web analytics
 
 
25.10.2017 Превента България

Вижте някои от най-отровните гъсеници в света

гъсеница на гъботворката

Повечето гъсеници са безвредни, но има и някои видове, които представляват съществена заплаха не само за хищници, но и за хора. Нека да разгледаме какво представляват.

 

Гъсеницата на гъботворката

гъсеница на гъботворката

Характерни са червените и сини брадавици по тялото на гъсеницата, от които излизат кичурчета от дълги власинки. Веднъж открит в Европа и Азия, видът е пренесен в Северна Америка през 19 век и по този начин е разширил ареала си значително. Макар и много мъхести, тези власинки могат да причинят болка при контакт и да доведат до дерматит сред по-чувствителните хора.

 

Гъсеницата Acharia stimulea

е родом от източната част на САЩ, обитава по-топъл и умерен климат на региона. Гъсеницата има характерна окраска в зелено и кафяво, наподобяваща седло. Има жилещи косми, пълни с отрова и контактът с хора може да причини болезнено подуване, обрив и гадене.

 

Гъсеницата Megalopyge opercularis

Megalopyge opercularis-min

има необичаен вид: дълги косми, които напомнят персийска котка или някакво друго дългокосместо животно. Тези косми всъщност представляват отровни бодилчета и докосването им ще доведе до реакция, заради която която веднага ще съжалите, че сте направили това. Ще се появи обрив, последван от силна болка, която някои пострадали са описали като сравнима със счупена кост или травма със затъпена сила. Болката може да се излъчва към други места, свързани с мястото на раната, а други симптоми включват изгаряне, подуване, гадене, главоболие, коремна болка, мехури и в тежки случаи гръдна болка, скованост или затруднено дишане.

 

Гъсеницата Automeris io

може да изглежда приятелски, но зад нейните весели цветове се крие коварна заплаха. Най-малкото докосване предизвиква отравяне. Ужилващите косми отделят отрова, която може да причини от леки до много тежки реакции при хората. Всеки от космите отделя отрова, когато се счупи, обикновено вътре в плътта на хищника.

 

Гъсеницата Lophocampa caryae

Lophocampa caryaеза разлика от останалите в този списък с токсични гъсеници, има физически характеристики, които ви „призовават“ да стоите настрана. Тялото на тази гъсеница е покрито в бяло и черно, с два дълги черни израстъка от двата края. Те съдържат отрова, която предизвиква сърбящ обрив, когато се отдели в човешката кожа. Степента на раздразнението може да варира в зависимост от химическия състав и чувствиелността на човека. В допълнение към това, че отровата се „продуцира“ и от отровната храна, която тя поглъща, съхранявайки в плътта и органите си токсини от растенията, които яде.

 

Гъсеницата Ochrogaster lunifer

е без съмнение най-токсичната гъсеница в нашия списък. На вид са красавици и подобно на останалите в тази група са покрити със косми, които отделят отрова, когато са докоснати. Тази отрова обаче има още по-опасен елемент: мощен антикоагулант. Най-малкото убождане може да доведе до вътрешно и външно кръвотечение и то да е фатално, ако не бъде лекувано незабавно.

 

Гъсеница на пеперудата монарх

гъсеница на пеперуда монарх

Това е една от най-красивите пеперуди – и гъсеницата й също е супер интересна. Тя е оцветена много ярко в онези нюанси, които най-ефективно предупреждават за опасност. Макар че тези прекрасни същества не са вредни за човешкото докосване, те са изключително отровни заради растенията, които ядат.

 

Гъсеницата на молеца Tyria jacobaeae

Tyria jacobaeaeАко някой хищник пожелае да си хапне от тази гъсеница ще бъде изненадат от „вкуса“. Тези гъсеници използват изключително цветни маркировки като начин за избягване от хищниците. Телцата им са покрити с къси косми, които предизвикват раздразнение при контакт с кожата, а химикалите в космите също могат да доведат до сериозни здравословни проблеми при хората, въпреки че кожните обриви са много по-чести. Независимо от това, проблемите като атопична астма, остеохондрит, бъбречна недостатъчност, дерматит и хеморагия са причинени при ухапвания от тези гъсеници в миналото, така че трябва да сме много внимателни с тях.

 

Гъсеницата Parasa indetermina

е една от най-колоритните и привлекателните, може да се намери навсякъде на планетата. Има двойни дълги роговидни бодливи шипове, които са разположени по дължината на тялото заедно с групи от по-малки шипове, характерни за този вид. Гъсеницата убожда при защита, но пораженията са доста малки, макар и първоначално болезнени. Може да бъде открита в ябълки, дъб, черупки, розови храсти, така че отворете очите си.

 

Бодлива дъбова гъсеница – плужек

бодлива дъбова гъсеница плужек

Тя също е много привлекателна и колоритна и за пореден път доказва, че красотата е измамна и съвсем не е същество, което искате да пълзи върху ръката ви. Преминава през няколко етапа на развитие. По гърдите и по гърба имат отровни жлези. Тези бодили са болезнени при допир, често причиняват обрив. Обикновено бодливата дъбова гъсеница се среща в дъбови и върбови дървета, както и други широколистни растения.

 

Токсичните гъсенеци са поредния пример за мимикрия в природата, доказателство, че нищо не е така, както изглежда отвън.

 

 

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button