web analytics
 
 
06.04.2015 Превента България

Дървениците и какво трябва да знаем при обработката срещу тях

e04cad04eeurn-jpg-240-129-cc-dri-dt47ic0vkea13b7f76y

Дървеници

Унищожаването на дървениците е един много сложен процес, защото те са едни от най-трудните вредители.

Първо: Какво е хубаво да знаем за дървениците?

По света дървениците са близо 92 вида и представляват безкрили малки паразити, които се хранят с кръв през нощта. Потайни и плашливи са, обичат тъмнината и затова похапват вечер, преди изгрев слънце. Но ако са много гладни, ще притъпят усещането си за страх от светлината и ще нападнат и през деня. Дървениците обитават тъмните местенца, обичат да стоят в гнездата си. Те са незабележими и устойчиви на противодействие, с елипсовидна или капковидна форма. Дървениците са с различен размер, който се определя от пола, вида, фазата на развитие и количествата консумирана кръв. От това следва дължината им да варира от 0,5 мм до 7 мм. Докато смучат кръв, гадинките могат да нараснат до 6 пъти над собственото си тегло и до 50% от дължината си.

У нас се срещат предимно постелни дървеници (креватни дървеници), чието име идва от факта, че обичат да са близо до човека. Те избират да живеят в прикрити, тъмни местенца, около които жертвите им спят или си почиват. Могат да се срещат навсякъде в дома ни: в цепнатини, в пукнатини, в подматрачната рамка на леглото, в матрака, под секции, мебели, в гардероба, в кресла и столове или в електрически уреди. Тялото на възрастните паразити е плоско, тънко, малко, сплеснато в коремната зона. Цветът им е от жълтеникаво-прозрачен до кафяво-червен. Формата им спомага една ненахранена дървеница да се провира през цепнатини и пролуки. Като крепирана хартия е намачкана горната част на тялото на дървениците, а долната е сегментирана. Имат нещо като козина по гърбовете от златисто-кафяви къси косъмчета. Притежават муцунка на главата си, а под нея се забелязват мустачки, които имат функцията на антени. Имат малки очи с 30 фасети. Насочват хобота си напред при хранене и го прибират под тялото си, когато са в покой. Тези паразити имат 6 много добре развити крачета, които им позволяват добро и бързо придвижване с пълзене по вертикални и водоравни набраздени места: тапети, дърво, стени и други.

Само, когато едно стъкло е замърсено, дървениците могат да се изкачват лесно по него. Дървениците не могат да летят или да подскачат, защото нямат крила, а само пълзят. Както при мравките, скоростта на пълзене им е средно бавна. Успяват да се катерят вертикално и хоризонтално като стигат до високи тавани. Докато станат възрастни паразити, те преминават пететапно развитие като не престават да пият кръв. Последната трансформация ги преобразува в полово зрели гадини. Женските дървеници снасят всеки ден около 5 яйца. За целия си живот една женска има над 500 яйца, които се застопоряват с едно лепливо вещество върху повърхностите, върху мебелите, в матраците, в цепките, в тапицериите, под леглата, в чекмеджета, в контактите, в гардеробите, под килимите и тапетите.

Как да разберем, че са ни нападнали дървеници?

Дървеници можем да видим и с просто око, обаче е много трудно, защото се крият и стават видими едва, когато излязат да се нахранят.

Първият сигнал, че сме нападнати от дървеници е, ако на сутринта открием червено петно, което ни сърби. Ухапванията са предимно по ръцете, лицето, шията и краката. Може да различавате ухапванията на дървеници от тези на бълхи по следните показатели: бълхите похапват предимно около глезените и по краката; ухапването от бълхи е по-краткотрайно; при нападението на бълхи се вижда червена точица в самия център на петното, а при дървениците тя често липсва. Причинените от тях ухапвания са безболезнени, но причиняват петна и сърбежи, и малки пъпчици. Много често отшумяват сами, без странични реакции, но с много неприятен сърбеж. Тези симптоми са сходни със симптомите, причинени при ухапване от бълха или комар. Но ухапването от дървеници може да предизвика остри реакции, които могат да достигнат до алергичен шок с лош край.

При чувствителност от слюнката на дървениците има хора, които получават лезии или екземи. Тези паразити не пренасят болести с кръвта на жертвите, които са ухапали. В организма си имат около 27 човешки патогена и дори хепатитни. Това, което ги различава от другите кръвосмучещи паразити е, че нито един от тях не е инфектирал жертвата си при ухапване. Дървениците много често хапят по много пъти, докато открият най-удобното си място за смучене, което да е лишено от много косми. Образуват се петна, които оформят нещо като линия, триъгълник или неправилен кръг от хода на гадинките по спалнята. Те са се скупчили някъде наоколо.

Вторият белег за наличието на дървеници е, ако по спалното бельо откривате точици и петна от кръв. Тези следи стават, ако при спането случайно смачкате паразитите или ако те нарочно връщат погълнатата кръв. Това се случва, за да успеят да се приберат обратно в тясното си скривалище, защото в противен случай са много подути. Освен тези петна, може да има и други: кафеникави, със сладникаво-горчива миризма. След ядене, дървениците изпускат такива екстремални течности, които се превръщат в петна.

Третият признак е, ако намирате малки кухи обвивки от насекоми. Малко преди да се превърнат във възрастни, дървениците си сменят кожата около пет пъти. Кожите им са летливи, прозрачни, малки и леки.

Четвъртият сигурен знак е, ако повърхността на подматрачната рамка или дървената част е леко лепкава, и виждате малки зрънца колкото песъчинки. Те представляват белите яйца от насекомото, които се прилепват около матрака, столове, чекмеджета, нощни шкафчета.

Естествено, най-точният признак за наличието на паразитите, е намирането на самите вредители.

Тогава, не се бавете и незабавно действайте:

1. Минете цялата къща с прахосмукачка. Не пропускайте нищо – от всички повърхности до мебели и легла.

2. Насочете се към пукнатини, процепи, гънки, ръбове, шевове и места, около копчета. Не забравяйте да почистите и первазите на прозорците, като задължително ги измийте с препарат.

3. Изперете спалното бельо и всички останали покривала, възглавници, гоблени и всякакви текстилни повърхности и след това ги изсушете в сушилня за поне един час. Задължително, след това ги изгладете.

4. Леглата Ви не бива да допират стени. Трябва да измиeте подовите первази и стените много добре с нужните препарати, на височина – най-малко метър и половина от пода. Запечатайте матраците със специални торби.

5. Трябва да се запълнят всички отвори, цепнатини и пукнатини до тръби, контакти, електрически ключове, цепки по стените и разлепени места по тапетите. Дървениците могат да минат дори и през най-малките отворчета.

6. Цялата мебелировка трябва да се почисти със силни препарати. Бъдете по-внимателни с вътрешностите и долните части.

7. Но най- ефективно ще се справите с вредителите, ако ни повикате – ние сме сертифицирана фирма за борба срещу вредителите.

За тази цел, трябва да подготвите жилището си в следния вид (същото важи и за складове, ресторанти, предприятия от хранително-вкусовата промишленост, съоръжения за преработка и съхранение на храни, супермаркети, хотели,болници, офиси и други):

1. Махнете чаршафите и останалото спално бельо, за да може специалистите ни много внимателно да разгледат матрака или дюшека и подматрачната рамка.

2. Ако имате някакъв багаж под леглата, го извадете и го поставете в средата на стаята. Не го изнасяйте, защото е хубаво да се огледа от нас.

3. Трябва да изметете и минете с прахосмукачка целия под. Така ще премахнете част от яйцата им. Изхвърлете ги в найлонов плик, далеч от къщата ви и изхвърлете пак там торбичката на прахосмукачката.

4. Сложете дрехите в найлонови чували, завържете ги и ги оставете в средата на стаята. Не ги изкарвайте извън стаята. След обработката и карантинния период ги извадете от чувалите и ги поставете директно в пералнята. Изперете ги на висок градус.

5. В къщата ви да няма домашни любимци и деца. Върнете се там най-малко 12 часа след като сме минали и напръскали срещу гадините.

6. Изпразнете нощното шкафче.

7. Ние ще огледаме и третираме следните места (трябва да осигурите свободен достъп до тях):

дървеници• Матрака или дюшека
• Рамката на леглото
• Ръбовете на меката мебел
• Первазите
• Контактите
• Отлепени тапети
• Картините
• Гоблените
• Календарите
• Стари дупки от пирони, закачалки и други

Ако сте намерили дървеници преди повече от 10-14 дни, подгответе се за около три последователни пръскания. Ако дните са повече от 20, ще са необходими 4 третирания. Важно е да знаете, че времето между първото и второто посещение е някъде между 7 и 10 дни, а интервалът между второто и третото напръскване се определя индивидуално. След посещенията ни, не отмивайте препарата. Може да минавате с прахосмукачка или да метете. Трябва да знаете също, че препаратите, с които пръскаме обилно против дървеници, съхнат малко по-бавно и затова ще е необходимо да си отделите няколко часа, за да може обработените площи да се проветрят достатъчно. След първоначалната ни намеса, най-вероятно ще са необходими още едно-две наши посещения, защото дървениците са едни от най-упоритите вредители.

Цените ни варират според квадратурата на обработваните площи като времето за реакция е до 48 часа.

Ние се доверяваме на специални и изпитани препарати, които са отровни и с бързо действие, но са безвредни за нас хората и за околната среда. Те са сертифицирани от Министерството на Здравеопазването и са съобразени с всички изисквания на Европейския съюз. Посещенията се извършват от професионални дезинфектори, които имат правоспособност по изискванията на М3, РИОКОЗ/ХЕИ/ и НЦЗПБ (Национален Център по Заразни и Паразитни Болести).

Химикалите, с които работим представляват отлична комбинация от смъртоносно вещество, примесено с друго за много бързо действие (тетраметрин) и нов клас инсектицид – Регулатори на Растежа на Насекомите (пирипроксифен). Като комбинация, препаратите ни действат върху целия цикъл на метаморфоза на насекомите и дават сигурен контрол.

Така че не се колебайте, а ни потърсете бързо, защото борбата с тези вредители ще Ви отнеме много време и нерви. И най-вероятно сами не бихте се справили с проблема.

Оставаме на Ваше разположение за въпроси и информация!

 

, , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button