web analytics
 
 
09.05.2018 Превента България

Да имаш за домашни любимци… насекоми

богомолка домашен любимец насекомо

Отглеждането на насекоми като домашни любимци може да изглежда прищявка, каприз, но не се отличава  особено от обичайните питомци – котки, кучета и папагали. Даже може да се каже, че е по-сложно, защото изисква повече познания и специфична отдаденост. Ето някои от насекомите, които са обект на такава индивидуална човешка грижа.

Богомолки – любопитен хищник под похлупак

Те са насекоми, известни с това, че женската изяжда мъжкия след като я оплоди. Всъщност хищническият им нрав не е само в тези случаи. Хапват си мухи, но даже посягат на дребни екземпляри на гущери, жаби и птички. Може да се купи такава яйчна капсула от богомолка, която да поставите в специално контейнерче и след това ще се излюпят стотици богомолки. Те не трябва да се държат заедно с други животни и насекоми и редовно трябва да ги храните. Богомолката не е агресивна към човека и може да бъде поставена в ръката. В редки случаи могат да ви захапят, ако ви приемат за някакъв вид плячка, поради което не ги оставяйте гладни. Ухапването от богомолката не е отровно или особено болезнено, но може да ви изплаши.

 

Пръчица – царят на мимикрията

Те са нежни и чувствителни насекоми, биха могли да се отглеждат и в домашни условия. Особен интерес към тях проявяват децата, които наблюдават тяхната структура, начин на мимикрия. Чрез тях те могат да опознаят елементи от еволюцията и начина на приспособяване към средата на вида. В това отношение именно пръчицата е овладяла способите до съвършенство. Като ги поставите в обстановка, наподобяваща техните естествени условия, може след това дълго да се вглеждате докато откриете сред клонки и листа вашия питомец. Освен това пръчиците се размножават по любопитен начин – и това е интересно да се проследи.

 

Калинки

калинкаРазпространено насекомо, по телцето му има комбинация от черни и червени петна. Обикновено се храни с личинки и ларви на други вредители като на листните въшки, достига до един сантиментър дължина. За развъждането му трябва да се снабдите с личинки или да хванете възрастен екземпляр. Държат се в неголеми кутийки с дупки за вентилация. Също им е нужна влага, поради което трябва да има влажна гъба-сюнгер или влажна салфетка. От своя страна тези насекоми са любима храна пък на пеперудата монарх.

 

Щурец – певец, но за малко

Те са от малкото насекоми, които не предизвикват негативна реакция у хората, като са в близост до тях. Може да се отглежда като домашен любимец, но също живее малко. Нужно е да имате кутийка с дупки за поместване на щуреца. Съхраняват се на топли  и влажни места, затова трябва да имате там и гъба – сюнгер, която се навлажнява, за да може щурецът да ползва тази влага. Хранят се с фини късчета от зеленчуци и плодове. При полските щурци пее само мъжкият, така привлича самките.

 

тарантула домашен любимец
Паяк тарантула – екзотичен и опасен

Те са грамадни, мъхести и красиви. Тарантулата е притегателно същество, с екзотична визия, но е и отровно. Затова не се препоръчва там, където в дома има малки деца. Все пак доказано е, че именно децата по-малко се страхуват от паяците и общуването с такъв вид е отличен начин да опознаят света на безгръбначните. Но не без родителски надзор!
Ако решите да отглеждате тарантула, е нужно да изберете точния вид: например „чилийска роза“ или „мексиканска червеноколенеста тарантула“. Възрастният ще храни и ще се грижи за паяка, а децата могат да наблюдават отстрани без да пипат. Научете ги също така да не отварят контейнера с отровния паяк във ваше отсъствие. Интересно е да се наблюдава и смяната на кожата при тарантулите.

 

Пеперудата голям полумесец – метаморфозата в действие

Това е красива пеперуда, обикновено в ярко жълт цвят с черни петна и жилки по крилата. Има и обратен вариант – черен цвят с жълти петна. Среща се в България. В някои страни е защитен от закона вид. Пеперудата голям полумесец обикновено си снася яйцата върху листата на магданоз, копър и фенел. Цялата метаморфоза на големия полумесец може да се проследи, ако вземете едно такова растение, върху което вече са оставени яйцата на пеперудата и го пренесете в саксия вкъщи. Ще видите зелените гъсеници, които имат черно-жълти ивици. Внимавайте ярките цветове и движенията на гъсениците да не привлекат вниманието на някои други хищници, затова предпазливо ги покрийте с марля. След около 2-3 седмици ще се образува какавида в пашкул, а накрая ще излезе от нея и самата пеперуда.

 

Копринена пеперуда – метаморфоза в действие

Тя е по-обикновена на вид, но затова пък от нея се произвежда чудната коприна. Родината ѝ е Китай. В домашни условия може да се отглежда такава пеперуда, нейните гъсеници се хранят обикновено с листата на черница. Така че, като сте решили да отглеждате такъв вид, ще е нужно да помислите и за начина на прехраната му. В пластмасов контейнер се поставят хартиени салфетки, върху тях няколко листа от черница, там се оставят и яйцата на копринената пеперуда. От тях ще се излязат гъсениците, които доста бързо се развиват и много хапват, затова трябва постоянно да захранвате с нови листа. След това се развива пашкул с какавида, а след две седмици идва и самата пеперуда.

 

Пеперуда „монарх“ – красота за два месеца

пеперуда монархТова е една от най-красивите пеперуди, отличаваща се с голям размах на крилата – 10 см. Живее обикновено на територията на Северна Америка. Отглежането на този вид в домашни условия би трябвало да започне с внимателното принасяне на растение, върху което има гъсеница на такава пеперуда. След това ще наблюдавате чудото на нейното преобразяване – трансформиране в какавида, а накрая от нея пък ще разпери крила пеперудата. Крилата ѝ са черно-оранжеви, създанието е много симпатично, но трябва да знаете, че то живее само два месеца.

 

Мадагаскарска съскаща хлебарка

Те са грамадни – впечатляват с външния си вид и размери и се отличават с тяхното съскане. Не е сложно да се отглеждат, даже за децата могат да са подходящ обект, чрез който да се учат на увереност при общуване с непознати същества от природата. Този вид хлебарки няма такава мрачна слава като обичайните им събратя. Напълно безопасни са за човек, не хапят, а при докосване само съскат. Продават се и може да си купите екземпляри според желанието за възраст и големина. Живеят десет години, стават за отглеждане в домашни условия. Подходящи са и за храна на тарантули, гущери и др. подобни животни.

 

Отглеждането на насекоми като домашни любимци може да се окаже важен момент за опознаване на света на живата природа. За подрастващите това е поле за натрупване на наблюдения и научаване на деликатно общуване с животинския свят.

 

 

, , , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button