web analytics
 
 
10.09.2015 Превента България

Бирата – ефективно оръжие срещу вредители

716739cde6951b5f5649e31e4c1ed773 (1)

Може би ще се учудите, но освен приятна за пиене, бирата може да е полезна и в друг доста интересен и нестандартен аспект. Любопитен факт е, че освен от хората, тя е харесвана и от някои от най-неприятните вредители, които могат да ни нападнат вкъщи, което обаче може да бъде изпозлвано като мощно оръжие в битката ни срещу тях.
За целта ще ви е нужна най-обикновена бира, без значение от вида ѝ – гадините явно не са претенциозни. В следващите редове ще ви запознаем с вредителите, срещу които можете да я използвате и най-важното – как да им нанесете фатален удар.

 

 


 

Хлебарки

 

Безспорно едни от най-неприятните и често разпространени вредители в домовете ни. Миризмата на бира явно е привлекателна за тях и ги кара да се появяват, когато я усетят наоколо, а вие можете да се възползвате от това и да им направите капан, от който не могат да се измъкнат.
Ще ви е нужен малък заоблен буркан. Поставете на дъното му напоено с бира парче хляб, след което намажете от вътре заоблената част на буркана с вазелин или каквато и да е лепкава субстанция. Ароматът на бира и хлябът ще привлекат хлебарките и те ще скочат в буркана, но след това лепкава повърхност във вътрешната част ще направи невъзможно излизането им. Оставете капана за известно време, докато той привлече достатъчно жертви. След това, отново вие сте на ход и за вас остава да измислите креативен начин да се отървете от тях веднъж завинаги.
Друг по-непопулярен, но може би по-интересен и дори забавен метод да измамите хлебарките и да ги унищожите, е да ги напиете. Оставете напоен с бира парцал през нощта в района, където най-често хлебарки. Отново привлечени от аромата, хлебарките ще се появят около парцала и ще останат там до сутринта. До тогава обаче ще са доста пияни, което ще направи бягството им трудно, съответно за вас остава лесната задача просто да ликвидирате всички хлебарки.


 

Плодови мушици

 

Използвайки бира, лесно можете да направите капан и за тези досадни насекоми, които биват привлечени от всякакви гниещи или подлещажи на ферментация храни и напитки. Така че освен бира, в конкретния случай може да се използва какъвто и да е алкохол.
За този метод ще ви е нужно кенче или бутилка с бира (или друг алкохол). Оставете го отворено и поставете отгоре лист хартия с малка дупка, през която привлечените от алкохола мушици да минат и да влезат вътре. Веднъж влези, за тях ще е трудно да излезат обратно през дупката и те ще останат в капана. След това, за вас остава просто да се отървете от кенчето или бутилката с вредителите вътре.

 


 

Молци

 

За борба с молците ще ви е нужна една доста по-сложна и комплексна стръв. Направете смес от изветряла бира, захар, меласа, петмез и… ром. Ще трябва да варите сместа, докато стане лепкава, след което да я намажете по дървена повърхност, към която насекомите ще бъдат привлечени и ще залепнат.
Друг вариант за приготвянето на тази стръв е да добавите към другите съставки развалени плодове. Оставете ги да ферментират и да станат лепкави, след което ги добавете към сместа. По този начин варене няма да ви е нужно.

 


 

Комари

 

Да, бирата може да Ви помогне и срещу комари. Както вече споменахме, насекомите обичат алкохол и изобщо всичко, което съдържа ферментирала и остатъчна храна. Освен това, интересен факт е, че пиенето на бира ни прави много по-привлекателни за комарите.
Затова за да ги държите на далеч от вас трябва да направите нещо много лесно – просто закачете кен или бутилка с бира за дърво, където те ще се съберат и няма да ви тормозят. Имайте предвид обаче, че бирата може да привлече и други по-опасни жилещи насекоми като пчели и оси, така че е добре да поставите кена/бутилката на достатъчно голямо растояние, за да сте в безопасност.

 


 

Голи охлюви
Има и лесен начин да се справите с тези неприятни вредители на вашия двор или градина, които нанасят поражения на растенията ви.
Ще ви трябва плитка чиния, пълна с бира, в която да могат вредителите лесно да пропълзят. Поставете я на стратегическо място, където най-често сте ги забелязвали. Оставен за през нощта, капанът ще привлече охлювите, а на сутринта когато ги откриете на ход сте вие – отървете се от тях по ваше усмотрение и не се притеснявайте повече за растенията в градината си.
Този метод е мултифункционален, тъй като е ефективен и за други нежелани обитатели на двора ви като стоножките например.

 


 

Мишки
Мишките също харесват бирата. Това дава възможност да използвате един доста хуманен капан, за борба с гризачи.
Налейте бира на дъното на празна кофа, след което поставете малка дървена летва, по която мишката да се изкачи. Привлечена от бирата, тя ще скочи в кофата, след което няма да може да излезе. За вас остава само да вземете кофата и да пуснете мишката на безопасно растояние от дома ви и съседите ви, където тя вече няма да тормози никого.

 


 

Отрова против насекоми?
Да, използвайки бира, можете да приготвите и своя собствена отрова против насекоми, която да използвате, за да предпазите двора и градината си от неприятели. Освен бира ще са ви нужни още няколко по-специални съставки – магнезиев сулфат (по-популярен като английска сол), суха мая и вода за уста.
Отворете кен с бира и я оставете известно време докато се разгазира. След това я смесете в съд заедно с магнезиевия сулфат и водата за уста. Налейте тази смес в достатъчно голяма бутилка със спрей-помпа. После добавете в нея и половин опаковка от сухата мая.
Отровата ви е готова. Използвайте я като напръскате тревата и растенията в двора си с нея, за да държите насекомите на растояние. Пръскайте на всеки 20 до 30 дни от пролетта до есента.
Голям плюс на тази отрова е, че също така е и мултифункционална и играе ролята на тор. Магнезият в солта и въглехидратите в бирата хранят вашите растения, докато водата за уста отблъсква насекомите. Все пак имайте предвид, че тази отрова не е подходяща за пръскане върху цъфтящи растения, тъй като може да ги убие.

 

 

, , ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button