web analytics
 
 
26.03.2024 Превента България

Всичко, което трябва да знаете, за да различите истинския ябълков оцет

Всичко, което трябва да знаете, за да различите истинския ябълков оцет

В тази статия ще ви кажем всички тънкости, относно това, как да разпознаете истинския ябълков оцет, посочени от специалистите в Изпълнителната агенция по лозата и виното у нас. Ше научите любопитни факти и една лесна рецепта за домашен ябълков оцет.

Ябълковият оцет и научно доказаните ползи от употребата му

Истинският ябълков оцет съдържа полезни бактерии, ензими и микроелементи, за които се смята, че подпомагат храносмилането, загубата на тегло и регулират нивата на кръвната захар.

Научно изследване, публикувано в онлайн медицинския журнал pubmed сочи, че ябълковият оцет има висок антиоксидантен потенциал и силна антибактериална и противогъбична активност. Според резултатите от изследването, правено от група учени, добавянето на ябълков оцет като хранителна добавка в ежедневната диета може да намали заплахата от множество невродегенеративни заболявания, сред които и Алцхаймер.

Как да разпознаем истинския ябълков оцет?

Разпознаването на истинския от фалшивия ябълков оцет може да бъде предизвикателство, но специалисти изреждат няколко неща, за които трябва да внимавате.

“Оцетът, който се продава на българския пазар, се следи от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), а всички останали подкиселяващи продукти са под надзора на Българската агенция по безопасност на храните.” – обяснява Красимир Коев – изпълнителен директор на ИАЛВ.

Според специалистите от Изпълнителната агенция, при покупката на ябълков оцет трябва да следим за следните неща.

 

 

1. Какво пише на етикета.

  • Истинският ябълков оцет се прави от нарязани ябълки, които са ферментирали с дрожди и бактерии, за да превърнат захарите в алкохол. След това бактериите acetobacter допълнително ферментират алкохола в оцетна киселина, която придава на оцета характерния му пикантен вкус.
  • Фалшивият ябълков оцет, от друга страна, може да бъде направен от разредена оцетна киселина, която е по-евтина и синтетична форма на оцет. Обърнете внимание на концентрацията: ако е 9%, това показва синтетичния произход на оцета. Натуралният продукт ще бъде 4-6%. На етикета на фалшивите продукти може да бъде видяно дори неправилно изписване на синтетичната оцетна киселина Е 260. Не трябва да има добавки като “хранителна” или “за хранителни цели”.

2. Вижте дали има утайка:

  • Истинският ябълков оцет ще има малко утайка на дъното на бутилката. Това е знак, че не е прекомерно обработен.

3. Вкус и аромат.

  • Истинският ябълков оцет има отчетлив, леко сладък и остър вкус с фин ябълков нюанс. Има и характерен аромат.
  • Фалшивият ябълков оцет няма сложността и естествения вкус на истинския ябълков оцет. Ако не можете да го опитате, то миризмата е една от най-очевидните разлики. Истинският ябълков оцет обикновено е малко мътен и има силна, отчетлива миризма. Ако изглежда твърде прозрачен или има слаба миризма, е почти сигурно, че е фалшив.

 

4. Откъде го купувате:

  • Също така е добра идея да купувате ябълков оцет от проверени магазини, за да минимизирате риска от получаване на фалшив продукт.

5. Цената.

  • Цената на натуралния продукт винаги е по-висока от цената на фалшификата. В над 95% от случаите ниската цена подсказва, че продуктът е имитиращ.
    6. Някои производители използват графични трикове, за да измамят потребителите. По-голям шрифт и по-ярък цвят за изписването на “ябълков” или “винен” лъжат, че оцетът на истина е такъв. При някои продукти изписването на думата “оцетен” е с намаляващи букви и “заместител” е с дребен шрифт.

Законът у нас

С промени в Закона за виното и спиртните напитки е приета специална дефиниция за оцет. Парламентът прие определението, че “оцет“ е продукт, получен чрез провеждане на оцетнокисела ферментация от оцетнокисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси, с общо кисело съдържание не по-малко от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина.

Ябълков оцет домашенВидовете оцет се определят и означават според вида на изходната суровина и могат да бъдат винен, плодов, ябълков и алкохолен.

Не се допуска означаване с наименованието „оцет“ на продукти, съдържащи синтетична оцетна киселина. Предвидени са и санкции за производство, продаване и предлагане за консумация на оцет в нарушение на закона – глоба от 1 000 лв. до 5 000 лв. за физическите лица и имуществена санкция от 5 000 лв. до 10 000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци.

Знаете ли, че…

Ябълковият оцет никога не се разваля. С течение на времето може да има видими промени в цвета и яснотата – може да стане малко по-тъмен или мътен. Тези промени обаче не означават, че е за изхвърляне – той все още може да се използва дори в този момент. С течение на времето може да се образува утайка, това е просто появяване на фибри и не е опасно. Това е доказателство за органичния му произход. Утайката, или т.наречената „майка” на оцета, колкото и непривлекателно да изглежда, е много здравословна за консумация.

И на финала, за да сте сигурни на 100% какво слагате на трапезата си, най-добрият начин е да си произведете сами домашен ябълков оцет.

Ето и най-лесната рецепта за домашно направен ябълков оцет:

Трябва да почистим, измием и нарежем ябълките от домашната градина. Нарязаните ябълки слагаме в голям стъклен буркан или в подходящ бидон. Доливаме с вода, в равно количество като ябълките. Покриваме съда с марля и оставяме на тъмно и хладно място.

Трябва да стои така за около 40 дни, като от време на време махаме образувалата се коричка най-отгоре. След 40-ия ден прецеждаме течността и я връщаме пак в съда. Оставяме за още 40 дни да ферментира. Ако се получи коричка отгоре, пак я махаме периодично. След новите 40 дни прецеждаме и наливаме в стъклени бутилки готовият домашен ябълков оцет.

 

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button