web analytics
 
 
20.05.2015 Превента България

Спокойно лято без комари /ако живеете в къща с двор или близо до вода/

[dt_gap height=”30″]

Сигурно всеки, който живее в квартали, които са по-озеленени или са в подножието на Витоша, или има къща край Панчаревското езеро, страда от нашествието на неприятните комари в края на пролетта и в началото на лятото. Тъкмо сте си излезли в градината и ужасното жужене се появява. Ако обаче там расте лавандула, няколко стръкчета от нея, с които да си натъркате китките и ушите, помага много и ги отблъсква. Ако не, се намесваме ние от Превента и можем да се справим с гадинките, защото сме лицензирани да убиваме. Буквално! Унищожаването на комари е една от многото услуги, които Ви предлагаме.
Нашата ползотворна борба с тях включва различен набор от начини и средства за превенция, които умело съчетаваме със саниране на пространството, и употребяване на различни средства за намаляване и отблъскване на популациите им.
Трябва да знаете, че справянето с летящите инсекти е свързано с два вида обработка: локална с препарати и аерозолно пръскане. Може да ни се обадите, за да ви дадем цени, които се образуват от вида на обекта.
Комарите са едни доста интересни гадинки. Освен че имат 47 зъба и се привличат от хора, които скоро са похапвали банани, съществуват над 2500 вида. Те се активизират в ранните сутрини и привечер и е погрешно да казваме, че комарите хапят. Всъщност те ни смучат.

[dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”plain” line=”true” style=”0″ animation=”none”]Добрата новина е, че за да се изсмучи изцяло кръвта на един човек , са необходими 1 200 000 комара, които трябва да смучат едновременно.[/dt_call_to_action][dt_gap height=”30″]

Така че, поне за това можем да бъдем спокойни, когато си мързелуваме в градината, а и когато комарът задоволи глада си, специфичен химичен сигнал го спира да смуче повече кръв. Най-опасни са женските, защото само те смучат кръв и по този начин набавят протеини за яйцата си. Мъжките комари пийват нектари и сокове и можем да ги наречем безобидни вегани.
Според някои учени, комарите притежават в ушите си не по-малко сензорни клетки от един човек и очите заемат по-голямата част от главата им. Крилата им трептят от 300 до 600 пъти в секунда. Това жужене, което често чуваме и ни дразни, е звукът, който крилата на женските комари издават и по този начин помагат на мъжките да ги открият по звука. Това, колкото и да е неприятно за хората, омайва мъжките индивиди. Освен това е хубаво да имате предвид, че и Вие може да използвате различни способи, с които да ограничавате комарената инвазия, като поставянето на мрежи на прозорците, използването на различни инсектициди за убиването на ларви и възрастни представители и ограничаването на естествените източници като застоялата вода да речем. Но това са твърде краткотрайни и не достатъчно ефективни методи.

[dt_gap height=”30″]

Комарите имат своите „предпочитания”, когато решат да ни атакуват. 

[dt_gap height=”30″]

Те се привличат от хора с черни, тъмносини и червени дрехи, които са пийнали някоя и друга бира или газирана напитка, спортуващи хора, защото тези тела са с по-висока температура и отделят повече пот. Следователно, точно когато сме излезли в двора или в градината и се захванем с любимите си летни занимания, пристигат и Те!

[dt_gap height=”30″][dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”plain” line=”true” style=”0″ animation=”none”]Комарите обичат да нападат хора с нулева кръвна група. По-малко се интересуват от представителите на група А.[/dt_call_to_action][dt_gap height=”30″]

Някои комари са преносители на опасни болести като малария, денга треска, енцефалит, филариаза и жълта треска. Но за щастие, вирусът на СПИН не може да бъде пренесен чрез ухапване от комар.

За обобщение можем да кажем, че ние от Превента знаем много за комарите и можем да се справим доста ефективно с тях. Разбира се, с помощта на различни пестициди, с които пръскаме любимите Ви външни площи. Когато дойдем в дворовете Ви, започваме с опръскване на оградите, терасите, навесите и ако имате барбекю. С таблетки третираме дребните алпинеуми и обработваме останалите зелени пространства, въздушните части и рисковите места, в които знаем, че неприятните животинки се крият. Периодът на карантина е около няколко часа след третирането на зелените площи и тъй като откритите пространства най-често са подложени на комарено нашествие, трябва обработките да се повтарят минимум два пъти през 20 дни.

Така че, ако имате проблеми с тези същества, не си губете времето, нервите и средствата, а ни потърсете незабавно и ние ще ги унищожим!

[dt_gap height=”30″]

Знаете ли, че в Италия се чества празник на комарите?

На различни дати е, но представлява провеждане на състезание по улов на комари от семейни двойки, които трябва да са облечени в бански. А пък в Китай съществува една риба, наречена „ блатен щипок”, която изяжда комарите. В България тази функция е иззета от рибата „гамбузия”.

[dt_gap height=”30″]
, , , , , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button