web analytics
 
 
17.03.2024 Превента България

Борна киселина срещу хлебарки: рецепти и трикове

Борна киселина срещу хлебарки: рецепти и трикове

Борната киселина е натурален и бюджетен инсектицид, който унищожава хлебарките отвътре – поради което е едно от най-популярните и ефективни средства за борба с тези отвратителни нашественици.

В следващите редове ще предложим няколко изпитани рецепти с борна киселина, както и някои трикове, които ще Ви помогнат да се отървете от хлебарките веднъж завинаги. Ако търсите бюджетно и естествено решение за справяне с тези упорити нашественици, тази статия е за Вас.


История, същност и действие

Бораксът и производните му за пръв път се споменават като средство за борба с вредителите в труд на американски ентомолог Чарлз Валънтайн Райли от 1889г., а през 20те години на миналия век П. Ф. Харис изобретява своята емблематична „Таблетката против хлебарки“, използвайки именно това вещество.

Борната киселина е химично съединение, получено от боракс при взаимодействието му с със силна киселина, като например солната. Съществува под формата на безцветни кристали или бял прах и има силно инсектицидно действие – по-специално, атакува храносмилателната система и метаболизма на насекомите, за да ги унищожи.

Освен че е без мирис и не оставя петна, бораксът има едно по-съществено предимство – насекомите не развиват резистентност към него, за разлика от химическите пестициди.

7 изпитани домашни рецепти с борна киселина срещу хлебарки

Предлагаме на вашето внимание 7 рецепти за унищожаване на хлебарки, в които основната съставка е борна киселина. Преди да пристъпите към приготвянето им обаче, е хубаво старателно да почистите дома си.

  • Спрей от борна киселина, разтворен във вода

Разтворете борна киселина в топла вода в съотношение 1:1 и изсипете в пулверизатор. С така получения разтвор може да пръскате директно хлебарките, както и местата, на които обичайно се крият. Разбира се, внимавайте да не засегнете повърхности, където се приготвя храна.

  • Смес от борна киселина и диатомична пръст

Смесете борната киселина с диатомична пръст в съотношение 1:1. С така получената смес поръсете ъглите на пода в кухнята, под мивките и всички места, на които сте виждали хлебарки.

  • Смес от борна киселина и захар

Комбинацията от борна киселина и захар създава що-годе еднородна прахообразна смес, която привлича хлебарките със сладостта си, но им действа като бавна отрова заради боракса в нея.

  • Примамки с борна киселина и жълтък

Смесете равни части борна киселина с яйчен жълтък и с така получената полутвърда смес направете малки топченца. Поставете тези отровни примамки на подходящи места из дома – по-долу може да прочетете указания кои места препоръчваме.

  • Примамки от борна киселина, захар, брашно и лук

Смесете 4 чаени лъжички от борната киселина с 1/2 чаша брашно, 1 чаена лъжичка захар, и половин чаша пасиран лук и заложете капани на любимите места на нежеланите ви гости.

  • Примамки от борна киселина, пудра захар и прясно мляко

Киселината се смесва с пудра захар в съотношение 1:1, добавя се мляко, за да се получи желаната консистенция. Сместа трябва да е полутвърда, за да може да на направите от нея малки топчета като примамки.

  • Смес от борна киселина, сода за хляб, и захар

Това е друга разновидност на рецептата с киселина и захар, към която е добавена като трета съставка содата бикарбонат – има я във всеки дом и тя е естествено средство за прогонване на хлебарките. Имайте предвид, че борната киселина трябва да се прилага по-дълго време, тъй като не засяга яйцата на хлебарките. Бъдете търпеливи и постоянни в действията си.

Кои зони от дома да не пропускаме при прилагането на рецептите?

Хлебарките обичат тъмни влажни места, а още по-добре ако се намира и някаква храна. Не заброявайте да третирате пукнатини в пода и стените, около водопроводни връзки, климатични или отоплителни отвори, под мивки и около кошчета за боклук и изобщо всички места, където може да се натрупа мръсотия.

За какво да внимаваме?

Борната киселина не е така токсична, както други инсектициди, но все пак трябва да спазваме някои мерки за безопасност.

На първо място, да внимаваме да не попадне в храната или водата ни – поради което да не третираме с нея кухненски плотове или миялни машини например. Освен това, трябва да държим боракса далеч от деца и домашни любимци.

Заключение

Въпреки че борната киселина е доказано ефективна в борбата с хлебарки, тя сама по себе си не може да ви гарантира успешно справяне с проблема. Хлебарките са истинска напаст и унищожаването им обикновено изисква комбинация от мерки, включително превантивни, а понякога и намеса на професионалисти.

Ако имате сериозно нашествие от хлебарки вкъщи, е най-добре да не губите време и да се обърнете към специализирана фирма за борба с вредители като Превента.

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button