките скакалци и някои видове бръмбари съдържат достатъчно протеини, така че могат да се съревновават с телешкото месо. Може да се каже дори, че го превъзхождат, защото съдържат по-малко мазнини на грам.
Насекомите могат да се окажат важна част от диетата Ви. Съдържат много протеини, малко мазнини, наред с това в състава си имат фибри и други ценни и необходими минерали и аминокиселини.
В някои части на света насекомите отдавна са част от менюто на хората. Повече от 1900 вида насекоми се консумират и са безопасни. Най-популярни са бръмбарите и гъсениците. По популярност и разпространение ги следват пчелите, осите, мравките, скакалците и щурците. Най-малко се консумират термитите и мухите.
Тъй като някои насекоми са деликатеси, цената им е висока. В Африка цената на четири големи шишета за вода, пълни със скакалци, може да достигне 15 евро. Някои видове гъсеници в южна Африка и яйца на мравки в югоизточна Азия са скъп деликатес и цените им са много високи, както на самите насекоми, така и на ястията, приготвени с тях.
Масово разпространените насекоми за храна не са с висока цена. Причината е в това, че имат големи популации, живеещи на множество места. Различните видове се срещат в пустини, планини и гори, така че изборът от насекоми, които могат да се използват за храна е голям. Някъде можете да видите „летящ“ деликатес, но дори да не подозирате, че това е скъпо ястие в ресторант.