web analytics
 
 
06.06.2016 Превента България

Да си донесеш сувенир от почивката – дървеници!

хотел дървеници

хотел дървеници

Ходили сте на дългоочаквана почивка… След нея се чувствате отпочинали, настроението Ви е видимо по-добро. Чувствате се по-енергични. Освен това сте запазили приятни спомени за преживявания и красиви гледки от въпросната почивка. До тук всичко звучи прекрасно. И дано а си остане такова!

Но! Има едно „но“! Не е изключено почивката да Ви донесе освен приятни спомени и дървеници. Или по-точно Вие самите да си донесете дървеници за спомен от почивката. Разбира се, че не и умишлено, та кой би искал доброволно да си развъди дървеници в дома?! Тогава вече настроението и позитивността, с които сте се заредили на почивката ще бъдат помрачени и ще трябва да се концентрирате върху борбата с дървениците. Все пак не искате домът ви да се превърне в развъдник за такива. В случай, че на мястото, където сте отседнали, е имало дървеници, вероятно сте ги пренесли и в дома си.

Как се разпространяват дървениците?

Разпространението на дървениците се дължи главно на хората и тяхното движение. Самите дървеници могат да си придвижват само с лазене. Те не могат да летят, нито могат да скачат. Разчитат единствено на краката си, но те пък им вършат добра работа. Те имат шест крака, които са добре развити и благодарение на тях, дървениците могат да ходат по вертикални и хоризонтални повърхности. Придвижването им е по набраздени и грапави повърхности. Скоростта им е подобна на тази на мравките. Така че не очаквайте дървениците да скачат на големи разстояния. Такива преходи те извършват само благодарение на някакво друго транспортно средство, до което са се добрали.

В нашия случай с почивката дървениците могат да бъдат пренесени в дома чрез дрехите, раници, чанти, куфари. Докато се наслаждавате на почивката си, разхождате се и пиете кафето си на спокойствие, инсектите действат. Те изпълзяват и се наместват сред багажа Ви. Когато Вие си тръгнете, вече сте се сдобили с дървеници и им служите като транспорт от мястото, където са били досега до следващата им дестинация – Вашия дом.

Разпространението на дървениците е заслуга на хората, благодарение на които малките инсекти се придвижват. Може и никога да не сте се сблъсквали с дървеници, но е достатъчно да посетите място, където има такива и вероятността да си тръгнете с няколко от тези екземпляри не е малка.
Разбира се, никой не тръгва на почивка с идеята да инспектира мястото, където отива за дървеници. Още повече, че предвид малките им размери те трудно се забелязват, освен ако не ги търсите изрично.

Кога са активни дървениците?

дървенициМаксималният размер, който достигат е 6-7 мм. Задачата се усложнява повече и с това, че те са нощни същества и активният им период е през нощта. През деня те се крият в различни пролуки, дупки и др. малки, тъмни и сухи места. През нощта излизат от сривалищата си, за да се нахранят. Хранят се с човешка кръв и размерите им зависят от количествата погълната кръв. При „преяждане“ теглото им може да нарастне шест пъти над обичайното.

У нас и в Европа се срещат предимно т.нар. креватни дървеници. Името им подсказва, че обитават леглата и спалните помещения. Те се настаняват в спалнята и през нощта излизат, за да смучат кръв от спящите хора в помещението.

Как изглеждат следите от ухапвания?

Ето защо една сигурна индикация, че сте си донесли за спомен от почивката дървеници, това са следите от ухапвания, които ще откриете сутринта, след като се събудите. По-точно е да се каже, че ще усетите последиците от ухапванията. Няма да се наложи да ги откривате, защото след ухапване от дървеница ще имате силен сърбеж на мястото, почервеняване и възможен обрив от малки пъпки. В редки случаи на алергични реакции, мястото на ухапване може да се подуе, да се появят мехури, с последващо възпаление.

Важно! Избягвайте допира и чесането на ухапаните места, независимо от сърбежа. Ако симптомите не отминат до няколко дни или забележите индикации за възпаление, консултирайте се с лекар.
И така, ако сте си донесли сувенир от почивката – дървеници, то тогава имайте предвид следните неща. Женските дървеници снасят между 2 и 5 яйца ежедневно. През целия си живот могат да снесат до 500 яйца. Завършването на жизнения цикъл на дървеницата от излюпването до достигане на пълна зрялост отнема максимум месец. Наличието на само една дървеница, може да осигури създаването на ново поколение. Така, че унищожаването им трябва да бъде безкомпромисно, иначе е неефективно и след време отново ще се окажете с популация от тези същества в дома си.

Дървениците живеят между 8 и 12 месеца. Хранят се с човешка кръв. Нямат нужда от регулярно хранене, те могат да оцелеят с едно хранене за няколко месеца. Това е предпоставка за трудното разпознаване на дървениците у дома, защото основен индикатор са малките среди от кръв по спалното бельо, оставени от тях. Когато не се хранят, няма следи по бельото, съответно, може и да имате дървеници, но да не подозирате за тях.

Способността на дървениците да създават поколения бързо, с наличието само на един или два екземпляра, е предпоставка за разпространението им. Друга предпоставка е масовото движение на хора – често и на големи разстояния. Както разбрахме, дървениците се придвижват и разпространяват чрез движението на хора и предмети. Намират си място сред багажа, по дрехите, куфарите и пътешестват, без дори хората да знаят, че ги пренасят.

Забелязва се известна тенденция на нарастване на разпространението на дървеници. Към средата на миналия век, те са били на изчезване, но след 1980г. разпространението им отново е започнало.

Внимавайте какви спомени и сувенири си носите от почивката! Пожелаваме на всички да нямат такива преживявания и никога да не се сблъскват с този проблем! За тези, на които се случи това неприятно преживяване и ситуация, ние сме насреща, за да Ви отървем от неприятните гадинки.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button