web analytics
 
 
14.04.2016 Превента България

Амблипиг – паяк, скорпион или рак?

амблипиг

амблипиг

Нека ви представим амблипиг…

На въпроса какво е това могат да бъдат дадени няколко отговора. Това е вид паяк. Или пък това е скорпион. Може да се нарече и рак. Изглежда плашещо и при вида му със сигурност няма да останете безразлични.
Но какво всъщност е амблипиг?. Най-точният отговор е вид паяк, при това добродушен. Макар външният му вид да не предполага нищо добро.
Амблипиг е вид антропод, познат още със следните наименования: камшичен паяк, камшичен скорпион без опашка. Асоциацията със скорпион и рак е заради външния вид на амблипига, но няма общо с категоризацията му сред биологичните видове.
Все пак амблипиг спада към паякообразните, така че най-подходящо е да бъде наречен паяк.

И така при мисълта за паяци и скорпиони, някои от които отровни, а други неприятни за гледане, всеки би помислил същото е за амблипига. За външния вид – всеки сам преценява колко добре изглежда това същество, но по-важното е, че то е безопасно за хората. Не е отровно и не може да нанесе никакви тежки поражения по човека. Изключения са случаите, в които може при досег с него да се получи убождане, наподобяващо по болка убождането с бодил, но това не е опасно, още по-малко животозастрашаващо.

Амблипигът създава впечатление за опасно същество заради външния си вид, но всъщност не е отровен и като цяло не е опасен за хората. При взаимоотношенията му в рамките на животинския свят нещата стоят по друг начин. Амблипигът има осем крака, но само шест от тях са предназначени за ходене. Предният чифт се използва като „антена“, която изглежда като камшик, от където идват и някои от наименованията на този вид. Тези крака са по същество сензорни органи, а не крайници. Чрез този чифт крака амблипигът усеща и локализира нещата около него, но също така хваща своите врагове и нападатели от други видове. В разперено състояние тези крака удължават дължината на тялото няколко пъти. Начинът им на залавяне на плячката е чрез дебнене и чакане на потенциалните жертви.

Амблипигът достига размери между 5см. и 70см. Екземплярите от вида са със сегментни тела. Повечето видове амблипиг са с осем очи, чифт очи медиани в предната част на тялото и още две малки групи от по три очи, от ляво и от дясно на сегментното тяло.
Амблипигът бива 150 вида и най-често се среща в тропическите и субтропически райони на света. Някои от видовете са подземни, но всички са нощни животни. Това означава, че са активни и ловуват през тъмната част на денонощието.
Най-комфортната среда за амблипиците е типичната за дъждовните гори топлина и влага. По тази причина те са най-често срещани в тропичните и субтропични райони. Те се хранят предимно с живи насекоми и най-вече с щурци.
Женските снасят между шест и шестдесет яйца. До излюпването им женската ги носи със себе си, закрепени за тялото ѝ. Може да се каже, че женските амблипици са доста грижовни за поколението. Те не оставят малките си, докато не са готови да се отделят родителите и да започнат пълноправен самостоятелен живот.

амблипик - паяк, скорпион или рак

Любопитни факти за амблипиг

• Родословното дърво на прадедите на днешния амблипиг достига до палеозойския период карбон (от 360 млн г. до 286 млн г. пр.н.е.). Любопитно е, че от тогава до днес морфологията на този вид не се е променила много. Така това се оказва един от най-старите видове на Земята.

• Открит е един уникален вид амблипиг, населяващ Флорида, САЩ, който може да оцелее под вода до 8 часа. Той е единственият амблипиг, който може да издържи толкова дълъг престой под вода.

• Амблипиг е сред най-социалните от видовете паякообразни. Но как един паяк е социален? По начин, аналогичен на човека и отношенията между хората. Грижите и взаимоотношенията на представителите на този вид паяци с техните себеподобни са значително повече отколкото при другите видове паякообразни. Амблипигът е в установени отношения със други от своя вид, особено с родствениците си. Като добавим към това и грижовността на майката към малките, които тя пази докато са готови да се отделят от нея, те се превръщат в най-грижовните паяци.

• Предният чифт крака на амблипиците, които всъщност не са крака, а сензорни органи или т.нар. „антени“ са техният начин да се ориентират в пространството около тях и да взаимодействат с обкръжаваща ги среда, просто защото те са слепи. Вероятно това е най-впечатляващият факт за тях. Те са слепи, но имат осем очи. И при наличието на всички тези очи, нямат зрение, а вместо това използват своеобразните си „антени“, за да добият ориентация в света около тях.

• Амблипиг има филмова кариера и по-точно участие в един филм. Един филм, но пък за сметка на това много популярен – от поредицата Хари Потър. Амблипик е герой във филма „Хари Потър и огненият бокал“. Появява се в епизод с героя “Лудоокия” Муди в сцената с демонстрацията на „трите непростими гряха“.
 
 
 

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button