web analytics
 
 
06.04.2024 Превента България

Възходът на смъртоносните болести пренасяни от комари

Възходът на смъртоносните болести пренасяни от комари

Над 1 милион души достигна броят на заразените в Бразилия с инфекциозно заболяване Денга, по данни на здравните власти в страната към 1-ви март 2024 г.

Жълт код за опасността обяви и съседна Република Аржентина, където случаите бързо растат, а МВнР на България препоръча на българските граждани там да бъдат бдителни.

Денга е тежко инфекциозно заболяване, което се предава след ухапване от комари. Денга може да бъде животозастрашаваща болест, особено при жени, деца и хора с хронични заболявания. Комарите са преносители и на други тежкопротичащи заболявания, затова борбата срещу тях е в световен мащаб.

Къде може да се заразите след ухапване от комар

В момента болестите, пренасяни от комари, заразяват до 700 милиона души всяка година, съобщава Световната здравна организация (СЗО).

В исторически план тези комари са обитавали тропически и субтропични региони, като Южна Америка и Югоизточна Азия. През последните години обаче те са проникнали в незасегнати преди това области, като Южна Европа. Тези комари, пренасящи болести, разширяват географския си обхват със затоплянето на климата, твърдят учените. Прогнозите им сочат, че около 8,4 милиарда души може да са изложени на риск от заразяване с болести, като Чикунгуня, Денга, Малария и Зика до края на века.

Как може да се предпазите от заразяване от комар

Научните иновации са съюзник на учените в борбата със заразените комари и вече има ваксини срещу някои заболявания, предавани от тези насекоми. Според СЗО ваксинирането е един от най-ефективните начини да защитите здравето си, докато пътувате в чужбина. Препоръчва се поставянето на дозата да е месец преди отпътуването.

Срещу Чикунгуня е одобрена моновалентна, еднодозова, жива атенюирана ваксина, единствената ваксина, която в момента показва устойчиви титри една година след ваксинацията.

Срещу Денга се внедряват две ваксини през 2024 г., като няколко кандидати за ваксина провеждат проучвания на късен етап.

Срещу Малария има две одобрени ваксини, които се предлагат в цяла Африка.

Възобновяването на огнищата на Зика в Северна и Южна Америка (Бразилия) през 2024 г. даде нова енергия на усилията за разработване на ваксина срещу зика.

Учените в борбата с комарите

  • Оптимизиране на съществуващите ваксини срещу малария

Увеличаването и разпространението на кампании за ваксиниране ще набере скорост през следващите месеци, но текущите изследвания проучват най-добрата доза и стратегия за доставяне.

„Някои проучвания планират да разгледат начин за използване на RTS,S с намалена доза, което би могло да го направи дори по-рентабилен. Има също въпроси за това как най-добре да се прилагат графиците за имунизация, особено в условия, където Маларията е силно сезонна, каквито има много в Африка на юг от Сахара“, казва д-р Лари Слуцкер, консултант на международната здравна организация PATH и бивш директор на програма за Малария и пренебрегвани тропически болести.

Например, по-добре ли е в райони, където Маларията е силно сезонна, децата да се ваксинират, когато достигнат определена възраст, или трябва в се поставят първоначалните серии в месеците точно преди сезона на високо предаване, или наистина да се използва хибриден метод, който комбинира и двата подхода?

  • Ваксини от следващо поколение

Разработват се нови ваксини, предназначени към различни етапи от жизнения цикъл на паразита, които са насочени към него по време на най-разрушителния му стадий, казва проф. Адриан Хил, главен изследовател на програма и директор на Jenner Институт към Оксфордския университет.

Друг подход е индуцирането на антитела, за да се предотврати узряването на паразити в комара, след като той се е хранил със заразен човек. Макар че такива ваксини не биха попречили непременно на ваксинирания човек да бъде заразен, те биха могли да намалят броя на инфекциите в дадена общност.

  • Моноклонални антитела

Моноклоналните антитела са променили начина, по който предотвратяваме и лекуваме различни заболявания, от рак до детски вирусни инфекции. Те са лабораторно произведени версии на протеините, които тялото естествено използва, за да се защитава срещу болести, но тези са проектирани да се прикрепят към специфични молекули, като протеини, открити на повърхността на маларийните паразити.

Инжектирани в тялото, такива антитела биха могли да осигурят мощна защита срещу инфекция или предаване на малария, но тъй като те не биха обучили имунната система да запомни как изглежда паразитът, както правят конвенционалните ваксини, такава защита няма да е дълготрайна.

Все още не са одобрени моноклонални антитела за превенция на малария.

  • Мрежи против комари

Чикунгуня, Денга, Малария и Зика, се предават от комари и по-голямата част от намаляването на тежестта на заболяванията през последните две десетилетия е чрез контрола на тези вектори.

Дори и с новите ваксини, мрежите за легла ще продължат да осигуряват опората на защитата в близък до среден или дори дългосрочен план. Тези мрежи сега се променят и подобряват, казва още д-р Лари Слуцкер.

„Всички мрежи за легла от първо поколение са базирани на пиретроидни инсектициди и вече има значителна резистентност към пиретроиди в някои страни. Използват се мрежи с двойна съставка, които съдържат други инсектициди и изглежда, че постигат добро въздействие в райони, където има голяма резистентност към пиретроиди.”

  • Инсектициди

Разработват се и инсектициди, които могат да се пръскат по стените на къщите на хората. В етап на изследване са нови инструменти, като пространствени репеленти – устройства, които излъчват съединение, което отблъсква комарите от околността и атрактивни устройства със захарна примамка (ATSB), които примамват комарите да се хранят с отровна захар.

  • Генетика

Работи се и по варианта комари, управлявани от гени, които могат да бъдат мощен инструмент за елиминиране на Маларията, ако обществото желае да ги приеме.

Различни изследователи използват технологията за редактиране на гени CRISPR, за да въведат модификация, която се разпространява в популациите на комари и прави женските комари стерилни.

Също така се изследва дали заразяването на комари с бактерия, наречена Wolbachia, може да ограничи способността им да предават Малария, като потиска развитието на маларийния паразит в телата им. Тестванията на двете технологии продължават.

  • Лекарства от ново поколение

Проблемът е, че паразитите, пренасяни от комари, все повече развиват резистентност към тези лекарства. Докато алтернативите са в процес на разработване, изследователите също така прилагат молекулярни методи, за да разберат по-добре какви видове резистентност циркулират в популациите и да приспособят лекарствените комбинации към конкретни групи или индивиди в тази популация.

Заключение

За да се предпазите от тежките заболявания, пренасяни от комари, е задължително ваксинирането срещу тях при пътуване извън пределите на България, особено ако се излиза от Европа.

Важно е да се обработват площите с инсектициди, особено край места със застояла вода. Сред превантивните мерки е ползването на репелент за лична защита, а също и естествени репеленти, които биха стояли като украса в градината на дома – лавандула, мента, розмарин, босилек и други силно ухаещи растения.Освен това трябва да се вземат мерки за предотвратяване на разпространението на комари: чисти канали; покриване на съдове за вода.

Не оставяйте предмети, в които може да се натрупа дъждовна вода, тъй като застоялата вода е потенциална среда за размножаване на комари.

 

Ние от Превента сме насреща в борбата с комарите. Не се колебайте да ни потърсите!

Вижте още от нашия блог

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button