web analytics
 
 
05.01.2023 Превента България

Вкаменелост на хлебарка на 49 милиона години

Всички знаем за старата поговорка: “Където има една хлебарка, там със сигурност има и повече!” Но кой би си помислил, че тази фраза е валидна и дори може да ни върне 49 милиона години назад в миналото? Наскоро учени откриха вкаменени следи от пет вида хлебарки в Западно Колорадо, които датират отпреди близо 50 милиона години! Благодарение на откритията си те успяха да разберат по-добре не само еволюционните пътища, но и праисторическите климатични условия. Прочетете нататък, за да се потопим по-дълбоко в тези невероятни открития.

Кой открива вкаменелост на хлебарка?

Преди три години д-р Питър Врсански прави невероятно откритие, което може да пренапише историята – в Рифъл, Колорадо, са открити четири непознати за науката вида хлебарки от вида Ectobius! Тази забележителна находка измества предполагаемата дата на произход на тези насекоми с пет милиона години назад – вместо от Европа и Африка преди 44 милиона години, както се предполагаше преди, сега учените смятат, че те произхождат от Северна Америка преди 49 милиона години по време на епохата на Еоцена*.

Учените са разкрили завладяваща еволюционна история на тези насекоми, които преди векове са прекосявали континентите заедно с променящия се климат. Тези същества вероятно са прекосили Скандинавия по арктически път или Евразия по Беринговия мост, за да обитават сегашното си местообитание на този континент, преди дори да се срещнат с Европа!
Връщайки се назад във времето, Конрад Лабандейра и други учени от музея “Смитсониън” успяват да създадат по-ясна представа за еволюцията. Като сглобяват вкаменелости като тези неотдавнашни открития в пространството и епохата, те могат бавно да започнат да реконструират как съществата са се адаптирали в продължение на милиони години – подобно на решаването на междугалактически пъзел!

Дейвид Колс търсач на фосили

 

Дейвид Колс, запален търсач на вкаменелости от Батълмент Меса, Колорадо, прави забележително откритие преди повече от десет години, докато изследва *формацията Ред Ривър в окръг Гарфийлд. Въоръжен с малко повече от чук за камъни и длето за внимателно събиране на интересуващите го образци, както и с много вестници за опаковане на деликатните находки, той открива вкаменелости на хлебарки, които ще направят революция в палеонтологичните изследвания. Осъзнавайки значението им едва по-късно в живота си, случайните находки на този любител-колекционер оттогава се смятат за една “доста голяма работа”.

 

 

Къде са открити хлебарки на 49 милиона години?

Формацията Грийн Ривър

Изображения на Формацията Грийн Ривър

Домът на Кол е удобно разположен в близост до образуванието *Грийн Ривър – древна езерна система, известна с богатите си находки на вкаменелости. Вкаменелостите, запазени в тази формация, са изключително добре съхранени поради по-малкото дълготрайно увреждане от износване и тектонични размествания в сравнение с други формации по света.
*Формацията Грийн Ривър разкрива богата история, предоставяйки точен запис на това как е изглеждала Северна Америка преди милиони години. Чрез седиментните отлагания, запазени от тези древни езера – на възраст от 53 до 44 милиона години – можем да получим представа за миналото на нашия континент и да разкрием отдавна изгубени тайни за предишните му обитатели.

фосил на хлебаркаВ продължение на почти три десетилетия палеонтологът Дейвид Колс посвещава времето и опита си на откриването на древни вкаменелости от труднодостъпни археологически обекти в САЩ с всъдеход или пеша. Невероятните му усилия са довели до над 250 хил. екземпляра за изследователски цели – 47 хил. от тях са дарени на Университета на Колорадо в Боулдър, а други 150 хил. вкаменени насекоми сега са част от “Колекцията на Колс от вкаменени насекоми от Зелената река” на Смитсониън За да почетат това забележително откритие, оттогава биолозите кръщават един нов вид на негово име: Ectobius kohlsi – миниатюрна версия (дълга по-малко от половин инч), наподобяваща днешните американски хлебарки!

След като доминират в Северна Америка в продължение на милиони години, хлебарките Ectobius внезапно изчезват от континента. Учените предполагат, че по-ниските температури по време на **плейстоценския ледников период са ги изтласкали и те са намерили нов дом в Европа, където условията са били по-благоприятни за оцеляването им. Те се задържат до 1940 г., когато авантюристични екземпляри се връщат обратно с багажа на неподозиращи пътници!
Врсански и Лабандейра продължават да изследват последиците от това откритие, като проучват сродни екземпляри в други музеи, както и да търсят вкаменелости в райони като езерата в североизточната част на Юта и големите езера на Зелената река в Уайоминг. С още повече доказателства те могат да открият колко вида Exobius са обитавали някога Северна Америка – и дали някои от тях са успели да прекосят безопасно Евразия, преди да изчезнат.

Отдадеността на Дейвид Колс на геологията е помогнала да се проправи път за бъдещите изследователи, като стотици хиляди вкаменелости на растения и насекоми сега очакват изследване в изследователски центрове. Досегашният му принос е затвърдил мястото му на лидер в областта; въпреки че се е оттеглил от теренната работа, няма съмнение, че влиянието на Кол ще продължи да живее чрез тези забележителни открития.

 

* Формацията Грийн Ривър е важен геоложки обект, съставен от седиментни пластове, отложени от три големи междупланински езера. Тези пластове са с продължителност 6 милиона години; редуващите се тъмни и светли ивици показват различни цикли на мокро и сухо време, за които се смята, че представляват по една година отлагане. В този район средната дебелина на всяка “варва” (година) е 0,18 mm, но може да варира от едва 0,014 mm или до 9,8 mm.[1] Около тези огромни отлагания се намират части от планината Уинта в Колорадо, Уайоминг и Юта – предлагащи спиращи дъха сцени, в които хилядолетията се простират пред вас!

 * *Плейстоценът, известен като ледников период, е епоха в историята на Земята, продължила от преди 2,58 милиона до 11 700 години, през която са се случили редица глобални заледявания. До 2009 г., когато е официално потвърден от Международния съюз на геологическите науки (IUGS), този период е завършил 1,81 млн. години преди новата ера. Краят на плейстоцена бележи както крайната точка на последната ледникова епоха, така и приключването на палеолитната епоха на нашата планета – тези термини, съчетаващи старогръцки (“pleīstos”, което означава “най-“, и “kainós”, преведено на латински като “cænus”), се вписват идеално в завладяващата му история!

Вижте още от нашия блог
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button