web analytics
 
 
02.04.2015 Превента България

Алергия от акари

акариАлергията представлява засилена реакция на човешкия организъм, най-често към една протеинова субстанция, която се нарича алерген.

Акарите са вид алергени с естествен произход. Те са малки животинчета, които не могат да се видят с просто око, а под микроскоп имат вид на паячета. Те много обичат влагата и се загнездват в дрехите, дюшеците, килимите, пътеките, възглавниците, диваните, матраците и къде ли не. Но едно от най-любимите им местенца е леглото. Там, ние им предоставяме влага и топлина и има изобилие от микрокожни клетки, с които те си задоволяват гладната потребност.

 Трябва да знаете, че акарите в един грам домашен прах са между 2 и 5 хиляди.

Ако страдате от сърбежи на носа, гърлото или по тялото, сълзят ви очите, зачервяват ви се, кихате, имате хрипове, често сте със запушен или течащ нос, кашляте, най-вероятно е да имате свръхчувствителност към домашен прах, полени или акари.
Ако имате тези симптоми, най-добре е да посетите алерголог. Той ще ви направи кръвен анализ или тест на кожата, за да диагностицира алергията.

Най-честите лекарства са капки за очи, инхалатори, кортизонови таблетки, спрейове за нос или имунотерапия.
За всички хора, които страдат от такъв тип алергия е задължително да спят на антиалергични възглавници и матраци, да избягват контакта с алергените и да сменят често спалното си бельо. Старайте се да поддържате дома си с прахосмукачка, която има НЕРА филтър. Излагайте често матраците си на слънце и много често ги проветрявайте.

Хората, които страдат от астма, са свръхчувствителни към домашните акари и екскрементите им. Тези алергии се активизират през есенно време, защото става по-влажно и по-мрачно , и хората прекарват повече време в домовете си.

Най-срещаните прахови акари са: Dermatophagoides Farinae /американска версия/ и Dermatophagoides Pteronyssinus /Европейски кърлеж/. През есента и пролетта акарите се размножават и концентрацията им е по-голяма.

Заболявания, които се появяват при хора, алергични към акари:

алергия от акари1. Астма и ринит, който освен със запушен нос се появява и чрез обилна секреция:

(Ринитът е другото заболяване, причинено от алергизирането на организма от полени или акари. Пролетно-летният ринит се дължи на алергия към полени и мъхове. Целогодишният се дължи на акари и най-вече на праховите акари у дома.)

Признаци на астмата – чести пристъпи на кашлица, стягане в гръдния кош, хрипове, които са с видими конвулсии на гръдния кош, недостиг или загуба на въздух, учестено дишане, намалена енергия, чувство на вялост и умора.

2. Хронична кашлица.

3. Атопичен дерматит, екзема, сърбежи, обриви.

Затова е хубаво да се кърми до около 6-7 месечна възраст, защото майчиното мляко предпазва . Хранителният режим на кърмачката също е от значение. Избягвайте маргарин и олио от различни семена.

Можете да се предпазите като:

1. Избягвате материали от латекс.

2. Сложите върху матрака някаква постелка, за да предотвратите излизането на акарите на повърхността.

3. Възглавниците и завивките със синтетичен пълнеж (вата) са за предпочитане пред вълнените и перушинените пълнежи, които са на челно място сред развъдниците на акари. Порестите дюшеци от пяна и дунапрен, макар и синтетични, също събират много акари.

4. Перете много често платнените и плюшените играчки.

5. Редовно проветряване и почистване на праха от повърхностите.

6. Замяна на килимите и пътеките с фаянс, паркет, гранитогрес.

7. Опитайте се да  контролирате  влажността  на въздуха и температурата: да не надвишава  20 градуса, а пък  влажността  да е  около 50%.

акари - прах

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button