web analytics
 
 
26.01.2017 Превента България

Биология на полупрозрачното бижу на гората – плужекът гъсеница (Acraga coa larvae)

бижу гъсеница

бижу гъсеница

Гъсеницата бижу се състои от полупрозрачно (почти прозрачно), желе-подобно вещество, което я прави една от най-чудесните и странни животни на планетата. Красивото създание Jewel Caterpillar е от вида Acraga соа, семейство Dalceridae. Тази зашеметяваща полупрозрачна гъсеница, разположила се на листото на червено мангрово дърво, е с дължина около 3 сантиметра.

Тези невероятни същества обикновено се срещат навсякъде из частите на Централна и Южна Америка (макар че има данни за откриването на екземпляри и в южната част на Съединените американски щати).
Гъсеницата бижу в крайна сметка ще се превърне в красив, ярко оранжев молец, което не е толкова впечатляващо, тъй като тази метаморфоза е типична за ларвите, но специално при нея, това е доста поразително преобразяване.

Може ли наистина да виждаме през Acraga coa larvae?

Добре, как така тази гъсеница е прозрачна? Да не би снимката да е обработена с Фотошоп? Вярвате или не, тази снимка е истинска и отразява реално живо същество. Всъщност тази лигава гъсеница изглежда така, сякаш има малки бижута на гърба си. Какво може да е целяла природата като е създала тази гъсеница с ярки цветове, бодливи шипове и лепкаво вещество? Обикновено, когато животното е така ярко оцветено, това е индикация, че вероятно е отровно и смъртоносно за ядене, но с Acraga coa larvae не е така. За това с тази окраска и този външен вид гъсеницата блъфира, за да подведе и отблъсне гладните хищници и да не се превърне в леката им закуска.

Изследователите са открили, че бодлите, които изглеждат като бижута на гърба гъсеницата се отчупват невероятно лесно. Макар че не е доказано, се смята, че това е защитен механизъм, който действа подобно на способността на гущерите да откъсват опашката си. В този случай обаче, хищникът просто остава с уста, пълна със слуз, докато гъсеницата вече е предприела бягството си. Както можете да си представите, веществото, подобно на лепкава слуз, разубеждава други животни да изберат точно тази гъсеница за своя храна. При едно изследване учени поставили заедно гладни мравки с Acraga coa larvae (мравките обикновено се хранят и с гъсеници). При експеримента се установило, че мравките като цяло стояли далеч от ларвата. Малкото, които се приближили и се покатерили върху гъсеницата, за да я опитат, бързо разбрали, че не си струва тази закуска, която ти пълни устата най-вече със слуз.

Тези механизми за невероятната защита на този вид гъсеница обясняват защо Acraga coa larvae обикаля без никакви грижи из животинския свят. Тя изглежда така, сякаш бавно се разхожда на открито без никакъв страх от нападащи хищници. Изглежда толкова спокойна, сякаш наистина е отровна. Това показва колко специално и важно е да имаш подобни блъфиращи качества.

jewel caterpillarЛарвите са обикновено много сплескани, и вместо месести коремни крайници, типични за гъсениците или подобните на ларва насекоми, те имат смукатели. Крайниците са редуцирани и гъсеницата-бижу се придвижва с вълнообразни движения като използва лубрикант, подобен на втечнена коприна.

Главата на тази гъсеница е скрита под гънките на тялото й. През първия си стадий тя се храни с листа от едната им повърхност като избягва жилките, но при по-късен стадий яде целите листа, обикновено от долната страна. За храна Acraga coa larvae избира няколко вида растения гостоприемници.

Всяка гъсеница е предопределена да се превърне в пеперуда, ако приемем, че успее да оцелее през изпитанията и трудностите, които се изправят пред съществата в стадия на ларвите и успее да се справи с метаморфозата вътре в своя пашкул. За Гъсениците бижута този етап от живота обаче остава обвит в мистерия за нас. Доколкото науката ни показва, при изучаването на други видове, ние ще трябва да си представим тези ларви да тъкат пашкули, подобни евентулно на молеца Urodus като красива златна кошница около тях.

Гъсеницата със скъпоценните камъни на края се превръща в красив оранжев молец.

Всеки знае историята на грозната гъсеница, която се преражда като красива пеперуда, и докато молците често липсват в отдела за красота, то вида Acraga Coa не ни разочарова в това отношение. Не само, че молецът е боядисан в топли и богати нюанси на оранжевото, но той е и окичен с красиви пухкави кичури.

Лепкава и лигава слуз, а после пухкава нишковидна козина – със сигурност това са две полярни противоположности, но изисканата Jewel Caterpillar успява да се трансформира от едната в другата форма, без дори нито една грешна стъпка. Това е просто още един пример за очарователните чудеса на природата, постигнали съвършенството в продължение на много милиони години еволюция и може би, очаквайки с финес още толкова милиони години, за да се превърнат в това, което никой от нас не може да си представи!

молец Acraga coa

 

 

,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button