web analytics
 
 
03.07.2024 Превента България

Кои са най-добрите домашни рецепти срещу комари?

Кои са най-добрите домашни рецепти срещу комари?

В търговската мрежа има широка гама от продукти за борба с комарите – от спрейове и репеленти до различни електронни устройства.

Някои от тях обаче съдържат химически вещества, които не са съвсем безопасни, а други не са по джоба на всеки. Затова в тази статия сме подбрали най-добрите домашни рецепти за прогонване или справяне с комарите с натурални съставки и подръчни средства, които са напълно безопасни и сравнително бюджетни.

Освен, че са досадни и жилят, тези насекоми пренасят и опасни болести – поради което е препоръчително да вземем мерки срещу тях.

Обща информация за комарите и болестите, които пренасят

Комарите са сред най-разпространените насекоми в света. Известни са над 3500 вида, няколкостотин от които са кръвосмучещи.

Хапят само женските индивиди, и то с цел да набавят необходимите хранителни вещества за яйцата си. Те притежават сензорни механизми, с помощта на която усещат топлината, въглеродния двуокис и определени химически вещества, които отделят жертвите им. При ухапване, комарите инжектират жлезист секрет, който увеличава притока на кръв към мястото и предотвратява коагулацията.

 

 

Слюнката им обаче може да съдържа и различни патогени като бактерии, вируси или паразити от предишно хранене и така да пренася зарази.

Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че понастоящем болестите, пренасяни от комари, ежегодно заразяват около 700 милиона души. Някои от тях, като например чикунгуня, денга, малария, зика, и вирус на Западен Нил са сериозни инфекциозни заболявания и нерядко имат фатален край. Повече за смъртоносните болести, пренасяни от комарите, можете да прочетете ТУК.

5 лесни и изпитани домашни рецепти срещу комари

1.Домашен спрей против комари с масло от лимонов евкалипт

Използвано от 40-те години на миналия век, маслото от лимонов евкалипт е един от най-известните естествени репеленти. Дори е одобрено от Агенцията за опазване на околната среда, както и от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ като естествен инсектицид или алтернатива на синтетични химикали като DEET.


Как да приготвите домашен репелент с това етерично масло? Освен маслото, ви трябва малка бутилка с пулверизатор, вода и малко алкохол. Смесвате 10 – 25 чаени лъжички маслото от лимонов евкалипт (в зависимост от това колко силен искате да бъде вашия репелент) с 2 ч.л. вода и също толкова алкохол – най-добре водка. По желание можете да включите и 1 ч.л. течен сапун. Разклатете бутилката и репелентът е готов.

2. Домашен лосион против комари с лавандула и кокосово масло

Освен лимоновия евкалипт, има и други етерични масла, които имат мощно инсектицидно действие и отблъскват комарите. Лавандулата е едно от тях. Качественото етерично масло от лавандула е ефикасно за предотвратяване на ухапвания от комари и други насекоми като бълхи и мухи, и за отблъскване на вредители като молците и хлебарките например. То съдържа съединения като линалол и линалилацетат, които действат като естествени репеленти.


В комбинация с кокосово масло като носител и хидратант, лавандулата дава много добри резултати срещу комарите. Освен това, кокосовото масло само по себе си също притежава репелентни свойства, макар и по-слаби от тези на лавандуловото.
Как да приготвите лосиона против насекоми?

Лесно е. Добавете 20-30 капки етерично масло от лавандула към половин чаена чаша необработено кокосовото масло, разбъркайте добре до получаване на еднородна смес с полутечна консистенция. Използвайте като гел или лосион, нанасяйки го върху откритите части на тялото.

 

 

3. Лимон и чесън или зрънца карамфил

 

Ако искате да изгоните комарите от дома или градината, можете да пробвате друго напълно естествено средство, което е по джоба на всеки, а и най-вероятно необходимите съставки вече са налични в кухнята ви. Всичко, което ви трябва е един лимон и чесън.

Разрязвате лимона на две половини и във всяка от тях мушвате по няколко скилидки. Ако миризмата на чесън не ви понася, заменете го със зрънца карамфил. Поставете половинките лимон в чинии в двора или пред отворения прозорец в стаята – можете да бъдете спокойни, че комари няма да влязат – силният аромат на лимоновите съединения обърква и отблъсква комарите, защото им пречи да локализират жертвите си. Освен това, в помещението ще ухае свежо и приятно

 

4. Босилек

Друг полезен трик за спокоен сън в летните нощи на отворен прозорец е поставянето на саксии с босилек на первазите на прозорците и около вратите. Босилекът съдържа различни летливи съединения като естрагол, линалоол, евгенол и други, които пречат на комарите да локализират своите жертви, като объркват обонянието им. Ето защо миризмата на това растение отблъсква тези насекоми.

Разбира се, може да разположите саксиите и на места, където обичате да прекарвате време на открито, като балкони или дворове.
Освен това, босилекът може да се ползва и като естествен репелент за кожа. Вземете няколко пресни листа, разтрийте ги между дланите си, за да освободите летливите масла и нанесете директно върху откритите части на кожата си.

 

 

 

 

5. Капан за комари със захар, мая и вода

Има и друг лесен, бюджетен и ефективен начин да се отървете от комарите в дома си – да си направите самоделен капан. Не са необходими никакви специални умения и става с подръчни средства.

Вземате празна пластмасова бутилка, махате капачката и срязвате горната й част – приблизително една трета. В срязаното дъно смесвате една чаша топла вода с 2 супени лъжици захар и една супена лъжица мая и разбърквате. След това поставяте отрязаната горна част в долната с гърлото надолу и закрепяте двете части една за друга с тиксо или кламер. Добра идея е и да опаковате бутилката – комарите предпочитат тъмнината и са привлечени от въглеродния диоксид, който се освобождава от ферментиращата смес през гърлото, както и от миризмата на захар. Веднъж влезли в капана, те трудно биха излезли – отворът е тесен, а стените и сместа – лепкави.

Поставете капана в някой тъмен ъгъл на дома си и чакайте. Имайте предвид, че този самоделен капан действа, докато трае ферментацията – между 5 и 7 дни в зависимост от температурните условия в помещението.

Заключение

Лятото е време за релаксация и забавления на открито, но комарите могат да развалят всичко. Вместо да купувате репеленти или спрейове от търговската мрежа, можете лесно и сравнително евтино да си направите такива сами. Опитайте някоя от 5-те натурални домашни рецепти, които подробно разгледахме тук, и се насладете на летните вечери без досадното жужене на комарите и сърбящите им ухапвания.

Вижте още от нашия блог

, , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button