Видове Бълхи

17.11.2014 admin

[dt_gap height=”10″ /]

Обща информация

БълхиСъществуват над 2 000 вида бълхи по целия свят. Те са безкрили, а устата им е пригодена за пробождане на кожата и смучене на кръв.Размерите на бълхите обикновено варират между 1,5 и 3,3 мм. Те са бързоподвижни и обикновено имат тъмен цвят на кожата. Краката им са дълги и са добре пригодени за скачане. Една бълха може да скача нагоре до 18 см. и напред – до 33 см., което ги нарежда сред най-добрите скачачи при животинските видове. Телата на бълхите са сплескани, което им осигурява лесно предвижване. Тялото им е твърдо, лъскаво и покрито с четина. Твърдото им тяло ги прави изключително устойчиви на механичен натиск.

Бълхите преминават през четири стадия на развитие: яйце, ларва, какавида и зрелост. Преди да бъдат способни да се възпроизведат, зрелите бълхи трябва да смучат кръв. Популациите от бълхи са равномерно разпределени, с около 50 % яйца, 35 % ларви, 10 % какавиди и 5 % зрели индивиди.Приемници на бълхите могат да бъдат кучета, котки, хора, пилета, зайци, катерици, плъхове и мишки.

Комбинацията от контролираната влажност на въздуха, температура и редовното почистване с прахосмукачка би трябвало да успее да премахне бълхите от средата. Промяната дори само на един от тези фактори може да бъде достатъчен, за да намали драстично и да елиминира колония от бълхи. Почистването с прахосмукачка, не само на местата, където седи домашния  любимец, а навсякъде е особено ефикасно. Лабораторно проучване, направено в Калифорнийския университет показва, че почистването с прахосмукачка хваща около 96 % от зрелите бълхи.

Тъй като влажността е от първостепенно значение за оцеляването на бълхите, яйцата им имат нужда от поне 70 – 75 % относителна влажност, за да се излюпят, а ларвите се нуждаят от поне 50 % влажност, за да оцелеят. Влагоабсорбаторите, климатизацията и почистването с прахосмукачка могат да прекъснат жизнения цикъл на бълхите. Имат нужда от температури между 21 и 32 º C, за да оцелеят, като ниските температури могат да забавят или напълно да прекъснат жизненият им цикъл.

[dt_gap height=”20″ /]

Видове бълхи разпространени в България

Видовете бълхи, разпространени на територията на България включват:

–          Котешки бълхи

–          Кучешки бълхи

–          Човешки бълхи

[dt_gap height=”10″ /]

Котешки бълхи

Котешки бълхи Котешката бълха, Ctenocephalides felis, е един от най-многобройните и широко разпространени видове бълхи по света. Възрастните представители на вида варират между 1 и 2 мм. и са обикновено с червеникавокафяв цвят. Котешката бълха, както всички останали видове е странично сплескана, което я прави изключително трудна за намиране. Основният й приемник е домашната котка, като също така паразитира и върху кучета. Може да нападне и хора, макар и не за дълго време. Ако женска бълха успее да се задържи и да се храни в продължение на 12 последователни часа от човек, може да снесе жизнеспособни яйца.

Котешките бълхи имат слабо въздействие върху приемниците си, освен ако те не развият алергия към субстанцията в слюнката им. Болестта, която предизвикват се наричат алергичен дерматит от бълхи. Малки бозайници с достатъчно големи популации от бълхи могат да загубят достатъчно телесни течности и да бъдат дехидратирани.

Котешките бълхи могат да пренасят други паразити и инфекции на кучета, котки, а също и на хора. Най-изявените болести включват: бартонела, миши тиф и др.

Бълхите прекарват повече от три-четвърти от живота си далеч от животното-приемник, така че не е достатъчно да се третира само то, а и мястото, което то обитава. Почистването с прахосмукачка, прането на тъканите с гореща вода и третирането на всички други приемници в непосредствена близост са от първостепенно значение за премахването на колониите от котешките бълхи.

[dt_gap height=”40″ /]

Кучешка бълха

кучешка бълха Кучешката бълха, Ctenocephalides canis, е вид бълха, който живее като външен паразит върху голямо разнообразие от бозайници, особено домашните кучета и котки. По външен вид приличат на котешките бълхи. Въпреки че се хранят с кръвта на кучета и котки, кучешките бълхи понякога нападат и хора. Могат да живеят, без да се хранят няколко месеца, но женските трябва да смукали кръв, преди да могат да произведат яйца. Могат да снесат около 4000 яйца върху козината на приемника им. Жизненият цикъл на кучешките бълхи от яйце до възрастен индивид отнема около три седмици, въпреки че зависи до голяма степен от температурата. При по-студени условия може да отнеме по-дълго време.

Устата на кучешките бълхи са пригодени да пробождат кожата и да смучат кръв. Кучешките бълхи са външни паразити, като приемника изпитва изключително дразнещ сърбеж. Кучешките бълхи нямат крила, техните тела са сплескани и имат четина, което улеснява лесното им преминаване през козината на приемника. Кучешките бълхи могат да бъдат различени от котешките бълхи по главата им, която в предната си част е заоблена, а не издължена.

Бълхите не са само дразнители за кучета, котки и хора, но също така могат да бъдат и много опасни. Проблемите, причинени от бълхи могат да варират от леки до силни сърбежи и дискомфорт до кожни проблеми и инфекции. В някои крайни случаи е възможно и развитието на анемия в резултат от ухапвания от бълхи. При ухапвания от бълхи, хората могат да получат сърбеж с малки пъпки, които може да кървят. Обривът обикновено се намира около подмишницата, или около лакът, коляно или глезен. Когато се притисне мястото, то побелява.

[dt_gap height=”40″ /]

Човешка бълха

Човешка бълха

Човешката бълха е космополитен вид, който въпреки името си има голям спектър от приемници. Счита се, че вида произлиза от Южна Африка. На големина достига до 4 мм., което ги прави доста лесно забележими. Човешката бълха е била много разпространена, но през последния век, когато условията на живот и хигиената се подобряват, разпространението на този вид бълхи драстично намалява.

Бълхите, открити по хора най-често са резултат от близък контакт с други животни. Понякога източниците на бълхи са очевидни, като домашни котки и кучета. Човешките бълхи често биват пренасяни от язовец или други диви животни като лисици. Понякога и децата са преносители, като те има опасност да развият неприятни дерматологични реакции срещу ухапванията.Рискове свързвани с този вид бълхи включват предаването на чума (Yersinia pestis) и тения (Dipylidium caninum) при поглъщане.

Човешката бълха най-често се среща през по-топлите месеци от годината. За разлика от нея, кучешките и котешките бълхи нападат през по-студените месеци, не защото са повече тогава, а защото прекарваме повече време затворени в къщи, в близост до домашните ни любимци.

[dt_gap height=”40″ /]

ВАЖНО:

Ефективната борба срещу бълхи включва различни средства и методи, чрез които се постигат добри резултати. В основата е активното наблюдение на този вид вредители, както и спазването на определени хигиенни норми. Освен пръскане със специален вид инсектициди се налага регулярна проверка на имотите ви. Още при първата поява на бълхи, които атакуват вас и домашните ви любимци вземете мерки. Не изпадайте в паника, а повикайте специалисти, които да отстранят инсектите. Имайте предвид, че не трябва да губите време, защото размножаването на вредителите става лавинообразно и процесът по унищожаването им се затруднява.

,
Call Now Button