web analytics
 
 
09.05.2018 admin

Да имаш за домашни любимци… насекоми

Отглеждането на насекоми като домашни любимци може да изглежда прищявка, каприз, но не се отличава  особено от обичайните питомци – котки, кучета и папагали. Даже може да се каже, че е по-сложно, защото изисква повече познания и специфична отдаденост. Ето някои от насекомите, които са обект на такава индивидуална човешка грижа.

Богомолки – любопитен хищник под похлупак

Те са насекоми, известни с това, че женската изяжда мъжкия след като я оплоди. Всъщност хищническият им нрав не е само в тези случаи. Хапват си мухи, но даже посягат на дребни екземпляри на гущери, жаби и птички. Може да се купи такава яйчна капсула от богомолка, която да поставите в специално контейнерче и след това ще се излюпят стотици богомолки. Те не трябва да се държат заедно с други животни и насекоми и редовно трябва да ги храните. Богомолката не е агресивна към човека и може да бъде поставена в ръката. В редки случаи могат да ви захапят, ако ви приемат за някакъв вид плячка, поради което не ги оставяйте гладни. Ухапването от богомолката не е отровно или особено болезнено, но може да ви изплаши.

 

Пръчица – царят на мимикрията

Те са нежни и чувствителни насекоми, биха могли да се отглеждат и в домашни условия. Особен интерес към тях проявяват децата, които наблюдават тяхната структура, начин на мимикрия. Чрез тях те могат да опознаят елементи от еволюцията и начина на приспособяване към средата на вида. В това отношение именно пръчицата е овладяла способите до съвършенство. Като ги поставите в обстановка, наподобяваща техните естествени условия, може след това дълго да се вглеждате докато откриете сред клонки и листа вашия питомец. Освен това пръчиците се размножават по любопитен начин – и това е интересно да се проследи.

 

Калинки

калинкаРазпространено насекомо, по телцето му има комбинация от черни и червени петна. Обикновено се храни с личинки и ларви на други вредители като на листните въшки, достига до един сантиментър дължина. За развъждането му трябва да се снабдите с личинки или да хванете възрастен екземпляр. Държат се в неголеми кутийки с дупки за вентилация. Също им е нужна влага, поради което трябва да има влажна гъба-сюнгер или влажна салфетка. От своя страна тези насекоми са любима храна пък на пеперудата монарх.

 

Щурец – певец, но за малко

Те са от малкото насекоми, които не предизвикват негативна реакция у хората, като са в близост до тях. Може да се отглежда като домашен любимец, но също живее малко. Нужно е да имате кутийка с дупки за поместване на щуреца. Съхраняват се на топли  и влажни места, затова трябва да имате там и гъба – сюнгер, която се навлажнява, за да може щурецът да ползва тази влага. Хранят се с фини късчета от зеленчуци и плодове. При полските щурци пее само мъжкият, така привлича самките.

 

тарантула домашен любимец
Паяк тарантула – екзотичен и опасен

Те са грамадни, мъхести и красиви. Тарантулата е притегателно същество, с екзотична визия, но е и отровно. Затова не се препоръчва там, където в дома има малки деца. Все пак доказано е, че именно децата по-малко се страхуват от паяците и общуването с такъв вид е отличен начин да опознаят света на безгръбначните. Но не без родителски надзор!
Ако решите да отглеждате тарантула, е нужно да изберете точния вид: например „чилийска роза“ или „мексиканска червеноколенеста тарантула“. Възрастният ще храни и ще се грижи за паяка, а децата могат да наблюдават отстрани без да пипат. Научете ги също така да не отварят контейнера с отровния паяк във ваше отсъствие. Интересно е да се наблюдава и смяната на кожата при тарантулите.

 

Пеперудата голям полумесец – метаморфозата в действие

Това е красива пеперуда, обикновено в ярко жълт цвят с черни петна и жилки по крилата. Има и обратен вариант – черен цвят с жълти петна. Среща се в България. В някои страни е защитен от закона вид. Пеперудата голям полумесец обикновено си снася яйцата върху листата на магданоз, копър и фенел. Цялата метаморфоза на големия полумесец може да се проследи, ако вземете едно такова растение, върху което вече са оставени яйцата на пеперудата и го пренесете в саксия вкъщи. Ще видите зелените гъсеници, които имат черно-жълти ивици. Внимавайте ярките цветове и движенията на гъсениците да не привлекат вниманието на някои други хищници, затова предпазливо ги покрийте с марля. След около 2-3 седмици ще се образува какавида в пашкул, а накрая ще излезе от нея и самата пеперуда.

 

Копринена пеперуда – метаморфоза в действие

Тя е по-обикновена на вид, но затова пък от нея се произвежда чудната коприна. Родината ѝ е Китай. В домашни условия може да се отглежда такава пеперуда, нейните гъсеници се хранят обикновено с листата на черница. Така че, като сте решили да отглеждате такъв вид, ще е нужно да помислите и за начина на прехраната му. В пластмасов контейнер се поставят хартиени салфетки, върху тях няколко листа от черница, там се оставят и яйцата на копринената пеперуда. От тях ще се излязат гъсениците, които доста бързо се развиват и много хапват, затова трябва постоянно да захранвате с нови листа. След това се развива пашкул с какавида, а след две седмици идва и самата пеперуда.

 

Пеперуда „монарх“ – красота за два месеца

пеперуда монархТова е една от най-красивите пеперуди, отличаваща се с голям размах на крилата – 10 см. Живее обикновено на територията на Северна Америка. Отглежането на този вид в домашни условия би трябвало да започне с внимателното принасяне на растение, върху което има гъсеница на такава пеперуда. След това ще наблюдавате чудото на нейното преобразяване – трансформиране в какавида, а накрая от нея пък ще разпери крила пеперудата. Крилата ѝ са черно-оранжеви, създанието е много симпатично, но трябва да знаете, че то живее само два месеца.

 

Мадагаскарска съскаща хлебарка

Те са грамадни – впечатляват с външния си вид и размери и се отличават с тяхното съскане. Не е сложно да се отглеждат, даже за децата могат да са подходящ обект, чрез който да се учат на увереност при общуване с непознати същества от природата. Този вид хлебарки няма такава мрачна слава като обичайните им събратя. Напълно безопасни са за човек, не хапят, а при докосване само съскат. Продават се и може да си купите екземпляри според желанието за възраст и големина. Живеят десет години, стават за отглеждане в домашни условия. Подходящи са и за храна на тарантули, гущери и др. подобни животни.

 

Отглеждането на насекоми като домашни любимци може да се окаже важен момент за опознаване на света на живата природа. За подрастващите това е поле за натрупване на наблюдения и научаване на деликатно общуване с животинския свят.

 

 

, , , , ,
Call Now Button