web analytics
 
 
26.06.2015 Превента България

Домашните бълхи и как да се преборим с тях

Бълхите принадлежат към разред малки безкрили насекоми, който включва повече от 200 рода, групирани в 15 семейства.

Размерите им варират от 1,5 мм- 3,5 мм, а цветът им обикновено е тъмночервен към кафяво-черен.

Бълхите не могат да летят, но за сметка на това имат много добри умения при скачане. Бълхата може да скочи до 18 см. вертикално и до 33 см. хоризонтално, което е стотици пъти повече от собствения й размер. Тези големи скокове бълхата осъществява с по-дългите си задни крака.

Както вероятно много от Вас са се уверили лично, бълхите са много издръжливи на натиск и е трудно тялото им да бъде смачкано. Тази им способност вероятно е част от процеса на еволюция и им позволява да оцелеят в случай на удар или драскане от страна на гостоприемника им.

Бълхите живеят по телата на домашни и диви  животни, птици и хора. Телата им са така пригодени, че позволяват лесно плъзгане между космите или перата на гостоприемника си.

Макар да живеят и да се хранят от гостоприемника си, бълхите снасят яйцата си в почвата, по пукнатините на подовете, по прашни места и оставени дрехи на куп, къщичките и легналата на домашните любимци.

Жизненият цикъл на бълхите минава през четири етапа – яйце-ларва- какавида- възрастно насекомо. Женските бълхи снасят от 400 до 2000 яйца, от които се излюпват ларви след около два месеца. Ларвите живеят на местата, където са се излюпили – подовете, почвата.

Бълхите смучат кръв през 2 часа, но са най-активни през нощта. Ухапването от бълха предизвиква силен сърбеж и зачервяване на мястото.

[dt_call_to_action style=”1″ background=”plain” content_size=”normal” text_align=”left” animation=”none” line=”true”]Видове бълхи[/dt_call_to_action]

Познати са над 2 300 вида бълхи, но най-разпространените са три вида – котешка, кучешка и човешка бълха.

Кучешката бълха паразитира освен върху кучета и върху котки, гризачи, хора, а е възможно и върху други животни.

Котешката се среща още върху кучета и хора.

А човешката – върху домашни животни като котки, кучета и гризачи.

[dt_call_to_action style=”1″ background=”plain” content_size=”normal” text_align=”left” animation=”none” line=”true”]Заболявания, пренасяни от бълхи[/dt_call_to_action]

Бълхите пренасят заразни болести като чума, антракс, петнист тиф и др. Най-често те се заразяват от болни животни (плъхове предимно) и пренасят тези заболявания на гостоприемника, когото хапят. Освен пренасяните зарази, бълхата предизвиква възпаление и сърбеж на мястото на ухапването, защото има силно токсична слюнка.

[dt_call_to_action style=”1″ background=”plain” content_size=”normal” text_align=”left” animation=”none” line=”true”]Как да се преборим с наличието на бълхи?[/dt_call_to_action]

Първият и най-сигурен начин е професионалната обработка на дома с инсектицид. Използваните препарати не предизвикват алергии при хората и домашните любимци и нямат други странични реакции.

Още съвети за предпазване от бълхи:

Поддържайте висока хигиена в дома си.

Обезпаразитявайте редовно домашните си любимци, особено кучетата, които имат много по-чест контакт с външната среда, с други кучета, включително и бездомни. Ако забележите, че кучето или котката ви се чешат необичайно често, веднага вземете мерки като ги заведете на ветеринар и им сложите обезпаразитяващ препарат.

Ограничавайте достъпа на гризачи до дома си. Пръскайте срещу мишки, плъхове, за да не позволите един проблем да доведе следващ.

Освен в домовете си е добре да имате предвид, че е препоръчително честото обработване на мазета и тавани против гризачи.

Фирма Превента предоставя професионална защита от бълхи. Запознайте се с цените и услугите ни:

[dt_gap height=”10″][dt_button link=”https://preventa.bg/%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D1%85%D0%B8/” target_blank=”true” size=”big” animation=”bottom” icon_align=”right” color=”green”]Информация и цени за борба с бълхи[/dt_button]

 

 

, , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button