web analytics
 
 
12.07.2016 Превента България

Видове молци у дома и как да се справим с тях

дрешен молец

видове молци

Молци – това е събирателно название на относително дребни насекоми, които най-често се определят като подобни на пеперудите (или на латински Lepidoptera). Те повреждат нашите храни и дрехи и проявяват особена активност през тъмната част на денонощието. Тези животинки не представляват пряка опасност за нашето здраве и живот, като например други насекоми, като например кръвопиещите комари, които пренасят зарази. В същото време обаче молците причиняват щети на нашите храни и дрехи. Това, от своя страна, ни принуждава да правим разходи.

Има около 30 вида молци. Някои се хранят с дрехи, други с продукти, а има и такива, които живеят в мебелите и килимите на нашето жилище. Още нещо – молците не са само летящи създания, но и яйца (гниди) и гъсеници.

Как да се отървем от натрапниците в нашия дом?

Да гоним летящите създания с ръце или подръчни средства – метла, вестник, парцал и т.н. е безполезно занимание. Дори да причиним летален изход на молеца, ние убиваме мъжките екземпляри (самците). В същото време женските молци без да изпитват никакви угризения на съвестта раждат нови попълнения под формата на сребристо-бели яйца, от които след известно време се излюпват лакоми гъсеници. От тези пълзящи създания ние ще трябва да се отървем.

За да се справим с тях, ние първо трябва да определим „адреса” на тези вредители.

Хранителният молец най-често поразява брашната, варивата, ядките и сушените плодове. Той обича топлината, силната влага и липсата на вентилация.

Какво може да се направи, за да предотвратим нападението върху нашата трапеза?

хранителен молецВсички продукти трябва да бъдат съхранявани в плътно затворени стъклени буркани и/или метални, съответно пластмасови кутии. В краен случай може да използвате и найлонови торбички.

Ако видите, че продуктите са поразени от молците и това е безвъзвратно, хранителните стоки трябва да бъдат изхвърлени. В случай че храните не са тотално увредени, е много препоръчително те да бъдат сложени във фурната за 15 – 20 минути, като сте я загрели на температура между 60 и 70 градуса по Целзий и от време на време отваряте вратата. За същата цел може да използвате микровълнова фурна. Измийте с топла вода със сапун и след това със спирт шкафа, обитаван от летящите вредители. Алкохолът е дезинфектант и той убива и микробите. Запълнете с лепило дупките и пукнатините. По този начин Вие ще спрете достъпа на насекомите. Не затваряйте вратите на шкафа, докато той не изсъхне и лепилото не се втвърди.

И помнете – чистете кухнята из основи поне веднъж в месеца.

Какво да правим с дрешния молец?

дрешен молецРазмножителният период на този вид вредители е целогодишен и молците се хранят с вълна, памук, бархет, коприна, пух, перушина, кожа, та дори и с корици на книги. По пътя към своята трапезата насекомите могат да прегризат дори тънки найлонови пликове. Гъсениците могат да живеят при температура от нула градуса по Целзий и да оцелеят без храна почти един месец. Като се има предвид, че средната продължителност на молците е две години, не е трудно да си представим какви щети могат да нанесат тези насекоми.

Съвет за профилактика – молците не понасят пряката слънчева светлина и свежия въздух. Точно поради тази причина вредителите не са опасни за всекидневното облекло и обувки. Това обаче не може да се каже за зимните дрехи, които ги слагаме по шкафове, ракли и долапи през лятото.

„Предястието” на гъсениците са мазните и потни петна. Молците поглъщат мръсотията и правят дупки в дрехите. Ето защо борбата срещу тези насекоми започва в пералнята и/или в химическото чистене. След като облеклото е преминало през обработка, кожените и вълнените дрехи се слагат в дебели найлонови пликове, а кожусите – в калъфи от плътна хартия. В пликовете и в калъфите е много добре да се сложи препарат срещу молци. И още една препоръка – изтръскайте си дрехите преди да ги опаковате. Гнидите не се държат за плата здраво и ще изпаднат.

Как да се обработят дрехите, наядени от молци?

Най-добре с препарат на основата на веществото дихлофос. Сместа от хлор и фосфор е широкоспектърен инсектицид. На този етап няма по-радикално средство за борба с дрешния молец. Тези насекоми не поразяват само зимните дрехи, поради своята издръжливост, вредители нанасят щети и на лятното ни облекло. Съветите за опазването на дрехите, което носим през топлия и отпускарски сезон, по нищо не се отличават от препоръките за зимното облекло.

Препарати против молци

ларва на дрешен молецСредствата, с чиято помощ можем да се отървем от тези досадници, са разнообразни. Става дума за пластини, спрейове и класически таблетки. Най-достъпният вариант са таблетките и пластини, в които има смес от камфор и нафталин. Тежките пари на нафталина и камфора се спускат надолу и не позволяват на пеперудите да снесат своите яйца върху дрехите.

Всичко би било приказно прекрасно, ако тези вещества не бяха вредни за здравето на хората. Особено при голяма концентрация. По-съвършените пластини срещу молци са лишени от неприятната миризма и унищожават яйцата, гъсениците и възрастните животни. Срокът на действие на тези средства е около шест месеца.

Има и препарати, които са с аромат на лайка, лавандула мандарин и др, а също и такива, които са специално направени, за да пазят дрехите на децата и храните. Площта на действие на тези средства е 0,5 кубични метра. В същото време на много стоки от този тип е изписано предупреждение, че в помещения с площ до 15 квадратни метра не може да се използват повече от две таблетки.

Също така не забравяйте, че веществата срещу дрешния молец трябва да се съхраняват далеч от храни, а също и на места, до които децата нямат достъп. Това говори, че тези средства в определена степен са токсични.

Има ли помощ от природата?

лавандула в помощ на борбата с молцитеДоскоро се смяташе, че най-ефикасното средство е нафталинът. Оказва, че той не е особено ефективен, а според някои изследвания веществото може да причини ракови заболявания. Естествени и безопасни методи за борба срещу молците са ефирните масла с аромат на лавандула и ела. Стръкчета изсушена лавандула и тампони, напоени с тези течности, ще прогонят молците. Пеперудите не понасят и миризмите на черен пипер, изсушени портокалови кори, а също и ароматите на такива непретенциозни растения като декоративна копривка и здравец.

Помнете обаче следното – тези природни средства само предпазват. Ако молците са окупирали вашия кухненски шкаф и/или гардероб – трябва да използвате химията.

,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button