web analytics
 
 
16.03.2024 Превента България

Дървениците атакуват отново

Дървениците атакуват отново

След десетилетия затишие, дървениците се завърнаха.

Нашествия от гадинките предизвикаха паника в края на миналата година в Париж, който ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2024 г, но френската столица не е изолиран случай.

Каква е причината популациите от дървеници да процъфтяват сега? Защо нашествията на тези насекоми са опасни и как да ги разпознаем? Отговори на тези въпроси и още полезна информация може откриете в следващите редове.


Завръщането на дървениците

Креватните дървеници тормозят хората от хилядолетия, но популациите им биват драстично ограничени с инсектициди като DDT след Втората световна война. Сега тези препарати са забранени за употреба, а по всичко личи, че климатичните промени наред с други фактори оказват благоприятно въздействие върху популациите на дървеници, комари, хлебарки и други вредители по цял свят.

Но да се върнем в Париж, където дървениците се завърнаха с гръм и трясък. През октомври миналата година заместник кметът Еманюел Грегоар заявява пред телевизионните камери, че “никой не е в безопасност”. И не, той не говори за война, за опасен нов вирус или нещо друго, а за нашествието от дървеници в града. Гадинките не само тормозят все повече хора в домовете им, но могат да бъдат забелязани в Парижкото метро, в киносалони, летища и други обществени места. Хората са ужасени, публикуват снимки и клипчета с дървеници и ухапвания от тях в социалните медии.

Властите в Испания и Обединеното Кралство също съобщават за значително увеличаване на нашествията на дървеници в последните години. Компанията за контрол на вредители “Рентокил” съобщава за увеличение в размер на 65% за 2023 в сравнение с предходната година във Великобритания. Сходно е положението в Сингапур и Южна Корея. Властите в Канада и САЩ също наблюдават задълбочаване на проблема с дървениците.

Фактори, които допринасят за инвазията на дървениците

Разбира се, процъфтяването на популациите от дървеници не става безпричинно. То е резултат от комбинация от фактори. Ето най-важните от тях:

Климатичните промени

Промените в климата създават благоприятни условия за размножаване на дървениците и допринася за тяхната устойчивост. Покачването на температурите се отразява много благоприятно на популациите на много видове насекоми, включително вредители, и дървениците не правят изключение. Метаболизмът им се забързва и се размножават по-бързо.

Увеличаване на международната търговия и туризъм след Ковид пандемията

Дървениците не са така бързо и лесно подвижни, като комарите или бълхите. Те нито летят, нито подскачат, затова най-често се преселват от едно място на друго като стопаджии – скрити в багаж, дрехи или товари. Счита се, че контейнерната търговия, както и тази с мебели и други стоки втора употреба, способстват за разпространението на дървениците.

Резистентност към пестициди

Насекомите, оцелели след масовото изтребване на дървеници след Втората световна война с мощни химически препарати, стават много по-устойчиви към тях. Проучвания показват, че днес техните наследници имат множество механизми на резистентност към редица класове инсектициди, което превръща борбата с тях в истинско предизвикателство.

Мълчанието за проблема

Много хора се срамуват да признаят, че са имали или имат нашествие от дървеници вкъщи, поради страх, че ще бъдат стигматизирани като нечистоплътни. А истината е, че проблемът с дървениците не опира до хигиена, и нито една социална прослойка не е имунизирана срещу него. Щом дори посетителите в парижките киносалони стават жертви на тези малки, но упорити кръвопийци, значи застраховани няма.

Какво трябва да знаем за дървениците и защо са опасни?

Латинското им име е Cimex lectularius, наричаме ги още „креватни дървеници“, защото обичайно се хранят нощем, когато ние спим. Хранят се само и единствено с кръв през целия си жизнен цикъл, като освен върху хора, могат да паразитират и върху животни. Счита се, че съществуват от повече от 3500 години и че произхождат от Близкия изток. Днес са разпространени из целия свят.

Дървениците са малки безкрили насекоми (зрелите индивиди не надвишават 7 мм) с овални, странично сплескани тела, което им позволява да се промъкват и крият в много тесни процепи и пукнатини, и да остават незабелязани дълго време. За последното способства и факта, че могат да преживеят месеци, ако не и година, без да се хранят.

Ухапванията от дървеници причиняват зачервявания и подутини, подобни на пъпките от комари, но симптомите се появяват няколко часа по-късно. Често се възпаляват и предизвикват алергични реакции.

Също така е доказано, че дървениците пренасят редица болестотворни патогени, включително антимикробно резистентни бактерии като метицилин-резистентният стафилокок (МРС). Но не бива да подценяваме и психологическия фактор – хората, нападнати от дървеници, често имат проблеми със съня, развиват тревожност и дори депресия.

Заключение

Въпреки напредъка на науката в сферата на борбата с вредителите и усилията ни да ги контролираме, дървениците са сред нас и изглежда са по-силни от всякога. Затова е важно да сме добре информирани за тази заплаха, да се пазим доколкото е възможно и веднага да вземем мерки, ако имаме съмнение, че сме нападнати от дървеници. В случай, че тези упорити гадинки се заселят в дома ви, най-добре се обърнете към специализирана фирма за борба с вредители, каквато е Превента. Повече за нашите услуги в борбата с дървениците, можете да откриете ТУК.

, , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button