web analytics
 
 
12.12.2014 Превента България

Видове Комари

Mosquito Комарите принадлежат към семейство Culicidae. Въпреки че някои видове са безобидни и дори полезни за човечеството, повечето са големи дразнители, тъй като женските представители на много видове се хранят с кръв от бозайници, включително и хора. Някои комари пренасят изключително опасни заболявания като малария, жълта треска и филариаза. Много видове не консумират кръв и много видове не пренасят болести. Някои предпочитат да нападат хората в техните домове, докато други – по време на разходка в гората, на излет и т.н.

От различните части на света вече са познати над 3 500 вида комари. В България се срещат общо 21 вида. Много учени допускат, че пълното изкореняване на комарите няма да има сериозно екологично въздействие.

 

[dt_gap height=”20″ /]

Устройство

Дължината на зрелите представители рядко надхвърля 16 мм., а теглото – 2,5 мг. Всички комари имат крехки тела състоящи се от три части – глава, гръден кош и корем. Главата е специализирана в получаването на сензорна информация и за хранене. Има очи и чифт дълги антени. Има също така издължен хобот, използван за хранене. Коремът е специализиран за храносмилане и развитие на яйцата при женските. Коремът на един комар може да издържи три пъти по-голям товар от собственото му тегло. Тази част на тялото се увеличава значително, особено когато женските се хранят. След като се смели, кръвта служи като източник на протеин за производството на яйца, които постепенно изпълват корема.

[dt_gap height=”20″ /]

Хранене

Комарите използват няколко метода за откриване на приемник, включително химични, визуални и топлинни сензори. Обикновено, както мъжките така и женските комари се хранят с нектари, но при много видове, устата на женските са пригодени за пробождане на кожата на животински приемници и смучене на кръвта им като външни паразити. При много от видовете, женската трябва да приеме хранителни вещества от изсмуканата кръв преди да произведе яйца, докато при други видове, тя е способна да произведе по-голям брой яйца след смучене на кръв. Предпочитанията на комарите са насочени към представителите на нулевата кръвна група, тези с голям брой бактерии по кожата, хора с висока телесна температура, както и бременните жени. Както нектарите, така и кръвта са полезни източници на енергия във формата на захари, но кръвта предоставя повече концентрирани хранителни вещества. Като цяло, най-важната функция на кръвосмученето е сдобиването с протеини за производството на яйцата.

[dt_gap height=”20″ /]

Повечето видове комари се хранят през нощта. През горещите дни те отпочиват на хладни места и чакат вечерите, въпреки че могат да хапят и през деня ако са обезпокоени.

[dt_gap height=”20″ /]

tigrov-komar-raznasq-22-vida-bolesti-60779 Някои видове, като азиатския тигров комар се хранят през деня. Преди и по време на кръвосмученето, комарите инжектират слюнка в телата на техните приемници. Тази слюнка служи като антикоагулант и без нея, хоботите на женските щяха да се запушват от кръвни съсиреци. Слюнката също така служи като основния път, по който физиологията на комара предоставя достъп на патогените до организма на приемника.

[dt_gap height=”20″ /]

Методи за контрол над комарите

Познати са много методи за контрол над комарите. В зависимост от ситуацията, най-важните методи включват:

–          Редуциране на източниците (като например, застояла вода)

–          Биоконтрол (въвеждане на естествени хищници хранещи се с комари, като например водните кончета)

–          Инсектициди за убиване на ларви и възрастни представители

–          Поставяне на мрежи

[dt_gap height=”20″ /]

Други любопитни факти за комарите

  • Комарите са най-смъртоносните животни на планетата. Те причиняват смъртни случаи много по-често от което и да било друго животно. Пренасят различни опасни болести като малария, денга треска, жълта треска, енцефалит и др.
  • Някои комари не хапят хора, като предпочитанията им са насочени към птици и земноводни.
  • Комарите летят със скорост от 2,4 км / ч, което ги прави бавни на фона на способностите на други насекоми.
  • Крилата на комара пърхат около 300 до 600 пъти на секунда, от което се чува и дразнещия звук, който издават.
  • Всички комари имат нужда от вода, за да се размножават. Някои могат да се размножават в локви, останали след дъжд.
  • Възрастен комар може да достигне 5-6 месеца, което е изключително дълъг период на живота  за едно насекомо.
  • Комарите усещат въглеродния диоксид, произвеждан от хората и други бозайници на разстояние от 75 метра. Той служи като основен сигнал за наличието на приемник.

В обобщение

В случай, че живеете близо до вода, то при всички случаи е възможно да имате проблем с нашествие на комари в дома ви. Ние от Превента ДДДД можем да решим проблема чрез пръскане с различни видове пестициди, за които ще ви информираме ако се възползвате от нашите услуги.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button